Puhemiesneuvosto äänesti sairaalaverkon ja alkoholin etämyynnin käsittelemisestä hallinto- ja talousvaliokunnassa. Oppositio yllättyi ja pyytää nyt tukea RKP:stä ja KD:stä.
Eduskunnan oppositioryhmissä nousi raivo, kun eduskunnan puhemiesneuvosto päätti keskiviikkona lähettää sairaalaverkkoa koskevan terveydenhuoltolakiesityksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan sijaan ”poliisivaliokuntaan” eli hallintovaliokuntaan. Alkoholin etämyyntimietintö päätettiin lähettää talousvaliokuntaan. Päätös syntyi puhemiesneuvostossa äänin 10–9.
Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kirjoittaa blogissaan, että esityksen teki perussuomalaiset kokoomuksen kannattamana.
Filatovin mukaan tapaus kertoo siitä, että eduskunnan työtavat ovat murenemassa.
– Enpä olisi uskonut kokevani päivää, jolloin joudun jättämään eriävän mielipiteen eduskunnan puhemiesneuvoston esitykseen siitä, mihin valiokuntaan hallituksen lakiesityksiä lähetetään. Tänään sekin tuli koettua.
Keskusta perää jäitä hattuun: Vaarallisilla vesillä
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kommentoivat tapausta eduskunnassa kesken täysistunnon sen tultua ilmi.
– Pidän hyvin erikoisena, että Halla-aho ei puuttunut päätökseen vaan toi sen saliin, eikä asettunut puolustamaan eduskunnan vakiintuneita toimintatapoja. Paheksumme tätä syvästi, kommentoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kuvaili toimintatapaa suomalaisen parlamentarismin perinteen rikkomiseksi.
– Nyt ollaan todella vaarallisilla vesillä. Keskustan eduskuntaryhmä on hämmentynyt ja pöyristynyt tästä näytelmästä. Jatkossa voi käydä niin, että ympäristöministeriön asioita äänestellään maa- ja metsätalousvaliokunnassa, tämähän on loputon kierre ja aivan älytön tilanne.
Ylen Politiikkaradio käsittelee kiistaa huomenna torstaina:
Työtaakka ”meriselitys”
Valiokunnan muuttamista on perusteltu sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtaakalla. Sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) viittasi täysistunnossa kiireen lisäksi valiokunnan johtamisongelmiin. Valiokuntaa johtaa SDP:n Krista Kiuru.
Valiokunnan jäsenen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mukaan töitä on paljon, mutta ne etenevät.
– Yksikään (valiokunnan) jäsen ei ole valittanut, että olisi työtä liikaa. Pyyntö tämän asian käsittelystä toisessa valiokunnassa ei ole tullut valiokunnalta itseltään vaan täysin jostain muualta. Mielestäni kyseessä on arvoton näytelmä, Pekonen sanoo.
Pekosen mukaan on eduskunnan valiokuntaoppaan mukaan ”päivänselvää”, että terveydenhuoltolain mietintö kuuluu sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastuulle. Kurvisen mukaan sama pätee alkoholilainsäädäntöön.
– Työtaakka on kulissi ja heikko meriselitys.
– Alkoholilainsäädäntö on kautta aikojen käsitelty sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Nyt pitäisi laittaa jäitä päähän, tämä on älytöntä pelaamista ja toivon, että puhemiesneuvosto löytäisi ratkaisut ja palataan normaaleihin menettelytapoihin, Kurvinen sanoo.
RKP äänesti terveysvaliokunnan puolesta
Hallituspuolue RKP äänesti puhemiesneuvostossa sen puolesta, että laki käsiteltäisiin alkuperäisen suunnitelman mukaan sosiaali- terveysvaliokunnassa.
Puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mukaan kyse on puolueiden eri painotuksista palvelurakenteen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitamisen välillä.
– Tämä ei ole hallituskysymys vaan asia, josta puolueilla voi perustellusti olla eri näkemyksiä. Meidän näkemys puhemiesneuvostossa oli, että asia kuuluu jälkimmäiseen.
Oppositioryhmistä vedotaan nyt RKP:hen ja KD:hen, että ne äänestäisivät sosiaali- ja terveysvaliokuntaan palauttamisen puolesta. Tytti Tuppuraisen mukaan asiasta äänestettäneen perjantaina.