torstai, 19 syyskuun

Puolalaiset eivät ole juuri auttaneet kaasuputkien räjähdystä tutkittaessa, väittävät Die Weltin haastattelemat saksalaislähteet.

Saksalaislehti Die Weltin haastattelemat saksalaisviranomaiset väittävät Puolan haitanneen Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämistä koskevaa tutkintaa.

Saksalaistutkijat epäilevät tällä hetkellä vuoden 2022 räjähdysten takana olevan ukrainalaissukeltajan nimeltä Volodymyr Z. Saksalaiskäytännön mukaisesti epäiltyjen sukunimestä ilmoitetaan vain ensimmäinen kirjain.

Saksalaistutkinnan mukaan sukeltaja toteutti iskun viiden ukrainalaismiehen kanssa. Volodymyr Z asui viimeisten tietojen mukaan lähellä Puolan Varsovaa, mutta pakeni Ukrainaan ennen kuin hänet ehdittiin pidättää.

Voimassa olevien eurooppalaissopimusten puitteissa Ukrainan ei tarvitse luovuttaa kansalaisiaan muiden maiden viranomaisille.

Nyt Weltin haastattelema, anonyyminä esiintyvä saksalaisviranomainen väittää Puolan viranomaisten jättäneen noudattamatta Volodymyr Z:tä koskevaa Saksan liittovaltionoikeuden asettamaa eurooppalaista pidätysmääräystä.

Weltin haastattelemien viranomaisten mukaan kuuden ukrainalaismiehen ryhmä sai tehtävään liittyvää koulutusta Puolan rajojen sisällä. Viranomaiset uskovat Puolan saattaneen tarjota ”logistista tukea” vedenalaiseen operaatioon.

Saksalaisviranomaisten mukaan puolalaisviranomaiset eivät ole suostuneet luovuttamaan videomateriaaleja Kołobrzegin satamasta, jossa ukrainalaisten laiva Andromeda pysähtyi viikkoa ennen kaasuputkien räjähdystä.

Puola vastaa saksalaisväitöksiin

Puolalaisviranomaiset kertovat Weltille olevansa raivoissaan saksalaisten syytöksistä.

– Väite siitä että Ukraina teki tällaista puolalaisten tietäen, on täysin vailla pohjaa, Puolan kansallisen turvallisuusviraston johtaja Jacek Siewiera sanoo.

Siewiera esittää Weltille vakavia väitteitä saksalaisviranomaisista. Hänen mukaansa Puolaa koskevat syytökset tulevat ”Venäjä-myönteisten, ei enää vallassa olevien saksalaisviranomaisten pienestä piiristä”.

– Toivon että kyseessä ei ole disinformaatiokampanja, jossa nämä henkilöt ovat suostuneet käytettäväksi Puolan mustamaalaamisessa, Siewiera sanoo Weltille.

Welt kysyi asiasta mielipidettä myös ukrainalaiselta korkea-arvoiselta upseerilta jonka väitetään olleen osallisena kaasuputki-iskussa.

– On naurettavaa uskoa että me teimme iskun, mutta jos Ukraina olisikin iskun takana, niin Saksan kannattaisi lopettaa tutkinta, koska kyseessä oli Ukrainalle täysin pätevä sotilaskohde, upseeri sanoo Weltin mukaan.

Jaa.
Exit mobile version