sunnuntai, 19 toukokuun

Kaakon kansanedustajien mielipiteet jakautuivat opposition ja hallituspuoleiden kesken. Hallituksen ohjausta halusi vain kolme kyselyyn vastannutta edustajaa.

Yle kysyi Kaakkois-Suomen kansanedustajilta, pitääkö hallituksen ohjata hyvinvointialueita isoissa päätöksissä. Vastauksia tuli kymmeneltä kansanedustajalta, kun edustajia on Kaakkois-Suomesta yhteensä 15.

Edustajien mielipiteet jakautuvat selvästi: viisi ei halua ohjausta, kolme haluaa, ja kaksi ei osaa sanoa.

Sosialidemokraattien kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen Savonlinnasta ei halua lisätä valtion ohjausta hyvinvointialueille, sillä valtio käyttää hänen mukaansa jo nyt hyvin suurta ohjausvaltaa.

– Hallituksen tilaama sairaalaverkkoselvitys oli esimerkki poliittisesta selvityksestä: sillä pyrittiin ohjaamaan päätöksentekoa ja mikä sekasorto sillä saatiinkaan aikaiseksi, sanoo Mikkonen.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä Lappeenrannasta ei myöskään halua valtion ohjausta.

Aluevaltuutetut on valittu tekemään päätöksiä oman alueensa rahojen käytöstä ja palveluista, kertoo Mäkelä.

Mikkeliläinen Vesa Kallio (kesk.) ei myöskään halua lisätä hallituksen ohjausta.

– Hallitus ohjaa leikkaamalla hyvinvointialueiden rahoitusta ja lisäksi rajoittamalla ja täysin estämällä niiden toimintaa, sanoo Kallio.

Kallion mukaan toiminnan estämisestä ovat esimerkkeinä Savonlinnan ja Kouvolan sairaaloiden palveluiden karsimissuunnitelmat. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti tammikuussa, että ympärivuorokautista päivystystä ja synnytyssairaaloita koskeva uudistus astuisi voimaan vuoden 2026 alusta.

Laakso: ”Alueella on vaikea tehdä kipeitä päätöksiä”

Vain kolme kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannattaa hallituksen ohjausta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso Kouvolasta toivoo hallituksen ohjausta hyvinvointialueille. Laakson mukaan alueellisen päättäjän on hankalaa tehdä päätöksiä, jotka koskisivat kipeästi omaa aluetta.

– En käsitä, miten aluevaltuutetut voisivat tehdä esimerkiksi päätöksen keskussairaalan lakkauttamisesta. Eihän se tulisi ikinä onnistumaan, toteaa Laakso.

Myös mikkeliläinen Oskari Valtola (kok.) haluaa hallituksen ohjausta.

– Hallituksella on vastuu alueiden rahoituksesta, ja hallituksen täytyy sen vuoksi tehdä päätöksiä annettavista palveluista, toteaa Valtola.

Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen Savonlinnasta kannattaa myös hallituksen ohjausta.

– Hallituksen pitää antaa hyvinvointialueiden itse suunnitella ja toteuttaa rahoituskokonaisuuden sisässä alueelle sopivalla tavalla palvelut, sanoo Kosonen.

Kaakkois-Suomen kansanedustajien mielipiteet jakautuivat myös opposition ja hallituspuoleiden kesken. Imatralainen Niina Malm (sd.) ja lappeenrantalainen Jukka Kopra (kok.) eivät halua hallituksen ohjausta hyvinvointialueille.

Edustaja Juho Eerola (ps.) Kotkasta ja Ville Kaunisto (kok.) Kouvolasta eivät osanneet sanoa mielipidettään hallituksen ohjauksesta hyvinvointialueille.

Jaa.
Exit mobile version