perjantai, 28 kesäkuun

Lähes kaikki puolueet toivoivat keskustelua Oulun väkivallantekojen jälkeen.

Anniina Luotonen,

Salla Jantunen

Eduskunnassa käydään tänään ajankohtaiskeskustelu yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä.

  • Yle näyttää keskustelun Yle Areenassa ja seuraa sen antia tässä jutussa.

SDP:n aloitteesta tehty keskustelualoite sai sytykkeensä menneillä viikoilla tapahtuneista rasistisista väkivallanteoista Oulussa. Aloitteen alullepanija oli oululainen, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

– Viime vuosina Suomessakin on alettu lietsoa niin kutsuttua väestönvaihto- tai väestönmuutosteoriaa. Sen mukaan Euroopan – Suomenkin – väestöä ollaan vaihtamassa muualta tuleviin maahanmuuttajiin, Tuppurainen totesi täysistunnossa.

Tuppuraisen mukaan väestönvaihtoteoriat toimivat opillisena perustana väkivallanteoille. Tästä on hänen mukaansa merkkejä myös ulkomailta, esimerkiksi Yhdysvaltain Pittsburghista ja Uuden-Seelannin Christchurchista. Suojelupoliisi on myös pitänyt väestönvaihtoteoriaa äärioikeistolaisen terrorismin perusteena.

Tuppurainen esittää, että vihapuhe ja maalittaminen kriminalisoitaisiin.

– Tämä ei kavenna sanavapautta ja poliittisen toiminnan vapautta. Meidän on mahdollista käydä keskustelua myös vaikeista asioista ja puhua niistä suoraan ilman, että yllytämme suvaitsemattomuuteen ja vihaan.

Myös vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra tiedusteli hallitukselta, onko viharikoslainsäädäntöön tulossa muutoksia.

Pääministeri puolusti hallituksen toimia

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi, että hallitus on sitoutunut tekemään työtä sen eteen, että Suomi on turvallinen ja hyvä maa jokaiselle.

– Selvää on, että yksin hallituksen toimilla emme pysty kitkemään rasismia Suomesta. Yhdenvertaisuuden lisääminen ja rasismin torjuminen vaatii koko yhteiskunnan laajaa sitoutumista tähän työhön, pääministeri sanoi.

Orpo listasi hallituksen toimia, joilla hallitus pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja kitkemään rasismia. Yhdenvertaisuustiedonannon toimenpiteitä edistetään ja elokuussa alkaa rasisminvastainen kampanja, joka toteutetaan yhdessä työmarkkina-, urheilu-, kulttuuri ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Pääministeri toivoi myös eduskuntapuolueita kampanjaan mukaan.

Hallitus myös valmistelee kansallista väkivaltaisen radikalismin ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelmaa, jolla pyritään puuttumaan kaikenlaiseen radikalismiin.

– Äärioikeiston uhka on Suomessa todellinen. Tarvitsemme lisää tietoa ja keinoja kaiken radikalismin ehkäisemiseksi, Orpo totesi.

Pääministeri aikoo myös tulevina päivinä tavata turvallisuusviranomaisia saadakseen mahdollisimman laajan kuvan äärioikeiston uhasta.

Oppositiossa hallituksen toimenpiteet eivät täysin vakuuta

Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä hallitus ei ole puuttunut rasismiin riittävällä tavalla.

– Suojelupoliisi on jo pitkään varoittanut äärioikeiston meille kaikille suomalaisille aiheuttamasta uhasta. Pääministeri vain esittää, että asioihin olisi tartuttu. On tehty joku paperi, mikä ei selvästi ole saanut omia rivejäkään täällä katsomaan peiliin, Saramo arvosteli.

Saramon puoluetoveri Veronika Honkasalo vaati pääministeriltä toimenpiteitä etenkin Oulun seudulle, jotta ääriliikkeiden pariin eksyneet nuoret saataisiin irtautumaan ääriliikkeistä.

Keskustan Antti Kurvinen ehdotti, että rikoslakiin tehtäisiin muutoksia.

– Voisiko ajatella, että katujengeissä, skiniporukoissa tapahtuvat, äärioikeistolaisen ryhmän osana tehdyt rikokset olisivat koventamisperuste myös rikoslaissa, Kurvinen kysyi oikeusministeri Leena Mereltä (ps.).

Perussuomalaiset jäivät aloitteen ulkopuolelle

Vain perussuomalaiset jätti keskustelualoitteen allekirjoittamatta. Perussuomalaiset syytti SDP:tä puolueen jättämisestä ulos aloitteesta. SDP:n mukaan perussuomalaisille annettiin yhtäläinen mahdollisuus osallistua aloitteeseen kuin muillekin eduskuntaryhmille.

Uutinen päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version