perjantai, 17 toukokuun

Irlanti on uhannut lähettää poliiseja Pohjois-Irlannin vastaiselle maarajalleen tutkimaan, saapuuko turvapaikanhakijoita rajan yli. Britannia etsii tuhansia Ruandaan lähetettäviä.

LONTOO Irlannin ja Britannian välit ovat kiristyneet turvapaikanhakijoita koskevan kiistan vuoksi.

Britannian pääministeri Rishi Sunak on varoittanut Irlannin pääministeriä Simon Harrisia, että Irlanti ei saa perustaa tarkastuspisteitä maiden väliselle maarajalle, koska se uhkaisi Pohjois-Irlannin rauhaa. Sunak ilmaisi huolensa parlamentissa.

Irlannin oikeusministeri Helen McEntee ilmoitti aiemmin aikovansa lähettää poliiseja Irlannin ja Britanniaan kuuluvaan Pohjois-Irlannin rajalle Britannian säätämän Ruanda-lain takia. McEntee väitti tällä viikolla, että neljä viidestä Irlantiin viime aikoina tulleesta turvapaikanhakijasta on saapunut maarajan yli Britanniasta.

Varapääministeri Micheál Martin kertoi The Daily Telegraph -lehdelle tulon syyksi sen, että he pelkäävät pakkolähtöä Ruandaan.

Sunnuntaina viranomaiset siirsivät kadulta Dublinin keskustasta 200 telttoihin majoittunutta turvapaikanhakijaa laitakaupungille. He olivat majoittuneet turvapaikkakäsittelyä tekevän viraston eteen.

Maahanmuuttajien vastainen mieliala on kasvanut Irlannissa erityisesti asuntokriisin ja sen myötä kasvaneen kodittomuuden takia.

Rauhansopimus estää rajan valvonnan

Irlannin johdon huoli turvapaikanhakijoiden saapumisesta maarajan yli perustuu oletukseen, sillä rajaa ja sitä ylittäviä ei valvota. Rajalle lähetettävät poliisit tarkkailisivat, saapuuko turvapaikanhakijoita rajan yli.

Ongelmana on se, että poliisien läsnäolo rajalla voi nostaa jännitettä. Pitkänperjantain sopimus vuonna 1998 tyhjensi rajan poliiseista ja sotilaista ja mahdollisti Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan ylittämisen vapaasti. Tämä liennytti vuosikymmeniä jatkuneita levottomuuksia Pohjois-Irlannissa, jossa Britanniaan kuulumista tukevat protestanttiset unionistit ja Irlantiin liittymistä kannattavat katoliset nationalistit olivat taistelleet. Britannian erotessa EU:sta maat sopivat, että raja jää auki.

Irlanti on vakuuttanut Britannialle, että poliisit eivät tule käytännössä valvomaan rajaa ja tarkastuspisteitä ei perusteta.

Britannia ei ota turvapaikanhakijoita takaisin

Irlanti haluaa lähettää äskettäin saapuneita turvapaikanhakijoita takaisin Britanniaan, mutta Britannia ei huoli heitä maiden välisestä sopimuksesta huolimatta.

Sunakin mukaan Britannia ei ota takaisin Irlantiin siirtyneitä turvapaikanhakijoita, koska EU:n jäsenmaa Ranska ei anna Britannian palauttaa Englannin kanaalin yli Ranskasta Britanniaan matkanneita turvapaikanhakijoita. Tämä kuumentaa maiden välisiä suhteita.

Britannian parlamentin säätämä Ruanda-laki astui voimaan viime viikolla. Sen mukaan turvapaikanhakijat voidaan siirtää Ruandaan, joka käsittee turvapaikkahakemukset. Ruandaan joutuneet eivät saa palata Britanniaan, vaikka heille myönnettäisiin turvapaikka.

Britannia toivoo, että laki pysäyttäisi kumiveneillä Ranskasta Englannin kanaalin yli pyrkivät turvapaikanhakijat, mutta sillä ei ole näyttänyt toistaiseksi olleen vaikutusta. Samana päivänä kun laki säädettiin, viisi turvapaikanhakijaa kuoli pyrkiessään kanaalin yli.

Tämän vuoden aikana maahan on saapunut kanaalin yli jo runsaat 7 500 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoita pidätetään Britanniassa

Britanniassa viranomaiset ovat alkaneet pidättää turvapaikanhakijoita ja viedä heitä pidätyskeskuksiin, joista heidät lähetetään Ruandaan heinäkuussa.

Viranomaiset ovat listanneet 5 700 viime kesään mennessä saapunutta turvapaikanhakijaa lähtöä varten. He eivät ole tavoittaneet yli puolta tämän ryhmän jäsenistä. Nämä ovat kadonneet uusiin osoitteisiin.

Konservatiivihallitus iloitsi kuuluvasti tällä viikolla yhden Afrikasta saapuneen turvapaikanhakijan lähdöstä vapaaehtoisesti Ruandaan. Tämä on kuitenkin eri ohjelma kuin pakkolähetykset Ruandaan.

Vapaaehtoisesti lähtevä saa myös runsaat 3 000 euroa lähtörahaa ja asunnon Ruandassa ainakin viideksi vuodeksi.

Jaa.
Exit mobile version