torstai, 4 heinäkuun

Kaikkiaan kymmenen kansanedustajaa korvaa europarlamenttiin lähtijöitä. Samalla vapautuu useita paikkoja, jotka pitää jakaa uusiksi.

Kaikki kymmenen uutta kansanedustajaa ovat nyt esittäneet valtakirjansa. He kuitenkin aloittavat työnsä 16. heinäkuuta, varsinaisesti vasta kesätauon jälkeen syyskuussa, ja korvaavat Euroopan parlamenttiin valitut kansanedustajat.

Samalla alkaa tuolileikki, jossa eduskuntaryhmien pitää paikata lähtevien edustajien jättämät tyhjät paikat niin ryhmien johdossa ja ministeripaikoissa kuin valiokunnissa ja parlamentaarisissa seurantaryhmissäkin.

Selvitimme, kuka korvaa kenetkin ja miten käy eri vastuutehtäville.

Vasemmistoliiton johto vaihtuu, RKP:ssa ministerisalkut kiertoon

Suurin mylläys tapahtuu vasemmistoliitossa, koska sieltä lähtee Euroopan parlamenttiin sekä puolueen puheenjohtaja että eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson ilmoitti luopumisestaan jo keväällä ja uusi puheenjohtaja valitaan lokakuussa. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo joudutaan korvaamaan vasemmistoliiton kesäkokouksessa elokuussa.

Myös europarlamenttiin lähtevä RKP:n Anna-Maja Henriksson ilmoitti ennen vaaleja luopuvansa puheenjohtajuudesta. Henrikssonilla on ollut myös opetusministerin salkku, jonka siirtymisestä uudelle puheenjohtajalle Anders Adlercreutzille (r.) alkaa puolueen sisäinen kiertoliike.

Adlercreutz taas vuorostaan luopuu eurooppa- ja omistajaohjausministerin salkustaan. Tämän salkun haltijaksi ryhtyy kansanedustaja ja tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (r.). Adlercreutz ja Strand nimitetään uusiin tehtäviinsä perjantaina 5. heinäkuuta.

Koska ministerit eivät voi istua valiokunnissa, Strandin valiokuntapaikka lähtee kiertoon. Sen uudesta haltijasta päätetään todennäköisesti vasta elokuun kesäkokouksessa.

Muilla puolueilla tuolileikki koskee lähinnä valiokuntapaikkoja

Euroopan parlamenttiin lähteviltä edustajilta vapautuu yhteenlaskettuna jopa useita kymmeniä valiokuntapaikkoja ja muita eduskunnan alaisia vastuutehtäviä.

Suurin kato kohtaa suurta valiokuntaa, josta toisen varapuheenjohtajan, SDP:n Maria Guzeninan lisäksi eduskunnan jättää kolme muuta jäsentä ja varajäsen. Muutokset koskettavat ainakin kymmentä eri valiokuntaa. Lisäksi kiertoon menevät muut eduskunnan alaiset tehtävät, myös Ylen hallintaneuvoston paikat.

Paikat eivät periydy suoraan uusille eduskuntaan nousijoille, vaan kukin ryhmä vastaa uudelleenjärjestelyistä omalla tavallaan.

SDP:stä kerrotaan, että menettely on tavallinen. Ryhmä valitsee, työvaliokunta valmistelee ja aikatauluna on elo-syyskuun vaihde.

Keskustan eduskuntaryhmästä paljastetaan, että heillä ryhmä on tehnyt päätökset jo ennakollisesti. Parhaillaan vanhempainvapaalla olevalta Katri Kulmunilta jää europarlamenttiin siirtyessä Etyj:n Suomen valtuuskunnan jäsenyys Mika Lintilälle. Pankkivaltuuston jäsenyys siirtyy Annika Saarikolle.

Uudelle tulokkaalle Mika Riipille on kaavailtu paikat lakivaliokuntaan ja suureen valiokuntaan. Virallinen tiedote tulee vasta 16. heinäkuuta.

Kokoomuksessa Aura Sallan ja Pekka Toverin paikat valiokunnissa, hallintoneuvostossa ja neuvottelukunnissa avataan koko ryhmälle ja pyydetään edustajilta toiveita, jotka puheenjohtajisto käsittelee. Päätökset tehdään eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 29.–30. elokuuta Kuopiossa ja Joensuussa.

Jutun taustatiedoksi on haastateltu eri eduskuntaryhmien pääsihteereitä sekä eduskunnan keskuskansliaa.

Jaa.
Exit mobile version