lauantai, 18 toukokuun

Ekonomistin mukaan omistusasuminen on korkojen noususta huolimatta yhä pitkällä aikavälillä taloudellisesti kannattavaa.

31-vuotias Eetu Muhonen on tyytyväinen ensiasunnon omistaja. Heikentynyt taloussuhdanne ja korkeat korot eivät säikäyttäneet aiemmin vuokralla asunutta Muhosta, joka päätti vuosi sitten ostaa 44-neliöisen kaksion.

– Omistusasunnossa asuessani pääsen kerryttämään varallisuutta. Tein tarkat laskelmat ennen asunnon ostamista, joiden mukaan pitkällä tähtäimellä omistusasuminen tulee vuokra-asumista edullisemmaksi, vaikka kustannukset kuukausitasolla ovat suuremmat.

Muhoselle omistusasuntoon vuokralta muuttaminen oli ensisijaisesti taloudellinen kysymys, mutta hän on myös nauttinut omistusasumisen tuomasta vapaudesta. Lisäksi vuokrayksiöstä kaksioon muuttanut Muhonen sai asuntokaupan myötä kaipaamaansa lisätilaa asumiseen.

– Omistusasumisen hyvä puoli on se, että saan tehdä kodissani vuokralla olemista vapaammin asioita ja esimerkiksi remontoida kodin mieleisekseni.

Kannelmäessä asuvalle Muhoselle kertyy omistusasumisesta kustannuksia reilut 1000 euroa kuukausittain. Summasta noin puolet muodostuu korosta ja loppuosa yhtiövastikkeesta ja asuntolainan lyhentämisestä.

Vertailun vuoksi Vuokraovesta haettavien vastaavan kokoisten vuokra-asuntojen vuokra Kannelmäessä on keskimäärin hieman yli 950 euroa.

Muhonen näki heikon asuntomarkkinatilanteen mahdollisuutena ostajan kannalta edullisille asuntokaupoille. Hän sai lisäksi asunnon noin 200 000 euron kauppahinnasta tingattua useita tuhansia euroja.

Asuntojen myyntihinnat ovatkin Nordean ekonomisti Juho Kostiaisen mukaan tippuneet noin kymmenen prosenttia parin vuoden takaisista huippuvuosista. Rajuin hintojen lasku on Kostiaisen mukaan keskittynyt pieniin yksiöihin ja kaksioihin, joista sijoittajien ostohalut ovat korkojen nousun myötä kaikonneet.

Vuokralaisen markkinat

Kostiaisen tuoreesta laskelmasta selviää, että pääkaupunkiseudulla keskimääräisen 50-neliöisen käytetyn kerrostalohuoneiston omistusasumismenot ovat keskimäärin 1534 euroa kuukaudessa. Vuokralla-asuva saa puolestaan maksaa vastaavan kokoisesta asunnosta vuokraa keskimäärin 1045 euroa.

Vuokrien nousua on viime aikoina hidastanut ylitarjontatilanne vuokramarkkinoilla. Tällä hetkellä voidaankin Kostiaisen mukaan puhua vuokralaisen markkinoista.

– Vuokralla asuvilla on tällä hetkellä hyvä tilanne, koska vuokramarkkinoilla on paljon valinnanvaraa ja vuokra-asuntojen vuokrat eivät ole juurikaan nousseet.

Alla olevassa grafiikassa velka on 25 vuoden annuiteettilaina, jossa jokainen takaisinmaksuerä on yhtä suuri. Laskelmassa lainoitusaste on 100 prosenttia asunnon arvosta ja korko-odotuksena on käytetty uusien asuntolainojen keskikorkoa koko maassa.

Tampereella puolestaan 50-neliöisestä käytetystä kerrostalohuoneistosta kertyy omistusasujalle kuukausittain maksettavaa keskimäärin 1116 euroa. Vastaavan kokoisesta vuokra-asunnosta vuokralainen saa Tampereella pulittaa keskimäärin 825 euroa kuukaudessa.

Vuokralaiselle suotuisaan tilanteeseen voi kuitenkin pian olla edessä muutos. Pellervon taloustutkimuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokriin ennustetaan parin prosentin nousua jo tämän vuoden aikana. Nopeiten vuokrien odotetaan nousevan Oulussa, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

Asuntojen ylitarjontaan luvassa käänne

Nordean tuoreesta asuntomarkkinakatsauksesta selviää, että asuntojen ylitarjonta yhdistettynä vielä alkuvuodesta korkeisiin korkoihin jarruttaa omistusasuntojen hintojen nousua vuoden alussa. Omistusasuntojen hintojen odotetaan kuitenkin lähtevän nousuun vielä tämän vuoden loppupuolella, jolloin korkojen lasku ja vähäinen rakentaminen alkavat näkyä asuntomarkkinoilla.

Kostiaisen mukaan nopeiten asuntojen hinnat tulevat kääntymään nousuun suurissa kasvukeskuksissa kuten Tampereella, jossa asuntojen ylitarjonnan ennustetaan purkautuvan muutamassa vuodessa.

– Tampereella vapaiden asuntojen ennustetaan tulevan käyttöön kahden seuraavan vuoden aikana, jos väestönkasvu pysyy ennallaan.

Kostiainen näkee omistusasumisen yleisestä inflaatiosta ja korkojen sekä vastikkeiden noususta huolimatta yhä taloudellisesti kannattavana vaihtoehtona vuokra-asumiselle.

– Esimerkiksi vuodesta 2006 pääkaupunkiseudulla omistusasunnossa asuneelle on kertynyt asunnon arvonnousun ja lainan lyhennysten jälkeen noin 180 000 euroa varallisuutta, kun taas vuokralla asuvalle ei ole kertynyt asumisesta mitään.

Lisäksi Euroopan keskuspankin väläyttämä mahdollinen korkojen lasku kesän aikana tulisi parantamaan asuntovelallisten asemaa.

Jaa.
Exit mobile version