Syyrian pääkaupungissa asuva nainen kertoo, että nopeus, jolla kapinalliset saavuttivat Damaskoksen oli valtava yllätys. Hän sanoo, että ihmiset eivät tiedä, keitä kapinalliset oikein ovat.
Minna Pärssinen,
Sari Taussi
Ylen tavoittama Damaskoksessa asuva nainen kertoo heränneensä viime yönä tulituksen ääniin. Oli epäselvää, mistä on kyse.
– Luulin, että kyse ei ollut taistelusta. Tulitus kuulosti yksipuoliselta. Se saattoi olla ilon ilmaisua, hän kertoo.
Nainen esiintyy tässä jutussa turvallisuussyistä nimettömänä. Hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.
Nainen kertoo, että perhe seurasi tiiviisti uutisia koko eilisen päivän. Kun tuli tieto Homsin joutumisesta kapinallisten käsiin, oli selvää, että edessä voi olla mitä vain. Tv-kuvat kertoivat, että Homsissa juhlittiin kapinallisten tuloa.
Oli silti valtava yllätys, että kapinalliset olivat Damaskoksessa muutamassa tunnissa.
”On mysteeri miten he olivat täällä niin nopeasti”
Haastateltavamme mukaan suurin kysymys nyt on, mistä Syyrian suuria kaupunkeja vallanneet kapinallisjoukot oikein tulivat. Keskeinen kysymys on, ovatko kapinalliset olleet Damaskoksessa pitkään vai he tulivatko muualta.
– Jos on niin, että Assadin syrjäyttäneet miehet ovat olleet täällä vuosia, en pelkää. Mutta jos on niin, että he tulivat esimerkiksi Idlibin suunnalta, sitten minä pelkään, hän sanoo.
Idlib on ollut ääri-islamilaisen terroristijärjestön Isisin tukikohtia. Pelätty terroristijärjestö perusti vuosiksi kalifaatin osiin Syyriaa ja Irakia.
– Joudun miettimään, onko minun nyt laitettava huivi päähän, nainen sanoo.
- Tästä voit seurata päivittyvää juttua Syyrian tilanteesta.
Suomensyyrialainen nainen toivoo maan selviävän
Suomessa asuva suomensyyrialainen toimittaja Nada Kettunen on seurannut hyvin tiiviisti synnyinmaansa tapahtumia. Kysymykseen siitä, onko Syyriassa valta vaihtunut, hän vastaa:
– Vaihtunut ja vaihtunut. Ei voi sanoa, että se on vaihtunut. Mutta edellinen presidentti on poistunut maasta. Jos Syyria selviää tilanteesta fiksusti, emmekä seuraa Irakin eikä Libyan polulla, niin se olisi ihanteellinen tilanne, sanoo Kettunen.
Uhkana on, että Syyrian oppositio hajoaa keskinäiseen valtataisteluun. Toistaiseksi siitä ei ole ollut merkkejä.
– Mitä nyt on nähty, kun kapinalliset olivat Aleppossa, ja sen jälkeen viime päivinä heidän käyttäytymisensä on ollut erittäin fiksua. On ollut vain yksittäisiä murhia ja varkauksia. Se viittaisi siihen, että toivottavasti tilanne ei käännykään rumaksi, kertoo Kettunen.
Tällä hetkellä vallitseva mieliala on innostunut.
– Ihmiset juhlivat kaduilla. Moskeijoissa on ilmoitettu, että nyt valta on meidän käsissämme ja diktaattori on häipynyt, sanoo Kettunen.
Bashar al-Assadin edustama alaviitti-vähemmistö suhtautuu epäillen tilanteeseen. Moni on paennut esimerkiksi Homsista Syyrian länsirannikolle Latakiaan, jossa perinteisesti asuu paljon alaviitteja.
Muutoksen vauhti on Kettusen mukaan hämmästyttävä, muutamassa tunnissa Damaskos oli vallattu.
– Täytyy sanoa, että kenelläkään ei ole tälle selitystä, ei edes poliitikoilla, hekin ovat ällikällä, sanoo Kettunen.
Nada Kettunen on naimisissa suomalaisen Erkin kanssa. Sisällissodan alkaessa 2011 he muuttivat Syyriaan, jossa asuivat vuoteen 2019.
– Kyllästyin vuonna 2019 ja sanoin Erkille, ettei täällä voi enää elää. Oli puutetta kaikesta ja oli vaikeaa. Tulimme takaisin Suomeen, kertoo Nada Kettunen.
Hänellä asuu edelleen perhettä ja sukua Homsissa, Hamassa ja Damaskoksessa.
Katso Ylen erikoislähetys Syyrian tilanteesta:
Korjaus 8.12. kello 12.17: Korjattu väliotsikkoa Nada Kettusen kommentista. Väliotsikossa luki aiemmin vihreellisesti, että Kettusen mukaan valta näyttäisi vaihtuneen. Kettunen ei sanonut näin.