Oxfordshirestä löytyneiden jälkien uskotaan kuuluvan pitkäkaulaiselle cetiosaurukselle ja lihaa syövälle megalosaurukselle.
Britanniasta on löydetty liki 200 dinosauruksen jalanjälkeä, jotka ovat arviolta 166 miljoonaa vuotta vanhoja, kerrottiin yleisradioyhtiö BBC:n tuoreessa dokumentissa.
Kyseessä on BBC:n mukaan Britanniassa laajin koskaan löydetty dinosaurusten jalanjälkireittejä sisältävä paikka.
Jalanjäljet paljastavat kahden dinosauruslajin tallustelleen alueella: toisen uskotaan olleen pitkäkaulainen sauropodeihin kuuluva cetiosaurus ja toisen pienempi, lihaa syövä megalosaurus.
Pisimmät jalanjälkien muodostamat reitit ovat 150 metrin mittaisia. Tutkijoiden mukaan ne voivat ulottua jopa pidemmälle, sillä kaivauksista on suoritettu vain osa.
Jalanjäljet löydettiin jo viime kesänä Oxfordshirestä Englannin keskiosasta, kun kalkkikivikaivoksessa työskentelevä kaivinkoneenkuljettaja Gary Johnson osui ”outoihin töyssyihin”.
– Ajatella, että minä olin ensimmäinen ihminen, joka ne näki. Se oli epätodellista, todellakin kutkutteleva hetki, Johnson kertasi dokumentissa.
Johnsonin jälkeen jälkien luona on piisannut vilskettä, sillä satapäinen tutkijajoukko on muun muassa ottanut niistä noin 20 000 kuvaa ja värkännyt myös kolmiulotteisia mallinnuksia.
Alueelta löytyi dinosauruksien jälkiä jo vuonna 1997, mutta tuolloin oli tyytyminen noin 40 jälkeen.
BBC kertoi torstaina ennakkotietoja dokumentista, joka esitetään ensi viikolla.
Lähde: AFP