lauantai, 21 syyskuun

Liikennöitsijä epäilee, että töhryjen takana ovat samat tekijät, jotka vaihtavat linjalta toiselle. Töhryissä toistuvat samat tägit.

Turun seudun joukkoliikenteen Fölin busseihin on kohdistunut tällä viikolla poikkeuksellista ilkivaltaa.

Osaa Fölin linjoista liikennöivän Jalo Liikenne Oy:n liikennepäällikkö Kimmo Hakala kertoo, että ainakin kahdeksan linja-auton sisätilat on sotkettu graffiteilla tiistain ja keskiviikon aikana. Osa busseista on Jalo Liikenteen ja osa Linjaliikenne Nyholmin autoja.

Myös Linjaliikenne Nyholmin toimitusjohtaja Daniella Linqvist vahvistaa ilkivallan. Asiasta on tehty poliisille myös rikosilmoitus. Myös poliisi vahvistaa saaneensa rikosilmoituksen.

Hakala arvelee, että kyseessä ovat samat tekijät.

– Ne kaverit vaihtavat linjalta toiselle. Saavat yhden auton sutattua, niin hyppäävät seuraavaan autoon. Naapurifirmassa oli vedetty samalla tägillä, Hakala kuvailee.

Autoja on töhritty ainakin linjoilla 18, 60 ja 90.

Tuhansien eurojen lasku

Graffiteista aiheutuu liikennepäällikkö Kimmo Hakalan mukaan liikennöitsijöille tuhansien eurojen kustannukset. Kahdeksan auton osalta rahallinen menetys on arviolta 8 000–10 000 euroa.

Siivousfirma veloittaa hänen mukaansa graffitien siivoamisesta 80 euroa tunnilta. Lisäksi kustannuksia tulee, kun autot seisovat puhdistamisen takia ja tilalle joudutaan vuokraamaan kalustoa. Osasta autoista joudutaan vaihtamaan myös penkkejä, koska maalia ei saa pois istuinosasta.

– Autoa ei voi lähettää ilman puhdistusta liikenteeseen, koska Föli antaa sadan euron sanktion aina, kun huomaa autossa töherryksen, Hakala perustelee.

Fölin joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte vahvistaa liikennöintisopimuksessa olevan siivouspykälän. Hänen mukaansa bussin yleisilmeen on oltava siisti, koska matkustajat maksavat palvelusta.

Korte kuitenkin korostaa, että tämän kaltaisessa ilkivalta-aallossa ymmärrystä ja joustoa löytyy.

– Tällaisessa tapauksessa sanktio on sivuseikka, kun joku rikollisella tavalla sotkee liikennöitsijän kalustoa, hän sanoo.

Graffitit ovat liikennöitsijöille päivittäinen riesa. Näin massiivinen sotkeminen on Hakalan mukaan poikkeuksellista, mutta yksittäisiä töhryjä spray-maalataan busseihin joka päivä.

Hän toivoo matkustajilta apua töhrijöiden kiinni saamiseksi, sillä kuljettaja ei aina huomaa, mitä bussin takaosassa tapahtuu.

– Nopeimmin tämä saataisiin loppumaan, jos matkustajat kävisivät sanomassa kuljettajalle, kun huomaavat tällaista ja tekijät jäisivät verekseltään kiinni.

Juttua päivitetty klo 15.12. poliisi vahvisti Ylelle saaneensa rikosilmoituksen asiaan liittyen.

Jaa.
Exit mobile version