sunnuntai, 7 heinäkuun

Tällä hetkellä Suomessa nikotiinipussit voivat sisältää korkeintaan 20 milligrammaa nikotiinia. Hallitus haluaa laskea rajaa. Maria Kratz huomauttaa määrän olevan merkittävä.

Ensihoidon erikoislääkäri ja myrkytyksiin perehtynyt asiantuntija Maria Kratz pitää suosiotaan kasvattavia nikotiinipusseja jopa henkeä uhkaavina.

– Nikotiinipussi on haitallinen aine, päihde, jolla mitään varsinaista terveyshyötyä ei minun näkökulmastani ole, Kratz sanoo.

Jo Suomessa laillinen, enintään 20-milligrammainen nikotiinipussi sisältää merkittävän määrän nikotiinia, huomauttaa Kratz.

– Siitä voi tulla selkeä myrkytysvaara.

Yle kertoi aiemmin tänään, kuinka nikotiinipussien käyttö on yleistynyt ja tuotteita myyvien kivijalkaliikkeiden määrä on kasvanut ympäri maata. Suomeen myydään verkkokaupoista joka kuukausi yli miljoona nikotiinipussikiekkoa, kertoo nikotiinipussikauppaa pyörittävä Miika Tourunen.

Ulkomailta tuodut ja tilatut nikotiinipussit voivat Kratzin mukaan sisältää jopa 200–250 milligrammaa nikotiinia.

– Yksikin voi olla jo merkittävä vaara.

Säännöllinen käyttö voi kasvattaa nikotiinitoleranssia. Jos on täysin tottumaton käyttäjä, Suomessa laillinen annos voi Kratzin mukaan aiheuttaa lieväksi katsottavia oireita.

– Voi tulla sydämentykytystä, verenpaineen nousua ja sitä kautta päänsärkyä, lievää huimauksen tunnetta, oksentelua, pahoinvointia, Kratz luettelee.

Kratzin mukaan nikotiinipussit voivat päihteenä tuottaa käyttäjälle hetkellisesti hyvää oloa samalla tavalla kuin esimerkiksi alkoholi.

Markkinoilla nikotiinipusseista löytyy lukuisia erilaisia makuja, kuten vadelmaa ja lakritsia. Lisääntynyt saatavuus ja maut houkuttelevat erityisesti nuoria käyttäjiä, selviää ehkäisevän päihdetyö EHYT ry:n tuoreesta selvityksestä.

Kyselyn perusteella 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut kahdessa vuodessa. 36 prosenttia kyselyyn vastanneista piti nikotiinipusseja trendikkäinä.

Hallitus haluaa puuttua käyttöön

Eduskunnan käsittelyssä on tupakkalain muutos, joka kiristäisi nikotiinipussien myyntiä ja sääntelyä. Nikotiinipussien etämyynti verkossa kiellettäisiin ja yksittäisen pussin nikotiiniraja laskisi 20 milligrammasta 16,6 milligrammaan. Myös makuvalikoimaa rajoitettaisiin.

– Tarkoituksena olisi, että tämä esitetty lainsäädäntö tulisi voimaan mahdollisimman pian, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Reetta Honkanen sanoo.

Hallitus on ilmaissut huolensa nuorten nikotiinivalmisteiden käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uudistuksen tavoitteena on ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa.

Jaa.
Exit mobile version