sunnuntai, 13 lokakuun

Nyt on myös tutkittu, mitä munkki- tai donitsivalintasi kertoo sinusta.

Munkit ja donitsit ovat sormet tahmeiksi jättävä, leivonnaisen kokoinen lohtu.

Ehkä niiden suosion selittää uppopaistamisen ja sokerin yhdistelmä.

Uppopaistaminen tuo mukanaan houkuttelevan tuoksun ja tekstuurin. Makea kuorrute tai hampaissa rapiseva sokeri hellii maulla, joka on kautta aikojen luontaisesti miellyttänyt ihmisiä.

Munkki on donitsin isoäiti. Munkkeja on syöty kaikkialla Euroopassa jo vuosisatojen ajan. Eläinrasvassa paistettu munkki oli tyypillinen karnevaaliajan herkku ja edelsi paastoa, jolloin lihaa ja eläinrasvoja ei saanut syödä.

Donitsiksi munkki muuntui Yhdysvalloissa. Se sai keskelleen reiän ja päälleen kuorrutusta. Reiästä oli hyötyä, koska sen avulla leivonnainen oli helpompi kypsentää läpikotaisin. Kuorruttaminen tunnettiin Yhdysvalloissa jo niinkin aikaisin kuin 1900-luvun alussa.

Poliisien pahe ja sotilaiden lohtu

Yhdysvalloissa donitsit olivat perinteisesti liikkuvissa ammateissa toimivien ravintoa. Aluksi merenkulkijoiden, sittemmin poliisien sekä rekka- ja taksikuskien.

Ruokahistorioitsija Ritva Kylli on tutkinut matkaruokaa vasta ilmestyneessä Ruokaa reissussa -kirjassaan. Se on perusteellinen sukellus suomalaiseen matkaruokaan, mutta se nostaa mielenkiintoisella tavalla esiin myös ruokien ja tapojen ulkomaisia juuria.

Kyllin mukaan munkin ja donitsin ero löytyy taikinasta.

– Munkit tehdään hiivalla kohotetusta pullataikinasta ja ehkä ne juuri sen takia miellyttävät meitä pullaa rakastavia suomalaisia. Donitsit ovat kuohkeampia. Ne kohotetaan leivinjauheella.

Suomalaista ruokahistoriaa nyt jo toisessa tietokirjassa perannut Oulun yliopiston tutkija on myös ensimmäisiä suomalaisia ruokabloggaajia. Kylli on monille tuttu Pastanjauhantaa-blogista, jonka hän perusti yhdessä puolisonsa kanssa jo lähes 20 vuotta sitten.

– Munkeilla on myös pohjoisessa Euroopassa hyvin pitkä historia, hän sanoo.

Kyllin mukaan donitsit ovat paljon myöhäisempää amerikkalaisen ruokakulttuurin vaikutusta. Historiantutkimuksen näkökulmasta niitä molempia voi ilman muuta sanoa lohtuleivonnaisten ykkösiksi, koska ne ovat aina tarjonneet lohtua ja kodinomaista tunnelmaa kriisiaikoina.

Vuonna 1929 alkaneen suuren laman aikana donitsien kulutus nousi Yhdysvalloissa huimasti. Makea ja täyttävä leivonnainen oli täydellinen lohturuoka vaikeana aikana.

Munkkeja ja donitseja paistettiin myös molempien maailmansotien aikana monilla rintamilla eri puolilla maailmaa.

Ensimmäisen maailmansodan alla Yhdysvalloissa donitseja myös käytettiin apuna nuorten miesten värväyksessä. Donitseja sisältävien julisteiden avulla pyrittiin saamaan nuorille miehille myönteisempi kuva armeijapalveluksesta kaukana kotoa.

Ja maistuvat ne ”sotkun” eli sotilaskodin legendaariset munkit näin rauhankin aikana asevelvollisille Suomen monissa varuskunnissa.

Suomalaistyyppisen munkin valitsevat ovat hitaasti lämpeneviä

Lempidonitsisi kertoo, millainen olet ihmisenä. Näin väittää brittiläinen käyttäytymistieteilijä, psykologi Jo Hemmings.

Tänä vuonna brittiläinen hintavertailusivusto Compare the Market pyysi 2000:ta ihmistä valitsemaan oman donitsisuosikkinsa. Tulokset luovutettiin psykologi Jo Hemmingsille, joka etsi valintojen takaa persoonallisuuspiirteitä.

Hemmingsin mukaan suhde, joka meillä on ruokaan ja tunteisiin, on ainutlaatuinen meille kaikille. Siihen vaikuttavat useat tekijät: niin henkilökohtaiset kokemukset, kulttuuri, yksilölliset mieltymykset kuin sosiaalinen käyttäytyminenkin. Nämä voivat myös viestiä erilaisista ​​persoonallisuustyypeistä.

Herkkujen valinnassa ei ole ratkaisevaa ainoastaan maku, vaan siihen vaikuttavat myös ulkonäkö, tuoksu ja ensimmäisen puraisun suutuntuma. Myös lapsuuden kokemukset muovaavat valintojamme.

Ihmiset, jotka valitsevat donitsin läpinäkyvällä sokerikuorrutteella, arvostavat perinteitä ja viihtyvät kotona, analysoi Hemmings. Suklaakuorrutteisen valitsevat ovat sosiaalisia bilehiiriä, jotka etsivät onnellisuutta.

Hemmingsin mukaan meikäläisen pyöreän vappumunkin näköisen, mutta vaniljakastikkeella täytetyn donitsin valitsevat ovat sosiaalisissa suhteissaan aluksi hitaasti lämpeneviä ja hieman varautuneita. Loppujen lopuksi he ovat kuitenkin eri persoonallisuustyypeistä niitä kaikkein lämminsydämisimpiä.

Matkaruoasta puhutaan myös Puoli seitsemän -ohjelman lähetyksessä 17. lokakuuta.

Jaa.
Exit mobile version