keskiviikko, 23 lokakuun

Keskusteluilmapiiri eduskunnassa tuskin on huonompi kuin ennenkään, arvioi tutkija. Sosiaalinen media on mahdollistanut kansalaisten osallistumisen nokitteluun.

Eduskunnan keskusteluilmapiiri nousi viime viikolla jälleen puheenaiheeksi, kun Terapeutti-Villenäkin tunnettu kansanedustaja Ville Merinen (sd.) ilmoitti jäävänsä eduskunnasta sairauslomalle.

Merinen kertoi sosiaalisessa mediassa, että yksi syy sairauslomalle jäämiseen oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan työilmapiiri. Valiokunnan kireä ilmapiiri on ollut tiedossa jo pitkään, ja siitä on puhuttu julkisuudessa useita kertoja.

– Tosiasia on se, että kyllähän eduskunnan historiassa on ikävästi osattu puhua aina, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä arvioi keskiviikkona Ylen aamussa, että eduskunnassa on aina ollut kausia, jolloin puheet ovat olleet erityisen kovia. Se, mikä on muuttunut, on viestintäympäristö.

– Jos käy lukemassa eduskunnan pöytäkirjoja, niin huomaa, ettei tämä ole sinänsä mikään uusi asia. Nyt kansalaiset pääsevät ottamaan osaa nokitteluun sellaisia väyliä pitkin, mitä aikaisemmin ei ollut olemassa.

Viestintäympäristön muutos tekee keskusteluilmapiiristä entistä näkyvämmän

Yle kysyi kansanedustajilta heidän työnsä kuormittavuudesta. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Petri Honkonen kertoi kokevansa sosiaalisen median keskusteluilmapiirin raskaaksi.

Honkosen mukaan sosiaalisen median vastakkainasettelu heijastuu myös kansanedustajan työhön eduskunnassa. Toisaalta Honkonen sanoo, että aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on oikeastaan pakollinen osa kansanedustajan arkea, koska siellä viestitään ihmisten kanssa.

Monet kansanedustajat päivittävät aktiivisesti sosiaalista mediaa ja kertovat siellä kansalaisille työstään sekä ottavat kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Tätä tehdään eduskuntatyön ohella ja perinteisen median antaman näkyvyyden lisäksi.

Jokisipilän mukaan sosiaalinen media sekä hyödyttää että kuormittaa kansanedustajia.

– Sosiaalinen media on demokratian toimivuuttakin ajatellen kaksiteräinen miekka. Toisaalta on hieno juttu, että tavalliset kansalaiset pääsevät lausumaan käsityksiään siitä, miten valtaa yhteiskunnassa käytetään. Mutta siinä on myös se varjopuoli, että osin keskustelu on aikamoista kuraa, mitä siellä käydään.

Jokisipilän kanssa Ylen aamussa ja Ykkösaamussa vieraillut Iltalehden politiikan toimituksen päällikkö Juha Ristamäki muistuttaa, että poliitikot käyvät sosiaalisessa mediassa tarkoituksella kiivaitakin keskusteluja hyödyttääkseen itseään ja omaa puoluettaan.

Keskustelu näyttäytyy sosiaalisessa mediassa repivänä kielenkäyttönä ja siitä tulee kansanedustajille valtavasti palautetta.

– Sehän on kuin tanssiin kutsu, kun keskustelu [sosiaalisessa mediassa] alkaa. Mutta eivät kansalaiset ehkä miellä sitä leppoisana poliittisena jutusteluna, joka on puettu kovan retoriikan kaapuun. Sen takia se ärsyttää ihmisiä, ja sitten kansanedustajat saavat kovaa palautetta siitä.

Jaa.
Exit mobile version