perjantai, 17 toukokuun

YAD eli entinen Youth Against Drugs kiertää tänäkin kesäna nuorison suosimia musiikkifestivaaleja. Tarkoituksena on saada nuoret ja vanhemmat keskustelemaan avoimesti päihteistä.

Valtakunnallisesti päihde- ja nuorisotyötä tekevä YAD pyrkii saamaan nuoria tietoisiksi omasta päihteiden käytöstään. Järjestö hakee parhaillaan vapaaehtoisia kohtaamaan nuoria kesän festivaaleilla ja tapahtumissa.

Viime kesänä YADin vapaaehtoiset kohtasivat ja keskustelivat yli 3 000 nuoren kanssa kesän eri tapahtumissa eri puolilla Suomea.

Tärkein toimintatapa ei ole päihteiden vaaroilla pelotteleminen, vaan niiden ottaminen avoimen keskustelun kohteeksi.

Tärkeää on saada nuori tietoiseksi omasta päihteiden käytöstään ja madaltaa päihteistä keskustelemisen kynnystä kertoo YADin ehkäisevän huumetyön koordinaattori Iida Porkka.

– Puhumisella on väliä ja on hyvä pohtia, millainen merkitys päihteillä on. Meillä on käytössä esimerkiksi kannabispäiväkirjoja, mikä kannustaa nuorta itse pohtimaan sitä, miten paljon rahaa päihteisiin kuluu rahaa ja aikaa tai millaisia vaikutuksia niillä on, Porkka kertoo.

Erityisen huolettavia ovat viimeaikaiset yliannostustapaukset, jotka pahimmillaan ovat johtaneet huumeita kokeilleen kuolemaan.

YADin vapaaehtoiset kiertävät Porkan mukaan muistuttamassa siitä, että kun lähdetään juhlimaan yhdessä kaverien kanssa, kaverista myös pidetään huolta.

– Meillä on jaossa sellaisia ”Jeesaa frendiä” -esitteitä, joissa neuvotaan, miten toimia hätätilanteessa ja kannustetaan siihen, että vältetään kokonaan yliannostustapaukset.

Päiväkirjat auttavat Porkan mukaan myös myös ottamaan tarpeellista etäisyyttä päihteisiin ja pitämään esimerkiksi ”toletaukoa” eli toleranssitaukoa – paussia, joka pysäyttää elimistön tottumisen yhä suurempiin päihdemääriin.

YAD tunnettiin aiemmin nimellä Youth Against Drugs.

Nimeä lyhennettiin, koska toiminnassa huomattiin huumeiden ja päihteiden demonisoinnin vain vaikeuttavan työtä nuorten parissa.

Porkan mukaan tämän vuoden kattoteemaksi onkin otettu ”stigman vähentäminen” eli tavoitteena on avoin keskustelu siitä, millaisia ennakkoluuloja meillä on huumeiden käyttäjistä.

– Että voitaisiin ymmärtää, että se oma huumeita käyttävä nuori on edelleen se sama ihminen kuin ennenkin, Porkka toteaa.

Jaa.
Exit mobile version