torstai, 9 tammikuun

Maailman rikkain mies Elon Musk voi vaikuttaa vaaleihin myös Euroopassa. Siksi EU voi nyt käyttää EU-lakeja, jotta Musk ja hänen omistamansa somealusta X saadaan aisoihin.

Tätä mieltä on Sitran kansainvälisen toiminnan johtaja Kristo Lehtonen. Hän on työssään perehtynyt EU:n digisääntelyyn ja demokratiaan.

Musk on viime viikkoina haastanut avoimesti Eurooppaa. Hän on hyökännyt sosiaalisessa mediassa hyvin aggressiivisin sanakääntein Euroopan poliittisten johtajien kimppuun.

Musk on kutsunut Saksan liittokansleri Olaf Scholzia ”ääliöksi” ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeieria ”anti-demokraattiseksi diktaattoriksi”.

Vielä suurempaa huolta Euroopassa on syntynyt siitä, että Musk tukee näkyvästi äärioikeistolaisia puolueita, kuten Saksan AfD puoluetta.

Äärioikeiston puolustamista ja väitteitä Britannian ‘tyranniasta’

Lehtonen on seurannut hämmentyneenä Muskin X-käyttäytymistä.

Somealustojen muista omistajista Muskin erottaa alatyylisyys ja erittäin suora, omalla nimellä tapahtuva poliittinen aktiivisuus.

– On hyvin mahdollista, että Musk haluaa vaikuttaa Euroopan vaaleihin. Hänellä on niin paljon vaikutusvaltaa tällä hetkellä, Lehtonen sanoo.

Musk on hyökännyt myös pitkään Britannian pääministeri Keir Starmeria vastaan.

Hän on väittänyt Starmerin epäonnistuneen pedofiilien torjunnassa aiemmassa tehtävässään ja olevan ”osasyyllinen Britannian raiskaukseen”.

Eilen maanantaina Musk kyseli X:ssä, pitäisikö ”Amerikan vapauttaa Britannian kansa tyrannihallinnosta, kyllä vai ei”.

Musk on tukenut myös Britannian oikeistopopulistista Reform UK -puoluetta.

EU:ssa ja Britanniassa on nyt viime päivinä herännyt laaja keskustelu siitä, mitä Muskin hyökkäyksille voisi tehdä.

Musk voi käyttää Euroopassa samoja keinoja kuin Yhdysvalloissa

Sitran Kristo Lehtosen mukaan nyt olisi syytä pohtia ennen kaikkea sitä, millä keinoin Musk saattaa vaikuttaa Euroopan tuleviin vaaleihin. Esimerkiksi Saksan parlamenttivaalit ovat helmikuussa.

Hänen mukaansa Musk voi käyttää samoja keinoja kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa marraskuussa.

Lehtonen antaa kolmen kohdan listan Muskin toimintamallista:

Yhdysvalloissa Musk levitti omalla X-tilillään valheellista tietoa presidentinvaaleista. Hän rahoitti avokätisesti Trumpin vaalikampanjaa. Lisäksi hänen epäillään manipuloineen X:n algoritmeja niin, että konservatiiviset ja Trumpia tukevat sisällöt korostuivat.

Muun muassa sanomalehti The Washington Postin analyysin mukaan konservatiivit saivat X:ssa vaalien alla selvästi enemmän huomiota kuin demokraatit.

Tämä on Lehtosen mukaan kaikkein huolestuttavinta.

– Jos vastaavaa kävisi ilmi eurooppalaisissa vaaleissa, se saattaisi olla EU-lainsäädännön vastaista, Lehtonen huomauttaa.

EU-lailla voidaan jopa rajoittaa X:n käyttöä

EU:n digipalveluasetus (DSA) antaa Lehtosen mielestä EU:lle hyvät mahdollisuudet puuttua digijättien toimintaan. Asetus tuli voimaan vajaa vuosi sitten.

Sen mukaan EU voi esimerkiksi vaatia X:ltä selontekoa siitä, miten näkyvyys sen alustalla määräytyy.

Tämä on merkittävää, sillä perinteisesti X kuten muutkin sosiaalisen median alustat ovat pitäneet algoritminsa visusti salassa.

– Lisäksi somealustan on tarjottava ulkopuoliselle mahdollisuus arvioida, että manipuloidaanko algoritmia poliittisia tarkoituksia varten, Lehtonen sanoo.

Jos X:n toiminta todetaan DSA:n vastaiseksi, seurauksena voisi olla valtava sakko. Se voi olla jopa kuusi prosenttia yrityksen globaalista liikevaihdosta.

Jopa koko palvelun rajoittaminen EU:n alueella voisi ääritilanteessa tulla kyseeseen.

EU voi vaatia poistamaan alustalta disinformaatiota ja sellaisia valheita, jotka voivat vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen.

Musk haistatteli suomalaistutkijalle

Musk on ilmoittanut aikovansa itse haastatella X:ssä Saksan AfD puolueen johtajaa Alice Weidelia tällä viikolla.

Se on sinänsä täysin sallittua poliittista keskustelua, mutta EU:ssa ja Saksassa ollaan huolissaan siitä, miten Muskin omistaman X:n algoritmit suosivat sen jälkeen AfD:n viestiä.

Saksan liittokansleri Scholz totesi viikonloppuna, että uutta ei ole se, että hänen puoluettaan arvostellaan. Uutta on se, arvostelija on globaali mediayrittäjä, jonka salaiset algoritmit muokkaavat julkista mielipidettä.

Scholz totesi myös viikonloppuna välttelevänsä Muskin viestien kommentointia.

– Ei kannata ruokkia trollia, Scholz totesi.

Sekä Britannian pääministeri että Ranskan presidentti Emmanuel Macron kritisoivat loppiaisviikonloppuna Muskin kasvavaa valtaa Euroopan politiikassa.

Britanniassa Musk on jo onnistunut kaappaamaan ison osan poliittisesta ilmatilasta. Muskin esiin nostama vuosien takainen lasten hyväksikäyttöskandaali on hallinnut viime päivät maan poliittista keskustelua.

Pelkkä Muskin viesteistä vaikeneminen voi olla siis hankalaa.

Myös Suomi on saanut osansa Muskin viestitulvasta.

Kun suomalainen Joni Askola kirjoitti sunnuntai-iltana X:ään englanniksi viestin, jossa kritisoitiin Muskia disinformaation levittämisestä, maailman rikkain mies vastasi viestiin yksinkertaisesti ”f u retard”.

Vapaasti suomennettuna viesti tarkoittaa ”haista v***** vammainen”.

Musk jakoi myös suomalaisia raiskaustilastoja esittävän grafiikan.

Elon Musk on tällä hetkellä hyvin tiiviisti tekemisissä Yhdysvaltain presidentiksi tammikuun 20. päivä nousevan Donald Trumpin kanssa. Muskille on kaavailtu myös tärkeää virkaa Trumpin hallinnossa.

Trumpin hallinnon ja eurooppalaisten johtajien välillä on eripuraa jo ennen kuin tuleva presidentti on edes astunut virkaan.

Jaa.
Exit mobile version