Yhdysvaltain lähes kaikille maille asettamista mittavista tuontitulleista suuri osa asetettiin 90 päivän tauolle keskiviikkoiltana. Ne ehtivät olla voimassa siis vain keskiviikon ajan.
Päätös näkyi torstaina muun muassa pörssikurssien roisina nousuna – Helsingin pörssiä myöten. Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty kahdentoista kuukauden euriborkin laski 2,1 prosenttiin.
Onko vaara siis ohi?
Kysyimme tätä Suomen Yrittäjien ekonomistilta Roope Ohlsbomilta ja Danske Bankin yksityistalouden ekonomistilta Kaisa Kivipellolta.
– Vaara ei missään nimessä ole ohi. Tullikatastrofi siirtyi Euroopan osalta kolmen kuukauden päähän. Tässä on saatu hengähdystauko, ja tosi paljon riippuu nyt siitä, että mitä näiden yhdeksänkymmenen päivän aikana neuvotteluissa tapahtuu, sanoo Ohlsbom.
– Emme tiedä vielä tullineuvottelujen lopputulosta. Tuleeko tulleja ja vastatulleja. Tämä näkyy nyt osakemarkkinoilla, missä yritetään arvata tulevaa tulos- ja talouskasvua. Epävarmuus lisää kurssiheiluntaa kun yhtenä päivänä ollaan optimistisia, toisena taas pessimistisiä, Kivipelto sanoo.
Mikä vaikutus tullisekoilulla voi olla korkoihin?
Euroopan keskuspankin odotetaan jatkavan koronlaskujaan ensi viikon kokouksessaan. Voisiko EKP päätyä laskemaan talletuskorkoaan 0,25 prosenttiyksikön sijaan 0,5 prosenttiyksikköä? Euriboreihin heijastuva talletuskorko on nyt 2,50 prosenttia.
Kivipellon mukaan vielä keskustelu ei ole ehtinyt viritä, mutta:
– Nyt varmasti seurataan hyvin tarkkaan mitä keskuspankkiirit sanovat, ja miten tähän epävarmuuden kasvuun reagoidaan.
Toisaalta Yhdysvaltain asettamalla, edelleen voimassa olevalla 10 prosentin pohjatullilla voi olla jotain vaikutusta Euroopan vientiin ja sitä kautta jo muutenkin vaatimattomaan talouskasvuun Euroopassa.
– Jos osoittautuu, että talouskasvu on Euroopassa odotettua heikompaa se lisää todennäköisyyttä sille, että Euroopan keskuspankki jatkaa koronlaskuja syksyyn saakka.
– Tällä hetkellä ennustamme, että EKP tekee viimeisen koronlaskun syyskuussa, jolloin talletuskorko olisi 1,5 prosenttia, Dansken Kivipelto sanoo.
Mikä vaikutus on ollut asuntokauppaan?
– Euriborit ovat laskeneet ja voivat tukea asuntokauppaa. Lisäksi palkansaajien ostovoima on parantunut muun muassa palkankorotusten ansiosta.
– Olemme odottaneet, että tämän vuoden aikana asuntomarkkinat vähän piristyisivät. Suomalaisia jarruttaa nyt kuitenkin korkea työttömyys ja työttömyyden uhka. Sen suhteen tilanne ei ole viime päivinä ainakaan parantunut, Kivipelto sanoo
Mikä vaikutus tulleilla voi olla hintoihin?
Euroalueella inflaatio oli maaliskuussa hienoisessa laskussa eli 2,2 prosentissa. Suomessa inflaatio puolestaan kiihtyi 1,9 prosenttiin.
– Se on aika monimutkainen kysymys siinä mielessä, että emme tiedä, tuleeko niitä vastatulleja lopulta EU:lta, Kivipelto sanoo.
– Kun Yhdysvallat asettaa omalle tuonnilleen tulleja, se ei tuota lisää inflaatiota meille suomalaisille tai eurooppalaisille.
– Itse asiassa, jos Kiinan tuonti Eurooppaan lisääntyy Kiinan ja Yhdysvaltain välisten tullien takia, se voi painaa hintoja alas tai ainakin hillitä niiden nousua, hän arvioi.
Millaisia vaikutuksia tällä tullisekoilulla on kuluttajille?
– Kuluttajan lompakossa tämä sekoilu ei todennäköisesti näy välittömästi mitenkään, Dansken Kivipelto sanoo.
– Osakesijoituksissa voi näkyä jonkin verran, mutta suomalaiset ovat fiksuja sijoittajia, ja muistavat ettei yksittäisten päivien tai kuukausienkaan kurssiheilunnasta pidä välittää. Sen sijaan kotitalouksien huolta oman talouden ja Suomen talouden tilasta tämä voi lisätä, hän sanoo.
Millaisia vaikutuksia tällä tullisekoilulla on yrityksille?
– Trumpin aloittama tullisota tulee jarruttamaan kasvua ja kansainvälistä kauppaa tästä neuvottelutauosta huolimatta, sanoo Suomen Yrittäjien Ohlsbom.
Mikä on suurin ongelma?
– Investointien ja viennin kannalta isoin ongelma on tullipolitiikan mielivaltaisuuden ja arvaamattomuuden aiheuttama epävarmuus, Ohlsbom kommentoi.
Miten epävarmuus vaikuttaa käytännössä?
– Yritykset suunnittelevat tuotantoaan ja investointejaan kuukausien ja vuosien päähän, joten jos ei ole näkymää tulevaan, niin päätöksiä on vaikea tehdä, sanoo Ohlsbom.
Hänen mukaansa Kiinalle asetetut tullit voivat puskea kiinalaisten ylituotantoa Eurooppaan. Se kiristäisi hintakilpailua, ja heikentäisi myös suomalaisten yritysten asemaa.
– Kun oikeastaan mistään ei ole tällä hetkellä varmuutta, on riski, että myös yritysten mahdollisuudet saada rahoitusta vaikeutuvat, Ohlsbom sanoo.