keskiviikko, 22 toukokuun

Suomalaisen työmarkkinapolitiikan konkarit katsovat huolestuneina nykymenoa.

Hallituksen tapa toteuttaa työrauhalainsäädännön muutokset ei ollut viisas. Menettelytavat johtivat neljän viikon vientiteollisuuden lakkoon. Hinta hallituksen toiminnasta on ollut liian kova, ja tilanteessa on tehty paha virhearvio.

Näin tylyttää Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen A-studiossa tiistaina.

Laatunen näkee hallituksen tavoitteet työrauhalain muuttamiseksi kuitenkin perusteltuna.

– Työrauhalainsäädäntö on selvästi vanhentunut, ja sitä on vaadittu uudistettavaksi vuosikymmenien ajan. Ay-liike ei ole siihen suostunut. Tilanne on tältä osin heidän omaa syytään. Kokonaan toinen asia on tapa, jolla uudistus toteutettiin. Hallitusohjelmaan olisi pitänyt jättää neuvotteluvaraa.

Laatunen: Orpon ylitettävä nyt Pitkäsilta

Laatusen mukaan elinkeinoelämän järjestöt virittivät hallitusohjelmaan pommin ja hallitus istui sen päälle.

– Olisi pitänyt jättää hätäventtiili, jolla päästetään ilmoja pihalle ja neuvotella ratkaisu, jonka kaikki voivat hyväksyä.

Laatusen mukaan työantajien EK on ollut taustalla keskeisesti kirjoittamassa hallitusohjelmaa.

– Sitä vastuuta heidän on turha kiistää. Tämä on ylivoimaisen hyvin suunniteltu operaatio alusta loppuun. Paitsi vanhentunutta lainsäädäntöä, tähän liittyy myös ideologista taistelua.

Ammattiyhdistysliikkeelle on haluttu näyttää paikka nurkasta, Laatunen sanoo. Tämän takia hallitus ei ole suostunut minkäänlaisiin neuvotteluihin.

Juntturaan ajetun työmarkkinatilanteen purkaminen onnistuu enää vain pääministeritä itseltään, sanoo Lasse Laatunen.

– Jos pääministeri haluaa rauhoittaa työmarkkinat, hänen pitää mennä Pitkänsillan yli. Se, että lähetetään Millariikka Rytkönen kysymään Riku Aallon neuvotteluhaluja, ei enää riitä. Nyt pitää suhtautua näihin kysymyksiin tosi vakavasti.

Ihalainen: Työmarkkinat saatu nopeasti sekaisin

Ammattiyhdistysliike viettää tänä vuonna vappua kireissä tunnelmissa. Ay-liikkeen kovasta vastustuksesta huolimatta niin kutsutut lakkolait etenevät eduskunnassa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus haluaa rajoittaa poliittiset lakot vuorokauden mittaisiksi ja rajata myös tukilakkoja.

SAK:n entinen puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen suree sitä, että vuoden sisällä on saatu työmarkkinat hämmästyttävällä tavalla sekaisin.

– Muutosvoimana on ollut vastakkainasettelu, joka on huono asia Suomen selviytymisen kannalta. Tämä pätee kaikkiin hallituksen työelämän uudistushankkeisiin, jotka ovat työnantajamyönteisiä ja vähän palkansaajille tärkeitä asioita sisältäviä.

Ihalainen muistuttaa, että lakkoilua on alkanut ilmaantua Orpon hallituksen aikana, vähemmän tätä ennen.

– Suhtaudun tosi varauksella siihen, että lakko-oikeutta lähdetään yksipuolisesti lakiteitse ajamaan. Olisi pitänyt jättää mahdollisuus järjestöille neuvotella kolmikantaisesti ja löytää ratkaisuja, joiden kanssa kaikki pystyvät elämään myös tulevaisuudessa.

Yhteisymmärryksessä isoja uudistuksia

Suomalaisten työmarkkinajärjestöjen konkarit Ihalainen ja Laatunen olivat sopimusyhteiskunnan ja tupo-neuvottelujen avainpelaajia lähes 40 vuoden ajan.

Miehet ovat olleet eläkkeellä työmarkkinajohtajan tehtävistään jo muutaman vuoden. He seuraavat yhä tiiviisti työmarkkinoita.

Työmarkkinajärjestöt ja valtiovalta ovat sopineet palkoista ja muista työehdoista, veroista, talouspolitiikasta ja jopa sosiaaliturvasta suuren yhteisymmärryksen vallassa lähes 80 vuoden ajan.

Meno on muuttunut.

Hallitus muuttaa nyt laajasti ja nopealla aikataululla työlainsäädäntöä ja sosiaaliturvaa, joita Ihalainen ja Laatunen ovat vuosikymmenien aikana olleen neuvottelemassa.

Katso tiistain A-studio Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version