maanantai, 1 heinäkuun

Lähes kahden vuoden laskusuuntaus vaihtui nousuun.

Yritysten toteutuneet rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset ovat kääntyneet maltilliseen kasvuun, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Osaamisavain-kyselystä.

EK kertoo, että rekrytointien määrä kasvoi marraskuusta toukokuuhun noin 10 prosenttia. Aikomukset rekrytoida seuraavan puolen vuoden aikana kasvoivat noin 15 prosenttia.

– Rekrytointien ja rekrytointiaikomusten kasvu antaa uskoa siihen, että talous on kääntymässä kasvuun. Pitkään jatkunut epävarmuus taloudessa on toivon mukaan helpottamassa, ja sen myötä yritykset uskaltavat lisätä rekrytointeja. Rekrytointimäärät voivat kasvaa nopeastikin, mikäli talouskasvu pääsee kunnolla käynnistymään, sanoo EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen tiedotteessa.

Tätä ennen sekä rekrytoinnit että aikomukset rekrytoida olivat laskeneet yhtä soittoa vuoden 2022 syksystä lähtien.

Kysely toi esiin myös sen, että monissa yrityksissä on vaikeuksia löytää avoimiin paikkoihin sopivia hakijoita. Kyselyn mukaan yrityksissä on kuluneen kuuden kuukauden aikana jäänyt täyttämättä lähes 10 000 työpaikkaa, koska niihin ei löytynyt sopivia hakijoita. EK:n mukaan työvoimapula voi pahentua jatkossa.

– Sopivien hakijoiden puuttumisen johdosta täyttämättä jääneet työpaikat kertovat osaamisen kohtaanto-ongelmasta. Yritysten tarpeet ja työnhakijoiden osaaminen eivät kohtaa riittävissä määrin. Tilanne voi heikentyä huomattavastikin talouskasvun kunnolla käynnistyessä, Heinonen arvioi.

EK:n kysely tehtiin toukokuussa. Kahdesti vuodessa tehtävään kyselyyn vastasi noin 630 jäsenyritystä.

Jaa.
Exit mobile version