perjantai, 20 syyskuun

Lohjan Tanhuhovissa oli aikanaan niin suosittu disko ja tanssilava, että paikka keräsi väkeä ympäri Etelä-Suomea. Paritanssin kasvava suosio sai ovet aukeamaan jälleen uudestaan.

Lohjan Tanhuhovin ovet ovat hetki sitten auenneet lähes puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Lauantai-iltana lähes jokainen saliin saapuva tanssija koettaa ensitöikseen parkettilattian luistoa kengällään.

Vuoden 2014 tangokuningas Teemu Roivainen hikoilee soitto- ja äänentoistolaitteita paikoilleen bändinsä ja teknikoidensa kanssa illan keikkaa varten.

Samaan aikaan, kun ravintola-ala käy kiihtyvää selviytymistaistelua, tanssilavoilla on takanaan vilkas kesä. Lavat tyhjenivät tanssijoista koronavuosina, mutta niiden jälkeen alkanut yleisökasvu jatkuu. Tanssikansa on myös entistä nuorempaa varsinkin Etelä-Suomen lavoilla.

Osasyy suosion nousuun on Tiktokissa leviävät tanssivideot, joissa parikymppiset harrastajat esittelevät taitojaan.

Tämä yhdistelmä rohkaisi Onerva Aikiota avaamaan jo 60-luvulta asti yleisöä palvelleen Tanhuhovin ovet jälleen yleisölle. Edellinen yrittäjä luopui tanssien järjestämisestä puolitoista vuotta sitten.

– Tänä kesänä yleisö on jälleen lähtenyt isosti liikkeelle sekä tansseihin että kesäteatterihin. Toki isot tanssisukupolvet samaan aikaan pienenevät, joten haasteitakin riittää. Toivottavasti nuoret löytävät tänne meillekin.

Teemu Roivainen tekee kesällä noin 15 keikkaa kuukaudessa. Myös hän on havainnut yleisössä tapahtuneen muutoksen.

– Nuorten osuus on kasvanut selvästi. Omien vanhempieni nuoruudessa muita ihmisiä tavattiin nimenomaan lavoilla. Tässä välissä on ollut diskoja, klubeja ja karaokebaareja, mutta nyt näyttää, että tanssilavojen ainutlaatuisuus ja hienous on huomattu uudestaan.

Parikymppinen lohjalainen Veera Vikstedt on käynyt lavoilla vanhempiensa kanssa pienestä pitäen.

– Koko ajan käy nuorempaa porukkaa tanssimassa, ja Tiktokissa tulee jatkuvasti videoita vastaan. Tanhuhovin avajaisiin oli pakko tulla, koska tämä on tässä kotinurkilla.

Nuorten osuus yleisöstä vaihtelee tanssipaikan ja esiintyjän mukaan. Nuorta yleisöä on tangokuningas Teemu Roivaisen mielestä ollut erityisen paljon esimerkiksi Ämyrin lavalla Somerolla ja Kapakanmäellä Hämeenlinnassa.

Esiintyjistä nuorta yleisö kiinnostavat esimerkiksi Hurma, Komiat, Sinitaivas ja Taikakuu.

Paikka täynnä muistoja

Helsinkiläinen Anna-Liisa Lehmuskaski ja lohjalainen Anna Ström mittailevat Tanhuhovin salia ennen avajaistanssien alkamista.

– Tässä nurkassa oli aikanaan isot sohvat, naiset muistelevat yhteen ääneen.

Lehmuskaski kertoo, että on käynyt Tanhuhovissa ensimmäisen kerran 60- ja Ström 70-luvulla.

– Tanssiharrastukseen tuli pitkä tauko silloin, kun kotona oli pienet lapset, mutta noin kymmenen vuoden ajan olen taas käynyt enemmän tansseissa. Tanhuhovissa on aina ollut hyvä tunnelma, Lehmuskaski muistelee.

– Viimeisin sulkupäätös yllätti, mutta yllätys oli myös se, että tämä nyt aukesi uudestaan. Uskon, että tästä tulee taas suosittu paikka, Ström pohtii.

Teemu Roivainen esiintyi Tanhuhovissa ensimmäistä kertaa heti tangokuninkaaksi kruunaamisensa jälkeen vuonna 2014 ja nyt uusissa avajaisissa.

Hänkin tervehtii ilolla vanhan tutun tanssipaikan uutta tulemista. Suomessa on enimmillään ollut jopa 3 000 tanssilavaa, tänä päivänä jäljellä on noin 300.

– Liikaa käy juuri toisinpäin, eli paikkoja menee kiinni. On upeaa, että tämä on jälleen auki. Helsingin seudun esiintyjille ja yleisölle tämä on niin lähellä, että tuntuu ihan kotikeikalta.

Tanhuhovin diskopuoli oli tanssien tavoin aikanaan niin suosittu, että se keräsi väkeä ympäri Etelä-Suomea. Diskomuistoista on tehty jopa pro gradu -tutkielma Helsingin yliopistoon.

Tanhuhovissa oli vilkkaimpina vuosina oma putka itsensä ylikuntoon juhlineille kävijöille. Putka on jäänyt historiaan ja vanhan diskon paikalla on nyt padel-kenttiä.

Paritanssi kuitenkin on ja pysyy.

Ehkä Tanhuhovissa kajahtavat vielä jonain iltana takavuosien diskohititkin.

– Tuossa yksi rouva juuri toivoi K55-diskoa. Mikä ettei sellaistakin voisi kokeilla, lavaemäntä Onerva Aikio lupailee.

Tanhuhovin avajaisilta viime lauantaina oli loppuunmyyty. Samana iltana myös esimerkiksi Nurmijärven Ruusulinna oli niin ikään täynnä.

Jaa.
Exit mobile version