sunnuntai, 6 lokakuun

Sähköautovalmistaja Teslan sijoitus on romahtanut yritysten mainetta mittaavassa selvityksessä. Pörssissä yrityksen osake nousi viime viikolla alkuvuoden lukemiin.

Elon Muskin edesottamukset ovat iskeneet kolauksen sähköautioyhtiö Teslan maineeseen. Kuva: BACKGRID/All Over Press

Sähköautoyritys Teslan maine on romahtanut muutamassa vuodessa.

Sadan yrityksen mainetta mittaavassa Axios Harris Poll 100 -selvityksessä Tesla tipahti tänä vuonna sijalle 63.

Vielä vuonna 2021 Tesla keikkui listan kahdeksannella sijalla.

Teslan maine otti kolauksen jo viime vuoden listauksessa, mutta tänä vuonna sijoitus oli vielä huonompi. Kaikista autovalmistajista vain päästöhuijausskandaalissa ryvettynyt Volkswagen on alempana.

Selvityksen teettänyt uutissivusto Axios arvioi pudotuksen johtuvan ainakin osittain toimitusjohtaja Elon Muskin toiminnasta.

Miljardöörin sotkuinen Twitter-haltuunotto ja poliittiset vuodatukset ovat sivuston mukaan vaikuttaneet yrityksen maineeseen. Selvityksen julkaisun jälkeen on uutisoitu myös Muskin kyseenalaisesta jättibonuksesta.

Lisäksi Teslan mainetta haittaavat muun muassa autojen turvallisuus- ja laatuongelmat sekä massairtisanomiset.

Muskin julkitulot aiheuttavat ihmetystä

Muskin ihmetystä herättävät kommentit eivät ole uusi asia.

Ulostulot ovat kuitenkin kärjistyneet entisestään sen jälkeen, kun hän sai pari vuotta sitten omistukseensa viestipalvelu X:n (entinen Twitter).

Oma palvelu on antanut Muskille mahdollisuuden viestiä pidäkkeettömästi suurille yleisöille, eikä hänen julkaisujaan tunnu valvovan kukaan.

– Monissa yrityksissä viestintä-asiantuntijat voivat siloitella pomojensa möläytyksiä, Axiosin artikkelissa todetaan.

Maineselvityksessä Muskin omistama viestipalvelu X oli listalla toiseksi viimeisenä. Sen taakse jäi ainoastaan Donald Trumpin kiinteistökonserni Trump Organization.

Pörssissä Tesla kiitää, ainakin hetkellisesti

Mainehaitoista huolimatta Tesla on löytänyt uskollisen asiakaskunnan.

Axios mainitsee S&P:n selvityksen, jonka mukaan Teslaa ajavista yli 70 prosenttia aikoo ostaa myös seuraavana autonaan saman valmistajan auton. Monilla muilla valmistajilla vastaava luku on 50 prosentin pinnassa.

Viime viikolla Teslan osake kiisi pörssissä nousten viikon aikana yli neljänneksen noin 232 euroon. Nousua kannustivat odotettua paremmat autojen toimitusluvut.

Pörssiheilunta on ollut kovaa, sillä vielä huhtikuussa osake sukelsi noin 128 euroon. Keskeinen syy laskuun oli autokaupan reilu väheneminen alkuvuonna.

Viime aikojen noususta huolimatta huippulukuihin on matkaa, sillä osake nousi parhaimmillaan vuoden 2021 lopulla lähes 376 euroon.

Saman vuonna yritys keikkui mainemittauksen kärkipäässä.

Jaa.
Exit mobile version