keskiviikko, 22 toukokuun

Asiantuntija arvioi, että kehysriihen säästöpäätöksistä kärsivät erityisesti opiskelijat. Väliinputoajiksi jäävät puolestaan suomalaiset, joilla on lieviä vammoja.

Hallitus julkisti eilen pitkän listan leikkauksia ja veronkiristyksiä, mutta kenen nilkkaan säästöt kapsahtavat pahiten ja ketkä selviävät vähällä?

1. Opiskelijat kärsivät

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari nostaa esiin kaksi ryhmää, jotka kärsivät säästöpäätöksistä eniten. Toinen niistä on opiskelijat.

Hallitus päätti siirtää opiskelijat pois yleisen asumistuen piiristä, takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Esimerkiksi Helsingissä tuki voi tippua yli 130 eurolla kuussa, laskee Suomen ylioppilaskuntien liitto.

Lisäksi oikeus maksuttomiin oppimateriaaleihin päättyy 18. ikävuoteen.

Opiskelija Marianne Salopuro Jyväskylästä sanoo, että hän vaihtaisi ensin ostokset halvempiin, jos jotain pitää karsia.

2. Eläkeläiset eivät tikun nokassa

Eläkesäästöistä nousi hallituksen kehysriihen alla kiivas keskustelu, mutta professori Saari pitää eläkeläisiä koskevia säästöjä kohtuullisen maltillisina ja perusteltuina. Eläkeläiset eivät ole tikun nokassa.

Joidenkin eläkkeiden verotus kiristyy, ja esimerkiksi asumistukea leikataan sen varakkaimmilta saajilta.

Kotkalainen Hannu Kukkonen on tyytyväinen siihen, että pienituloiset eläkeläiset jäivät säästöjen ulkopuolelle.

3. Lapsiperheissä epätietoisuutta

Hallitus ei leikkaa suoraan esimerkiksi lapsiperheiden etuuksia tai säästä varhaiskasvatuksesta, mutta leikkaukset sosiaali- ja terveysalan järjestöjen avustuksista voivat osua lapsiperheiden palveluihin.

– Vielä ei ole tiedossa, miten leikkausten aikaistaminen jaetaan eri järjestöjen kesken, mutta vaikutus voi olla merkittävä lapsiperheiden saamiin kansalaisyhteiskuntapalveluihin, Saari sanoo.

Helsinkiläinen parturi-kampaaja ja äiti Teea Koistinen on huolestunut lähinnä arvonlisäveron kiristyksen vaikutuksesta liiketoimintaan.

4. Vammaistukien tarvitsijoissa väliinputoajia

Professori Saari nostaa opiskelijoiden lisäksi päätöksistä kärsijöiden kärkeen myös vammaistukien piirissä olijat. Saari pelkää, että vammaispalvelulaista haettavat säästöt jättävät lievistä vammoista kärsivät hankalaan tilanteeseen.

– Nyt kun vammaislainsäädäntöä tarkennetaan, niin saattaa olla, että tästä tulee melkoisen suuri välinputoajaryhmä. Heillä ei ole paikkaa työ- tai opiskeluelämässä, mutta he eivät ole myöskään vammaisia sanan vahvassa merkityksessä.

Kuuntele myös Politiikkaradion jakso kehysriihestä (17.4.):

Jaa.
Exit mobile version