Asiantuntijoiden mukaan pörssiin voi Nokian Panimon ja infrarakentaja GRK:n vanavedessä listautua tänä vuonna jopa kymmenkunta muutakin yhtiötä.
Helsingin pörssiin ei ole nähty perinteistä listautumista yli kahteen vuoteen. Perinteistä siinä mielessä, että listalle pyrkivä yhtiö järjestäisi osakeannin ja tarjoaisi osakkeittaan yleisölle merkittäväksi.
– Helsingin pörssissä oli viimeksi listautumisanti 2022 syksyllä, kun Koskisen konserni listautui päälistalle. Eli tässä on mennyt lähes kaksi ja puoli vuotta, sanoo PricewaterhouseCoopersin hallituksen puheenjohtaja Sari Elonheimo.
– Sen jälkeen listautumiset ovat olleet enemmän tai vähemmän teknisiä listauksia tai listasiirtoja. Pääomia ei ole kerätty.
Viime viikolla infrarakentaja GRK sekä olutyhtiö Nokian Panimo käynnistivät kuitenkin pörssilistautumisen perinteisen kaavan mukaan. Yleisöannit päättyivät perjantaina, GRK:n instituutioanti jatkuu vielä ensi viikon puolelle.
Ne ovat pörssilistautumisten lämpömittareita. Tarttuvatko sijoittajat anteihin vai antavatko rukkaset?
”Tänä vuonna tusina, ensi vuonna enemmän”
Pörssilistautuminen on keskeinen keino, jolla yritys voi rahoittaa investointejaan tai vaikkapa yrityskauppoja.
Parin vuoden ajan tuo yritysten kasvuväylä näytti olevan tukossa. Kuten yllä oleva kuva kertoo, vuonna 2021 liki kolmekymmentä yhtiötä listautui Helsingin pörssiin, joko päälistalle tai hieman kevyemmin säännellylle First North -markkinapaikalle.
Seuraavina vuosina oli hiljaista.
Konsulttijätti EY:n partneri Päivi Pakarinen kuvaa, miten Venäjän käynnistämä hyökkäyssota ja sen mukanaan tuoma inflaatio, korkeat korot ja talouden epävarmuus veivät yrityksiltä listautumishalut ja -mahdollisuudet. Nyt tilanne on kääntynyt.
Pörssi kiinnostaa.
– Tällä hetkellä Suomessa on useita kymmeniä yrityksiä, jotka ihan tosissaan miettivät listautumista ja valmistautuvat siihen. Tai ehkä ne ovat jo ehtineet valmistautua edellisen buumin aikana, mutta ikkuna meni sitten kiinni ennen kuin ne ehtivät listoille, hän sanoo.
EY:n Pakarinen ja PWC:n Elonheimo vastaavat tahoillaan yhtiöidensä listautumispalveluista. He ovat havainneet samat käänteen merkit. Inflaatio ja korkotaso ovat maltilliset. Talous ja yritysten tulokset ovat parantuneet.
– Meidän arviomme on ollut, että noin tusinan verran yhtiöitä saataisiin listoille tänä vuonna. Ja vuonna 2026, jos vain olosuhteet pysyvät suotuisana, tulee enemmänkin yhtiöitä, Elonheimo sanoo.
– Kun toivottavasti saadaan nyt markkina auki, se on muille yhtiöille positiivinen merkki, että nyt kannattaa lähteä miettimään pörssilistautumista.
Tästä syystä Nokian Panimon ja GRK:n antien onnistumista on seurattu tarkkaan.
EY:n Pakarinen arvioi, että listautumista harkitsevien yritysten profiili on muuttunut huippuvuosista.
– Edellisen listautumishuipun aikana yrityksissä oli paljon suhteellisen alkuvaiheessa olevia startup-yhtiöitä. Nyt joukossa on aika paljon perinteisen teollisuuden yrityksiä ja myös perheyhtiöissä nähdään listautuminen vaihtoehtona. Näitä yrityksiä on enemmän kuin aikaisemman boomin alla.
Pörssi on kasvun työkalu
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren mukaan listautumiset kertovat yritysten kasvuhalukkuudesta.
– Ja samalla se tuo tavalliselle sijoittajalle mahdollisuuden osallistua noiden suunnitelmien rahoittamiseen.
Lounasmeri muistuttaa, että Nokian Panimon ja GRK:n lisäksi pörssiin tulee tänä vuonna uutta verta, kun puolustusvälineyhtiö Summa Defence menee pörssiin ”keittiön kautta”. Tämä tarkoittaa, että se toteuttaa yrityskaupan pörssiyhtiö Meriauran kanssa.
Moni yhtiö puhuu pörssiaikeistaan myös julkisesti. Näin on hiljattain tehnyt esimerkiksi valokuituyhtiö Lounea ja valimohiekan kierrättäjä Resand. Eniten spekuloitu potentiaalinen pörssiyhtiö lienee kuitenkin makeisyhtiö Fazer. Se voi liikkua pörssiin ”tarvittaessa nopeastikin”, kuten toimitusjohtaja on todennut.
– Mikäli geopoliittiset uhat eivät toteudu, tiedossa pitäisi olla hieno listautumisvuosi, Pörssisäätiön Lounasmeri sanoo.
Pakarinen ja Elonheimo arvioivat niin ikään, että geopolitiikka ja kauppasodat ovat se suurin pelko, joka voi pörssilistautumisia rajoittaa.