tiistai, 8 lokakuun

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

”Sarjavalehtelija, epävakaa, arvaamaton”. Näin opposition kansanedustajat luonnehtivat presidenttiehdokas Donald Trumpia.

Hallituspuolueiden riveissä painotetaan sitä, että Yhdysvalloissa äänestäjät tekevät oman valintansa ja Suomi tulee toimeen tulevan presidentin kanssa, olipa hän sitten republikaanien Donald Trump tai demokraattien Kamala Harris.

Yle kysyi kansanedustajilta, olisiko Donald Trumpin uudelleenvalinta Yhdysvaltain presidentiksi haitaksi Suomelle. Kyselyyn vastanneista enemmistö eli 48 kansanedustajaa vastasi kyllä. He näkevät, että Trumpin valinta olisi Suomen kannalta huono asia.

Vähemmistö eli 21 kansanedustajaa arvioi, että Trumpin valinnasta ei olisi Suomelle haittaa. 45 kansanedustajaa vastasi, ettei osaa sanoa. Kyselyssä vastaajia pyydetään perustelemaan kantansa.

Ylen kansanedustajakyselyyn vastasi 114 kansanedustajaa eli hieman yli puolet Suomen 200 kansanedustajasta.

Presidentinvaalit järjestetään Yhdysvalloissa 5. marraskuuta.

Nato ja Ukraina huolestuttavat

Trumpin valinnasta huolestuneita yhdistää epäilys Trumpin suhtautumisesta sotilasliitto Natoon sekä Ukrainan tukemiseen. Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz arvioi, että Trumpin uudelleenvalinnasta olisi Suomelle haittaa.

– Donald Trump on täysin arvaamaton suhteessa Ukrainan tukemisen jatkamiseen ja Euroopan turvallisuuteen, ja nämä kaksi asiaa liittyvät kiinteästi yhteen, Zyskowicz sanoo.

Zyskowiczin kanta poikkeaa kyselyssä monien muiden kokoomuslaisten mielipiteistä. Mielipiteet eivät kyselyssä jakaannu mustavalkoisesti sen mukaan, edustaako kansanedustaja hallitusta vai oppositiota.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb puolestaan on todennut, että Trumpin valinta ei olisi uhka Suomelle. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on puolestaan sanonut, että Suomi kunnioittaa Yhdysvaltojen vaalitulosta, olipa se mikä hyvänsä.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Alviina Alametsä (vihr.) arvioi, että Trumpin valinnasta olisi haittaa Suomelle, koska Trumpilla on vastakkaiset ulkopoliittiset tavoitteet Suomen kanssa.

– Trump haluaisi heikentää Natoa, Naton yhtenäisyyttä, jopa irtautua siitä. Tätä haluaa hänen lisäkseen myös Venäjä. Meille on todellinen haaste jos Trump valitaan presidentiksi, Alametsä sanoo.

Alametsä korostaa, että Trumpin tavoitteet ovat myös ihmisoikeuskysymyksissä täysin vastakkaiset Suomen linjan kanssa.

– Muun muassa naisten oikeudet olisivat nopeasti vaakalaudalla jos hänet valitaan, ja tämä vaikuttaa myös meidän tavoitteisiimme tässä maailmassa, Alametsä toteaa.

Trumpin valinta ei välttämättä haitallista

Kyselyyn vastanneista kuitenkin 21 kansanedustajaa oli sitä mieltä, että Trumpin valinnasta ei olisi haittaa Suomelle. Kirjallisesti jätetyissä vastauksissa toistui perustelu, että Trumpista ei edelliselläkään kaudellaan ollut haittaa Suomelle.

Hallituspuolue perussuomalaisten Pia Sillanpää ei pidä Donald Trumpia uhkana.

– Mielestäni Donald Trump ei edelliselläkään presidenttikaudella aiheuttanut haittaa Suomelle, Sillanpää kirjoittaa perusteluissaan.

Opposition kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi, että Trumpin valinta ei välttämättä ole Suomelle haitaksi.

– En suoranaisesti näe, että Trumpin valinta olisi haitaksi. Suomelle varmempi olisi Kamala Harrisin valinta, koska siinä Joe Bidenin politiikkalinjan jatkuminen näkyisi selvemmin, hän pohtii.

Ojala-Niemelä korostaa, että Yhdysvallat on Suomelle tärkeä ulkopoliittinen kumppani ja kauppakumppani, ja Suomen on tärkeää ylläpitää hyviä suhteita Yhdysvaltain presidentin hallintoon.

Toimeen on tultava

En osaa sanoa -vastauksia tuli kyselyssä 45. Oppositiopuolue keskustan Hilkka Kemppi pohtii vastauksessaan presidentinvalinnan eri puolia:

– Donald Trumpin valinnan myötä toimintaympäristö olisi ennakoimattomampi ja puhetyyli muuttuisi. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet jatkuisivat läheisinä. Suomi toimii hyvässä yhteistyössä presidentin kanssa, jonka amerikkalaiset valitsevat.

Myös hallituspuolue kristillisdemokraattien Sari Tanus vastaa, ettei osaa sanoa.

– Molempien presidenttien kanssa on tultava toimeen. Tulevaisuus ja eri presidenttien vaikutus Suomelle riippuu monista asioista. Aika näyttää minkälaisia käytännön linjauksia presidentti tekee eri tilanteissa, eri sektoreilla ja suhteessa Natoon, Eurooppaan, Venäjään ja Kiinaan, Tanus pohdiskelee.

Jaa.
Exit mobile version