sunnuntai, 7 heinäkuun

Britanniassa torstaina pidettävät parlamenttivaalit käydään koko maata ravistelevan talouskriisin varjossa. Inflaatio, elinkustannusten raju nousu ja poliittinen epävakaus kalvavat brittejä.

Hallitsevan konservatiivipuolueen uskottavuus on rapautunut, eikä pääministeri Rishi Sunak ole onnistunut palauttamaan puoleen mainetta entiseen loistoonsa.

Politicon mielipidemittausten mukaan pääpuolueista työväenpuolue johtaa kyselyissä noin 40 prosentin kannatuksella, kun taas konservatiivien kannatus on 20 prosentin luokkaa.

Työväenpuolueen ennustetaan voittavan vaalit ensi kertaa 14 vuoteen. Työväenpuolue on johtanut mielipidemittauksissa jo yli vuoden ajan ja voittanut ylivoimaisesti aluevaaleissa, joita pidetään parlamenttivaalien esinäytöksenä.

Konservatiivipuolueelle povataan jopa kuolemaa.

Mielipidemittaukset ennustavat konservatiiveille huonointa tulosta puolueen lähes 200-vuotisen historian aikana. Mielipidemittauksia tekevä YouGov ennustaa konservatiivien saavan 108 paikkaa ja työväenpuolueen 425 paikkaa Britannian 650-paikkaisessa parlamentissa.

Miksi Britanniassa järjestetään vaalit juuri nyt?

Pääministeri Sunak ilmoitti ennenaikaisista vaaleista toukokuussa, konservatiivien suosion poljettua pohjamudissa vuosien ajan. Vaalien järjestäminen kesällä on eduksi konservatiiveille, sillä Britannian inflaatio on viimein alkanut taittua, energian hinnat ovat laskeneet ja brittien mielialat nousseet.

Viimeksi parlamenttivaalit pidettiin Britanniassa joulukuussa 2019.

Nykyisen parlamentin kausi päättyy 17. joulukuuta, eli vaalit pitäisi järjestää viimeistään 28. tammikuutta. Pääministeri Rishi Sunak ilmoitti parlamentin hajottamisesta toukokuussa ja julisti vaalipäiväksi 4. heinäkuuta.

Tätä ennen monet asiantuntijat uskoivat vaalien olevan syksyllä. Asiantuntijoiden mukaan nopealla aikataululla järjestettävät vaalit antavat oppositiolle huonommat mahdollisuudet valmistautua vaaleihin.

– Sunak ehkä päätteli, että työväenpuolue menisi aikaisin pidettävistä vaaleista sekaisin ja että konservatiivit saisivat siitä strategista etua, apulaisprofessori Josephine Harmon arvioi toukokuussa Northeastern-julkaisun mukaan.

Sunak on tavoitellut inflaation laskemista alle kahteen prosenttiin, ja vaalien alla kuluttajahintainflaatio on laskenut noin 2,2 prosenttiin.

Miksi britit ovat kääntäneet selkänsä konservatiiveille?

Britannialla on ollut kolme konservatiivipääministeriä vuoden 2019 jälkeen. Heistä jokainen on tavalla tai toisella heikentänyt puolueen kannatusta.

Viimeksi konservatiivit saivat vaalivoiton vuonna 2019.

Boris Johnsonin pääministerikaudella (2019–2022) konservatiivien kannatus putosi rajusti, kun pääministeri sotkeutui koronarajoitusten rikkomista koskeviin skandaaleihin. Heinäkuussa 2022 Johnson eroavansa puolueensa johdosta.

Johnsonin jälkeen pääministeriksi nousi Liz Truss. Hänen pääministerikautensa kesti vain 45 päivää. Siitä huolimatta Truss ehti sekoitta Britannian talouden.

Trussin lupaamat rikkaiden verojen alennukset pöyristyttivät talousvaikeuksien kanssa kamppailevia brittejä. Myös markkinat reagoivat ilmoituksiin rajusti, johtivat punnan kurssin laskuun ja pakottivat Englannin keskuspankin puuttumaan tilanteeseen vakauttaakseen markkinatilannetta.

Trussin seuraajaksi tuli Rishi Sunak, joka oli virkaan astuessaan kansalaisten keskuudessa suositumpi kuin edustamansa puolue.

Pääministerin suosion piti heijastua puolueen suosioon, mutta kävi päinvastoin.

Pääministerin vaihdos vahvisti brittien epäluottamusta konservatiiveja kohtaan ja laski Sunakin suosiota. Kun Sunak astui virkaan lokakuussa 2022, noin puolet briteistä uskoi, että Sunak kykenisi ratkaisemaan Britannian talouden ongelmat. Vuoden päästä luku oli enää 31 prosenttia.

Millaisilla vaaliteemoilla puolueet tavoittelevat valtaa?

Britannian talous on parlamenttivaalien ykkösaihe. Inflaatio, terveydenhoidon ongelmat ja kohonneet elinkustannukset puhuttavat. Myös ympäristönsuojelu, Lähi-idän kriisi ja maahanmuutto ovat esillä.

Konservatiivit onnistuivat saavuttamaan tavoitteensa ja puolittivat inflaation, joka nousi 11 prosenttiin lokakuussa 2022. Siitä huolimatta Britannian talous luisui taantumaan loppuvuodesta 2023.

Nyt konservatiivit lupaavat julkisen velan vähentämisen ratkaisevan ongelman. Työväenpuolue nostaisi minimipalkkaa. Molemmat puolueet ovat luvanneet olla nostamatta veroja.

Toinen suuri puheenaihe on Britannian julkisen terveydenhuollon (NHS) tila.

Koronapandemian jälkeen NHS:ää on vaivannut henkilöstöpula ja pitkät jonotusajat. Työväenpuolue ehdottaa jonojen purkamista lisäämällä 40 000 hoitoaikaa viikossa. Konservatiivit taas haluavat rakentaa 40 uutta sairaalaa. Molemmat puolueet lupaavat lisätä mielenterveyspalveluiden saatavuutta kouluissa ja korkeakouluissa.

Myös asumiskustannukset ovat olleet esillä vaalikampanjan aikana. Osa vuokrien nousun ongelmasta johtuu korkokustannusten kasvusta.

Korot ovat siirtyneet vuokriin, ja sen seurauksena kodittomuus on lisääntynyt Britanniassa. Hätämajoitusta hakeneiden määrä nousi viime syksynä Englannissa 27 prosenttia verrattuna edelliseen syksyyn, BBC uutisoi alkuvuodesta.

Molemmat puolueet lupaavat rakentaa lähivuosina yli miljoona edullista kotia sekä vaikeuttaa vuokralaisen häätöä.

Onko Brexit yksi vaaliteemoista?

Brexit eli Britannian ero EU:sta vuonna 2020 on hallinnut Britanniaa koskevaa poliittista keskustelua Euroopassa, mutta Britannian tulevissa vaaleissa brexit ei ole vaaliteema.

Vaalien aikana molemmat puolueet ovat yrittäneet puhua brexitistä mahdollisimman vähän, ja se on aiheuttanut briteissä pettymystä.

Enemmistö briteistä pitää brexitiä nykyisin virheenä. Britannian budjettivastuuviraston mukaan brexit on hidastanut Britannian talouskasvua neljällä prosentilla.

Kumpikaan Britannian pääpuolue ei aio ajaa Britanniaa takaisin Euroopan unioniin.

Juttua korjattu 3.7.2024 kello 18.04 Juttuun tarkennettu kohtaa, jossa puhuttiin konservatiivien suosion hiipuneen. Suosi on laskenut tasaisesti, mutta on ollut varsin matala jo vuosien ajan.

Lähteet: AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version