torstai, 31 lokakuun

Kun Elsan, 28, parisuhde päättyi, hän huomasi olevansa uuden edessä.

Ei vain siksi, että kyseessä oli suuri elämänmuutos, vaan koska moni asia deittailumaailmassa oli mennyt kymmenen vuoden aikana uusiksi.

Elsa oli aikoinaan tavannut puolisonsa opiskelijabileissä, mutta nyt arkipäivää oli nettideittailu.

– Olin ystäväni kanssa festareilla ja huomasin, että moni selasi Tinderistä, keitä paikalla olisi vapailla markkinoilla. Ajattelin, että nostakaa nyt katseenne ylöspäin, Elsa kertoo ja nauraa.

Pienellä paikkakunnalla Pirkanmaalla asuva Elsa ei esiinny jutussa omalla nimellään aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi.

Noin vuoden sinkkuna ollut Elsa kertoo, että kasvotusten häntä tullaan iskemään vain tilanteissa, joissa alkoholilla on osuutta. Tinder-profiilissaan hän kertoi etsivänsä pitkäaikaista parisuhdetta, mutta sai silti aika ajoin pelkkään seksiin liittyviä ehdotuksia.

– Se saa kyllä miettimään, että mitä ihmettä.

Toisaalta deittisovellukset ovat auttaneet häntä hahmottamaan, millaista parisuhdetta hän haluaa. Hänestä tuntuu, että esimerkiksi erilaisista suhdemuodoista puhutaan avoimemmin kuin ennen.

– En ehkä osannut odottaa kaikkea, mitä Tinderissä tulisi vastaan. Itsestä poikkeavaan profiiliin törmääminen saa miettimään, miten itse suhtaudun asioihin.

Visuaalisuus merkittävässä roolissa

Yle uutisoi heinäkuussa tapailusuhteiden trendikkyydestä: parisuhde voi olla jotain kaveruuden ja seurustelun välillä, eikä sille aina löydy sopivaa nimeäkään.

Jutun yhteydessä Yle kysyi lukijoiltaan kokemuksia deittailukulttuurin muutoksesta. Yksi vastanneista on juttuun haastateltu Elsa.

Jutussa olevat sitaattinostot ovat henkilöiltä, jotka kertoivat kokemuksistaan Ylelle. He eivät esiinny nimellään aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi. Yle on ollut yhteydessä kaikkiin, joiden vastauksia on käytetty jutussa, ja heidän henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.

Edellisen kerran olen ollut sinkkumarkkinoilla 20 vuotta sitten. Aiemmin tavattiin joku ravintolassa, opiskelupaikassa tai töissä. Kiinnostuttiin, ihastuttiin ja alettiin deittailla. Vastustan ajatusta, että kuvan perusteella pyyhkäisee vasemmalle, mutta valitettavasti olen sortunut siihen. Sitoutua ei haluta, ja kertakäyttöisistä ihmissuhteista on tullut uusi normaali. On tässä hyvätkin puolensa: kun on itsenäinen nainen, jolla perhe perustettu, lapset hankittu ja avioliitto koettu, on maailma nyt avoinna, kiitos Tinderin!

48-vuotias nainen, Hämeenlinna

Digitaalisen kulttuurin tutkija Anne Holappa on tutkinut suomalaisten nettideittailua.

– Ihmiset eivät odottaneet kuuta taivaalta, vaan olivat aika hyvin jalat maassa, Holappa summaa.

Olin parisuhteessa kymmenen vuotta. Deittailumaailma on todella muuttunut aiemmasta: vaihtoehtojen ja vapauden määrä on tehnyt siitä vaarallisen dynaamista. Treffit, jos sellaisia pääsee sopimaan, ovat nykyisin työhaastatteluja, joita toisella saattaa olla jonoksi asti. Sopeutuminen vuosikymmenen parisuhteen jälkeen ei onnistu ainakaan minun ikäluokkani ihmiselle.

42-vuotias mies, Asikkala

Vain reilussa kymmenessä vuodessa moni asia on muuttunut. Suurin ero on Holapan mukaan se, että nettideittailusta on tullut huomattavasti visuaalisempaa.

– Profiiliin ei välttämättä laiteta lainkaan tekstiä, vaan annetaan kuvan puhua puolestaan. Esittelyteksti saattaa olla pitkä lista emojeja, joita pitäisi osata tulkita. On syntynyt aivan uusi kieli.

Elsan havaintojen tavoin deittiprofiileissa puhutaan Holapan mukaan nykyään avoimemmin myös erilaisista suhdemuodoista ja -mieltymyksistä.

– Ihmisten tapa kuvailla itseään on rikastunut, kuten myös se, miten deittailusta puhutaan julkisesti. Tutuille ilmiöille on tullut uusia sanoja, kuten ghostaus ja zombaus.

Deittailu on pitkän parisuhteen jälkeen ollut pääosin virkistävää ja kiva sosiaalinen harrastus, josta on saanut seuraa, seksiä ja tekemistä. Erityisesti monisuhteisuus tuntuu lisääntyneen tai siitä ainakin puhutaan avoimemmin. Ärsyttävintä on se, että osa ihmisistä on deittisovelluksissa todella epäaktiivisia eivätkä välttämättä vastaa viesteihin ollenkaan. Muilta osin olen huomannut, että avoimuus ja kommunikaatio ovat lisääntyneet.

34-vuotias nainen, Espoo

Tämä kaikki voi tuntua hyvin hämmentävältä, jos palaa deittimarkkinoille pitkän parisuhteen jälkeen.

– Deittisovellusten maailma voi olla aika pinnallinen, mutta siinä on myös hyvä puolensa: mahdollisuus tutustua itseensä tarkemmin ja miettiä, mistä on kiinnostunut ja missä omat rajat menevät, Holappa sanoo.

Elsa kertoo poistaneensa Tinderin puhelimestaan pari viikkoa sitten.

Sovellus toi hänet yhteen henkilön kanssa, jota hän nyt tapailee.

– Tiesimme toisemme hieman entuudestaan, mutta Tinderin avulla aloimme jutella.

Videolla toimittaja Tiina Karppi summaa lukijoiden kokemuksia deittailukulttuurin muutoksesta – ja miten nykydeittailun maailmaa voi asiantuntijan vinkeillä navigoida:

Jaa.
Exit mobile version