Eurooppa vakuuttaa turvaavansa Ukrainaa, mutta Pariisin kokouksen jälkeen tuen valmistelu on yhä kesken.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Ranskan ja Britannian johdolla valmistellaan joukkojen lähettämistä Ukrainaan turvaamaan mahdollista tulitaukoa.
Joukot eivät olisi rauhanturvajoukkoja eivätkä joukkoja, eikä niitä sijoitettaisi lähelle rajaa, jonka toisella puolella on venäläisjoukkoja.
Mukaan on tulossa sotilaita useista eurooppalaisista maista. Macron ei kerro, mitkä maat Ranskan ja Britannian lisäksi olisivat mukana. Aiemmin ainakin Ruotsi ja Tanska ovat pitäneet mahdollisena joukkojen lähettämistä.
Joukoista ei ole maiden kesken yksimielisyyttä, mutta sitä ei Macronin mukaan myöskään tarvita.
Seuraavaksi sotilaat määrittelevät, mistä joukoista Ukrainalle olisi eniten hyötyä.
– Mitään ei ole suljettu pois, vaan tarkastelemme meri-, ilma- ja maavoimia.
Macronin mukaan joukkoja vietäisiin strategisiin kohteisiin yhdessä Ukrainan joukkojen kanssa. Ne toimisivat pelotteena, jotta Venäjä ei hyökkää uudelleen.
– Ranskan ja Britannian asevoimien komentajat valmistelevat tätä yhdessä ukrainalaisten kanssa. Ukraina kertoo, mitä tarvitaan: mihin, kuinka paljon ja mitä kykyjä, Macron sanoi.
Venäjä ei ole suostunut siihen, että Eurooppa lähettäisi joukkoja Ukrainaan. Macron muistuttaa, että kansainvälisen lain mukaan Venäjä ei päätä asiasta.
Britannian pääministeri Keir Starmer vahvistaa, että Britannian ja Ranskan asevoimien komentajat menevät lähipäivinä Ukrainaan sopimaan mahdollisista joukoista. Britanniassa joukkojen lähettämisestä päättäisi parlamentti.
Starmer kuitenkin sanoo, että mahdollinen tulitauko tarvitsee Yhdysvaltain tuen ja sitoutumisen.
Stubb: Muutama tuhat eurooppalaista sotilasta ei muuta tilannetta
Presidentti Alexander Stubb katsoo Euroopan olevan nyt yhtenäinen ja päättäväinen Ukrainan tuessa.
– Viestimme Ukrainalle on selkeä: tulemme jatkamaan tukea.
Stubb ei pidä joukkojen lähettämissuunnitelmaa ratkaisevana. Hän muistuttaa, että Ukrainalla on Euroopan vahvimmat sotavoimat ja noin 800 000 sotilasta.
– Se että jotkut Euroopan maat lähettävät muutaman tuhat sotilasta, ei tuo paljon lisää.
Suomi on linjannut, että se ei lähetä joukkoja ainakaan tulitaukovaiheessa.
Stubb edusti Suomea, kun Euroopan maat ja Kanada olivat koolla Pariisissa.
Kokous päätti, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Keir Starmer ottavat johtoroolin Euroopan suhteessa Ukrainan tukeen. Stubbin mukaan tämä tapahtui Suomen aloitteesta.
Suomi valmistelee parhaillaan 28. aseapupakettia Ukrainalle.
Stubb pitää kokouksen saavutuksena myös sitä, että Eurooppa on yhtenäinen viestissään sekä Yhdysvalloille että Venäjälle: Eurooppa tekee töitä tulitauon eteen eikä suostu purkamaan Venäjälle asetettuja pakotteita.
Yhdysvallat on vaatinut Euroopalta aiempaa enemmän vastuunottoa Ukrainan auttamisesta.
Valmistelu on kestänyt jo viikkoja
Pariisissa kokoontui niin sanottu halukkaiden maiden koalitio, jota Britannia ja Ranska johtavat. Tällä kertaa mukana oli 31 maata. Unkari ei osallistu. Euroopan unionin maiden lisäksi paikalla ovat ainakin Kanada ja Norja.
Ajatuksena on tukea Ukrainaa tarjoamalla aseita ja muuta tukea, joka estäisi Venäjää hyökkäämästä uudelleen.
Kokoontumisissa on välillä ollut valtionjohtajia, välillä kenraaleita.
Britannian ja Ranskan suunnitelmissa sotilaita olisi aiempien mediatietojen mukaan 10 000 – 30 000.
Ylen tietojen mukaan ennen torstain kokousta Pariisissa käytännössä kaikki suunnitelmat olivat auki. Esimerkiksi mahdollisen joukkojen lähettämisen ajankohta ei ollut sovittu; tapahtuisiko se jo ennen tulitaukoa, sen jälkeen vai vasta rauhansopimuksen jälkeen.
Esimerkiksi Financial Timesin mukaan mailla on ollut eri käsityksiä siitä, tarvitaanko operaatiolle YK:n valtuutus. Maat haluavat, että Yhdysvallat lupaisi operaatiolle tukensa, mitä se ei toistaiseksi ole tehnyt.
Suomen linja on ollut, että se ei toistaiseksi lähetä maajoukkoja. Jos myöhemmin syntyy kansainvälisen järjestön mandaatilla operaatio, Suomi arvioi tilanteen erikseen, Stubb sanoi keskiviikkona.
Suomi aikoo osallistua Ukrainan tukemiseen joka tapauksessa, mutta ulkopolitiikan johto ei ole avannut suunnitelmia tarkemmin . Puolustusvoimat ei ole kommentoinut maaryhmän kanssa käytyjä keskusteluja.