Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välisessä puolitoistatuntisessa puhelussa viime viikolla nousi tärkeästä maailmanpoliittisesta tilanteesta huolimatta esiin jääkiekko.
Putin ehdotti Kremlin mukaan Trumpille, että USA ja Venäjä kohtaisivat toisensa jääkiekossa. Ottelussa nähtäisiin parhaita pelaajia Pohjois-Amerikan NHL:stä ja Venäjän KHL-liigasta. Kremlin mukaan Trump suhtautui asiaan myönteisesti.
– Ensimmäinen ajatus oli se, että hyvin erikoisia aiheita herrat ehtivät käsitellä puolentoista tunnin aikana, kun kuitenkin Ukrainan sotaan ja sen päättämiseen liittyvät asiat olivat ne, joista oli varsinaisesti tarkoitus keskustella, sanoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
Poliittiseen historiaan tutkijana perehtynyt Jokisipilä on erikoistunut siihen, miksi urheilu on ollut Putinille niin tärkeä väline vallankäytöllisesti.
Hän pitää loogisena jatkumona, että Putin olisi tehnyt tällaisen ehdotuksen Trumpille, sillä Putin on hyödyntänyt urheilua hyvin systemaattisesti valtakautensa alusta saakka.
Jokisipilä katsoo Putinin hakevan urheilukentille samanlaista asetelmaa kuin politiikassa. Jos rauha saadaan aikaan, Venäjä palaa kansainväliseen politiikkaan ainakin Yhdysvaltain hyväksymänä osapuolena.
Samanlaista paluuta voitaisiin odottaa urheilussa, sillä Venäjä on ollut suurimmaksi osaksi ulkona kansainvälisestä urheilusta helmikuusta 2022 lähtien.
– Tämä olisi mahtipontinen paluu hyväksyttyjen urheilukansakuntien joukkoon, mikäli tällainen ottelusarja maailman parhaiden yhdysvaltalaisten ja venäläisten jääkiekkoilijoiden välillä onnistuttaisiin järjestämään, Jokisipilä sanoo.
Tutkija toki muistuttaa, että viime kädessä Kansainvälinen olympiakomitea on ratkaisevassa asemassa venäläisten paluun suhteen. Kiinnostavaa on, että NHL-kiekkoilijat ovat palaamassa ensi helmikuussa Milano-Cortinan olympialaisiin.
NHL:llä voi olla oma asemansa paineen luomisessa. NHL kommentoi Putinin ja Trumpin puhelua vain lyhyesti toteamalla, etteivät he olleet osallisia puhelussa, joten ei olisi sopivaa kommentoida asiaa enempää tässä vaiheessa.
– Jos NHL ottaa sen kannan, että heille on täysin ok päästää NHL-seurojen pelaajat ottelemaan venäläisiä vastaan, se asettaisi isoa painetta KOK:n suuntaan tehdä sama päätös laajemmin muihin lajeihin ja avata venäläisurheilulle tietä kansainvälisille pelikentille.
Suhtautuminen muuttunut
Trumpin suhtautuminen urheiluun on muuttunut sitten hänen ensimmäisen presidenttikautensa. Urheilun saralla aiempi nelivuotiskausi muistetaan lähinnä amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa ja naisten kansainvälisessä jalkapallossa nähdyistä polvistumisista.
Urheilijat protestoivat teoillaan värillisiin kohdistuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Tämä ärsytti Trumpia ja hän ehdottikin polvistuneiden NFL-pelaajien erottamista joukkueistaan.
Tämä keskustelu on kuitenkin jäänyt taakse, ja Jokisipilän mukaan Trump on pyrkinyt perinteisemmin hyödyntämään urheilua valtiollisen politiikan jatkeena.
– Silloin ensimmäisen kauden aikana suhde urheiluun oli pikemminkin antagonistinen vastakkainasettelun suhde. Hän kritisoi nimeltä monia näkyviä urheilijoita, Jokisipilä muistuttaa.
Trump-tanssi noussut hitiksi
Myös NFL:ssä tilanne on nyt täysin päinvastainen. Jotkut pelaajat ovat jopa tuuletelleet suorituksiaan ”Trump-tanssilla”. Tämä Village Peoplen YMCA-kappaleeseen liitetty Trumpin keinahtelu on noussut jopa hitiksi.
– Nyt on käynyt tosiaan näin, että hänen tiettyjä eleitään on omittu urheilukentällä tuuletusten apuvälineeksi. Vaikuttaa siltä, että ainakin osassa amerikkalaisia ammattilaisurheilupiirejä suhtautuminen häneen on tällä hetkellä aivan erilainen kuin mitä se oli hänen ensimmäisen presidenttikautensa aikana.
Trump on myös tuonut omaa politiikkaansa esiin urheilun kautta. Presidentti toisti esimerkiksi NHL:n neljän maan turnauksen aikana kauan puhutun viestinsä, että Kanadan pitäisi tulla Yhdysvaltain 51. osavaltio. Hän myös nimitteli Kanadan silloista pääministeri Justin Trudeauta, joka myöhemmin piikitteli Trumpia Kanadan voitettua turnauksen.
Heti kautensa alussa Trump puolestaan allekirjoitti toimeenpanomääräyksen kieltämään transsukupuolisten urheilijoiden osallistumisen tyttöjen ja naisten kilpailuihin.
– Tämä oli ihan aito poliittinen tavoite, mikä hänellä oli esimerkiksi transurheilijoiden osallistumiskellon suhteen. Hän on puhunut näistä asioista monet kerrat ja teki sen, mitä lupasi kampanjansa aikana.
Urheilupiirien syytä olla varovaisia
Toisaalta Trump on tutkijan mukaan hyvin arvaamaton ja spontaani puheissaan. Jokisipilän mukaan Trump ei vaikuta aina suunnittelevan tai valmistelevan hirveän pitkään julkisia ulostulojaan, vaan hän saattaa tilaisuuksissa puhua, mitä mieleen juolahtaa.
– Hän on tilaisuuksissa valmis tarttumaan mieleen tuleviin asioihin ja ryhtyy kehittelemään tajunnanvirtamaisesti näitä ajatuksia eteenpäin. Hän tekee tätä samaa urheilun suhteen. Aihe riippuu siitä, minkä ammattilaissarjan ottelua hän on viimeksi katsonut, Jokisipilä näkee.
Jokisipilän mukaan urheilupiirien on ylipäätään syytä olla varovaisia poliitikkojen kanssa toimiessaan. Urheilulla on positiivinen imago, mutta se voi myös tahriintua sillä, että urheilu alistuu tai lähtee mukaan poliittiseen vaikuttamiseen.
– Ilmiselvästi näitä pyrkimyksiä on nyt vahvasti ilmassa. Vaikuttaa siltä, että Trump haluaa käyttää urheilua näihin tarkoituksiin. Urheilulla on kuitenkin enemmän hävittävää kuin voitettavaa.
Seuraavina vuosina Yhdysvallat on koko urheilumaailman näyttämönä, kun se on yksi jalkapallon MM-kisojen kisaisännistä 2026 ja olympialaiset 2028 järjestetään Los Angelesissa.