Miljardöörin vaikutusvaltaa ja viestejä ei voi jättää huomiotta Euroopassa, arvioi akatemiatutkija Matti Ylönen.
Helsingin yliopiston akatemiatutkija Matti Ylönen pitää miljardööri Elon Muskin poliittista aktiivisuutta poikkeuksellisena. Ylösen mukaan historiassa ei ole aiemmin nähty vastaavaa toimintaa miljardööriltä.
Moni eurooppalaisjohtaja kantaa huolta Muskin vaikutusvallasta maiden sisäpolitiikkaan. Maailman rikkain mies on viime viikkoina ottanut sosiaalisessa mediassa vahvasti kantaa Euroopan poliittisiin asioihin.
Erityisesti Saksa ja Iso-Britannia ovat olleet Muskin kommentoinnin kohteena, ja Muskin on arveltu toiminnallaan haluavan vaikuttaa Euroopan vaaleihin. Esimerkiksi Saksassa käydään parlamenttivaalit helmikuussa.
Ylen aamussa vieraillut Ylönen ottaa esimerkiksi 1990- ja 2000-lukujen rikkaiden tavat toimia ja vaikuttaa.
– Yhteiskunnallisesti aktiivisia miljardöörejä on ollut aikaisemminkin, mutta heidän globaali aktiivisuutensa on suuntautunut enemmän hyväntekeväisyysprojekteihin.
Ylönen nostaa esiin myös Muskin ympärille muodostuneen fanikulttuurin ja sen erityispiirteet.
– Hän on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä ja pystyy silti ylläpitämään itsestään kuvaa jonkinlaisena kapinallisena.
Musk voi saada muutkin rikkaat aktivoitumaan poliittisesti
Siinä missä Euroopassa ollaan huolissaan siitä, millaista vaikutusvaltaa superrikkaalla Muskilla voi olla, rahan ja vallan yhteys näkyy nyt poikkeuksellisella tavalla myös Yhdysvalloissa.
– Yhdysvaltojen politiikkahan ei ikinä, ainakaan modernissa historiassa, ole ollut näin keskittynyt rahan ja muutamien aivan maailman rikkaimpien ihmisten ympärille, Ylönen sanoo.
Mitä Musk sitten tavoittelee Euroopan politiikkaan sekaantumisella? Vastauksen saamiseksi olisi Ylösen mukaan päästävä Muskin pään sisälle, mutta selkeästi ulostuloilla on poliittinen agenda.
Musk on jo nyt äärimmäisen vaikutusvaltainen yritysjohtaja. Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump saattaa liittää hänet entistä vahvemmin vallan ytimeen. Niinpä Muskin viestejä ei voi ohittaa Euroopassakaan, sanoo Ylönen.
Muskin lisäksi teknologiayhtiö Metan perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on pyrkinyt lähentämään välejään Trumpiin. Sosiaalisen median alustojen Facebookin ja Instagramin omistaja Meta on esimerkiksi lahjoittanut miljoona dollaria Trumpin virkaanastujaisrahastoon.
Ylönen ei sulje pois mahdollisuutta, että Muskin toiminta innostaisi muitakin rikkaita aktivoitumaan poliittisesti.
– Ihmiset kopioivat tällaisia tietoisesti tai tiedostamatta. Uskon, ettei tämä nyt pelkästään Muskiin pääty, Ylönen arvioi.