maanantai, 23 syyskuun

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen tallensi kaksi ensimmäistä koronavuotta piirroksiin, jotka hän teki alunperin vessapaperille. Nyt ne on julkaistu kirjana.

Iisalmelaiselta sarjakuvataiteilijalta Petteri Tikkaselta ilmestyi kirja, jollaista ei ole julkaistu Suomessa koskaan aikaisemmin.

Kyseessä on sarjakuva-albumi Kova, joka pohjautuu Tikkasen vessapaperille piirtämään korona-ajan päiväkirjaan. Päähenkilö on Tikkasen alter ego supersankaripainija Black Peider.

Tikkanen piirsi kahden vuoden ajan jokaisesta päivästään sarjakuvan. Kun Tikkanen aloitti työnsä 16. maaliskuuta 2020, hän ajatteli voivansa uhrata taiteen alttarille yhden rullan vessapaperia. Sattumalta päiväkirjaan kului arkilleen viisi rullaa.

Koronapandemiaa ovat käsitelleet myös muut sarjakuvataiteilijat, mutta Tikkanen on ainoa, joka tallensi ajanjaksoa yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan.

Tikkasen lisäksi norjalais-suomalainen Karstein Volle piti pandemian alussa sarjakuvapäiväkirjaa ja julkaisi sen kirjana Pandemia mielessäin. Lisäksi viisitoista sarjakuvataiteilijaa dokumentoi yhden päivän huhtikuussa 2020. Näistä koostettiin Päivän sarjakuva -niminen lehti.

Sara Vallan sarjakuvakirja Monisuhdetta: Päiväkirjamerkintöjä polyamoriasta kertoo kotielämästä koronan aikana.

Koronaa on käsitelty myös sanomalehtien sarjakuvissa, kuten Jussi ”Juba” Tuomolan Viivissä ja Wagnerissa sekä Pertti Jarlan Fingerporissa.

Ensin Tikkanen julkaisi kolmen arkin stripin kerrallaan Black Peider -hahmonsa Facebook-sivulla. Hän päätti kuitenkin lopettaa koronapäiväkirjansa julkaisemisen, kun Suomeen julistettu poikkeustila loppui kesäkuussa 2020.

Sen jälkeen piirrokset sujahtivat somen sijaan pöytälaatikkoon. Tikkasen ajatuksena oli jo tuolloin tehdä kirja.

Elämää arjen ja ohjeviidakon välissä

Poikkeustilan päättymisen jälkeen rajoitukset määrittelivät edelleen tiukasti elämää. Tikkanen muistelee, miten hän yritti sinnitellä arjen ja ohjeviidakon välissä.

– Taakkaa helpotti, kun samaan aikaan eli tarinaa ja kirjasi sitä ylös, hän kertoo.

Tapasimme Tikkasen huhtikuun lopussa 2020. Tuolloin hän kertoi näkevänsä painajaisia, koska koronaviruksen aiheuttama tauti vaikeuttaa hengittämistä. Ajatus ahdisti. Se päätyi myös päiväkirjaan.

Uusi kuva syntyi puolestaan siitä, kun Tikkanen sai uniapnealaitteen.

– Se toi omalla tavalla turvaa. Ainakin laite syöttää minulle öisin ilmaa.

Kova on Tikkasen teoksista henkilökohtaisin. Kirja on 90 prosenttisesti aitoja kokemuksia ja mielenliikkeitä.

Tarinan kaari kuvaa suurinta pelkoa eli koronan kohtaamista. Kun Tikkasen perhe sai koronan, hän päätti kertoa siitä fiktion tasolla.

Kuvissa eivät ole sairastuneet perheenjäsenet, vaan Black Peiderin olohuoneeseen astelee ”koronapallero” matkalaukun kanssa.

– Tarinankerronta siirtyi sitä kautta yleiselle tasolle.

Itse hän sairasti koronan vasta marraskuussa 2023. Tauti oli äkäinen flunssa, joka vei voimat.

– Viikon ajan olin pelistä pois.

Ajankuvan tallentamisesta työpaikka

Korona ei vienyt Tikkaselta töitä, kuten monelle kulttuurialan tekijälle tapahtui. Varsinkin freelancereina työskennelleet esittävän taiteen tekijät menettivät tulojaan pitkältä ajalta.

Tikkanen teki edelleen kuvitustöitä, ja päiväkirjan piirtämiseen hän sai apurahoja.

– Tein aikalaiskokemuksesta itselleni työpaikan.

Ajan epävarmuus tuli esille konkreettisen paperipulan muodossa.

– Kirjojen kansipahvien paksuus lähes puolitettiin. Se ole vielä palannut takaisin.

Korona-ajasta ja rajoituksista ei jäänyt Tikkaselle mitään hampaankoloon. Hän ymmärsi, että toimilla yritettiin pelastaa ihmishenkiä. Hän piti maskia, vaikka sen reuna välillä satutti silmää ikävästi.

Koitko, että olit kunnon kansalainen?

– Kannoin korteni kekoon. Se on nyt ainakin vielä pystyssä.

2.9.2024 klo 9.01 muokattu Petteri Tikkasen kommenttia uniapnealaitteesta. Happea sanan tilalle on vaihdettu sana ilmaa.

Jaa.
Exit mobile version