maanantai, 1 heinäkuun

Englannin erikoistuvat lääkärit vaativat 35 prosentin palkankorotusta. Jatkuvat lakot ovat pahentaneet terveydenhuollon kriisiä entisestään.

LONTOO ”Ylityöllistettyjä ja alipalkattuja”, erikoistuvat lääkärit huusivat Lontoon isoimpiin kuuluvan St Thomasin sairaalan edessä. Britannian lääkäriliiton nuoret lääkärit eivät luovu vaatimuksestaan saada 35 prosentin palkankorotus.

– Se saattaa kuulostaa isolta rahalta, mutta osa lääkäreistä tienaa vain noin 18 euroa tunnissa. Pyydämme vain että se palautettaisiin 25 euroon tunnilta, sanoo lääkäriliiton nuorten lääkärien komitean puheenjohtaja Robert Laurenson.

Palauttamisella hän tarkoittaa sitä, että palkka palautettaisiin vuoden 2008 tasolle. Inflaatio on nakertanut siitä ostovoimaa sen jälkeen kolmanneksen.

18 euron tuntipalkka on erikoistuvien lääkäreiden minimipalkka. Suomessa lääkäriliiton vuoden 2021 tilaston mukaan erikoistuvan lääkärin peruspalkka on ilman päivystyslisiä noin 24 euroa tunnissa.

Nuoret lääkärit lakkoilevat nyt yhdettätoista kertaa kaksi vuotta kestäneen kiistan aikana, mutta sopua ei ole syntynyt.

BMA:n eli Britannian lääkäriliiton nuorten lääkärien komitean varapuheenjohtaja Sumi Manirajan kertoo, että hänellä on lukuisien muiden tapaan 118 000 euron opintolaina. Yliopistojen opintomaksut ovat Britanniassa kalliita.

Nuorten lääkärien pitää maksaa palkastaan myös tutkinto- ja vakuutusmaksuja. Ruokaan ja asumiseen pitäisi riittää rahaa. Manirajan mukaan 18 euron tuntipalkka ei riitä kulujen kattamiseen etenkään Lontoossa.

– En ihmettele yhtään, että moni lääkäri harkitsee lähtöä ulkomaille jo ennen valmistumistaan, hän sanoo.

Maniraja on myös pohtinut muuttoa, koska arki sairaalassa on rankkaa.

– Koskaan ei voi olla varma, onko henkilökuntaa riittävästi, koska moni lääkäri on lähtenyt Australiaan, Uuteen Seelantiin tai Kanadaan. Systeemiin jääneet lääkärit ovat lopen uupuneita, koska heidän täytyy tehdä paljon enemmän työtä kuin ennen.

Julkinen terveydenhuolto on rapakunnossa

Englannin julkinen terveydenhuolto on kriisissä. Sen huono kunto on tärkeimpiä asioita, joita äänestäjät vaativat korjattavaksi ensi viikolla käytävissä parlamenttivaaleissa.

Hoitojonoissa on ainakin 7,5 miljoonaa potilasta. Sadat tuhannet odottavat hoitoon pääsyä yli vuoden. Nuorten lääkärien lakkoilu pidentää jonoja entisestään. Noin puolet julkisen terveydenhuollon lääkäreistä on juuri erikoistuvia lääkäreitä.

Erikoistuvat lääkärit näkevät, että huono palkkaus on osasyy terveydenhuollon kriisiin. Robert Laureson kertoo, että 15 000–20 000 lääkäriä siirtyy alalta pois joka vuosi.

– Se on kestämätöntä ja johtaa kauheisiin, huononeviin hoitotuloksiin. Elinajan ennusteemme lyhenee. Hoitojonot lääkärin ja erikoislääkärin luo kasvavat. Potilaat odottavat pääsyä ensiapuun kesähelteellä jopa kymmenen tuntia, Laurenson sanoo.

Lääkärit ja hallitus eivät ole neuvotelleet kiistasta enää aikoihin. Konservatiivihallitus kieltäytyi jyrkästi isosta palkankorotuksesta. Eilen alkanut lakko kestää viisi päivää. Työväenpuolue on luvannut aloittaa neuvottelut, jos se voittaa vaalit. Mutta sekin kieltäytyy 35 prosentin palkankorotuksesta.

Jaa.
Exit mobile version