sunnuntai, 6 lokakuun

Kunta- ja aluevaalit pidetään yhtä aikaa huhtikuussa 2025. Kokenut aluevaalilautakunnan puheenjohtaja nostaa järjestelystä esiin riskejä. Hän arvioi myös vaalituloksen viivästyvän.

Vuosi 2025 on vaalien ystävien juhlavuosi: 13. huhtikuuta pidetään yhtä aikaa sekä kunta- että aluevaalit.

Monissa muissa maissa vaaleja järjestetään useita samaan aikaan, mutta Suomessa tällainen käytäntö on harvinainen. Viimeksi vuonna 1996 pidettiin koko Suomessa yhtä aikaa kahdet vaalit: europarlamentti- ja kuntavaalit.

Sen sijaan kirkollisella puolella seurakuntayhtymissä järjestetään samaan aikaan sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvostojen vaalit.

Meneekö ääni väärälle henkilölle?

Kirkolliselta puolelta saatu kokemus on yksi syy, miksi Satakunnan aluevaalilautakunnan puheenjohtaja Pertti Rajala haluaa herättää keskustelua kaksien yhtäaikaisten vaalien ongelmista sekä vaalien järjestäjille että äänestäjille.

– Äänestystapahtuma pitää suunnitella hyvissä ajoin. Äänestäjien on oltava tarkkana, että he äänestävät oikeaa henkilöä oikeissa vaaleissa.

Rajala nostaa esille kirkollisvaalien ongelmat: hylättyjen äänestyslippujen määrä on ollut kirkkovaaleissa suurehko.

– Kun sama ehdokas on ehdolla kunta- ja aluevaaleissa, ihminen voi mennä sekaisin numeroista.

Miten äänestys pitäisi järjestää, että sekaannuksia ei tapahdu?

– Olen heittänyt rautalankamallin: Kun äänestäjä tulee äänestyspaikalle, hänelle annetaan ensin kuntavaalien äänestyslippu ja hän käy äänestämässä erillisessä kopissa. Sitten hän saa aluevaalilipun ja äänestää toisessa kopissa. Vasta sitten äänet otetaan vastaan.

Vaikuttaako vaalien tulokseen?

Pertti Rajala pitää demokratian toteutumisen kannalta huolestuttavana, jos kahdet päällekkäiset vaalit sekoittavat äänestäjiä ja vaalien lopputulos ei vastaa äänestäjien tahtoa väärin täytettyjen äänestyslippujen takia.

Kunta- ja aluevaaleissa käy usein niin, että yksittäisetkin äänet ratkaisevat lopputuloksen eli sen, kuka pääsee valtuustoon ja kuka jää rannalle.

Esimerkiksi Satakunnan aluevaaleissa vuonna 2022 lopullinen aluevaltuuston kokoonpano ratkesi vasta tarkastuslaskennassa. Tiukimmissa tilanteissa yhdenkin äänen jääminen laskematta olisi muuttanut lopputuloksen.

Koska vaalitulos valmistuu?

Suomessa on totuttu siihen, että vaalitulos saadaan jo vaalipäivän iltana.

Ennakkoäänten tulokset on yleensä lähes laskettu vaalihuoneistojen sulkeutuessa kello 20. Vaalien alustava ääntenlaskenta valmistuu puolenyön tienoilla.

Monessa muussa maassa alustavaa tulosta saadaan odottaa seuraavaan päivään – ja niin voi käydä kaksien vaalien mallissa Suomessakin, Pertti Rajala arvioi. Ääntenlaskenta viivästyy, koska ääniä on laskettavana kaksinkertainen määrä ja alue- ja kuntavaalien laskennat on pidettävä erillään.

– Aivan varmasti viivästyy. En usko, että ääntenlaskijoiden lisääminen on ratkaisu.

Rajala toivoo, että oikeusministeriö antaa koko Suomeen yhtenäiset ohjeet alue- ja kuntavaalien järjestelyistä. Hän pohtii, että yksi vaihtoehto ääntenlaskennassa olisi priorisoida vaaleja niin, että ensin lasketaan kuntavaalien tulos ja vasta sen jälkeen aluevaalien tulos.

– Huolellinen valmistautuminen on aloitettava heti syksyllä.

Oikeusministeriö: ”Meillä on vahva luotto”

Vaalien järjestämisestä vastaava oikeusministeriö ei näe kahden vaalin yhtäaikaisessa toimittamisessa riskejä.

Erityisasiantuntija Oula-Antti Labba sanoo, että Kainuussa on taannoin pidetty yhtä aikaa maakuntavaalit ja kuntavaalit, jotka onnistuivat hänen muistikuvansa mukaan hyvin. Ahvenanmaalla on äänestetty yhtä aikaa kunnallis- ja maapäivävaaleissa.

– Meillä on vahva luotto, Labba kuvaa oikeusministeriön näkemystä vaalien onnistumisesta.

Pertti Rajalan ehdottamia erillisiä äänestyskoppeja kunta- ja aluevaaleihin ei ole tulossa. Sen sijaan äänestysliput ovat vaaleissa eriväriset: aluevaaleissa violetit ja kuntavaaleissa valkoiset. Sama koskee ehdokaslistojen yhdistelmiä eli äänestyspaikalla näkyvillä olevia julisteita, joissa on kaikkien ehdokkaiden nimet ja numerot.

Ministeriö lupaa ohjeistaa kuntia kunta- ja aluevaalien järjestelyistä yhtenäisillä, yksityiskohtaisilla ohjeilla.

Äänestää saa kahtena eri kertana

Erityisasiantuntija Labba uskoo, että myös ääntenlaskenta sujuu rivakasti. Tavoitteena on saada alustava tulos normaalissa tahdissa eli jo vaali-illan aikana.

Kunta- ja aluevaalien yhtäaikaisuus tarjoaa äänestäjille myös mielenkiintoisen mahdollisuuden: toisessa vaalissa voi käydä äänestämässä ennakkoon ja toisessa vasta varsinaisena vaalipäivänä.

Jos siis on halua juoda kahdet vaalikahvit erillisinä päivinä, tämä onnistuu ensi huhtikuussa, oikeusministeriön Labba lupaa.

Jaa.
Exit mobile version