lauantai, 26 lokakuun

Poutala on nousemassa ensi vuonna liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin paikalle. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että RKP ja KD jakavat tehtävän.

Anne Orjala,

Topias Peltonen

Kristillisdemokraattien puoluehallitus esittää, että espoolainen kansanedustaja Mika Poutala valittaisiin puolueen toiseksi ministeriksi.

– Tosi nöyrä ja kiitollinen olo, että tällaista luottamusta osoitetaan, Poutala kuvailee Ylelle tunnelmiaan.

KD:n sääntöjen mukaan ministerit nimittää puoluehallituksen esityksestä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteinen kokous. Se järjestetään 30. marraskuuta Helsingissä.

Poutala nousisi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin paikalle. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että paikka on hallituskauden kaksi ensimmäistä vuotta RKP:n hallussa. Tällä hetkellä ministerinä toimii Sandra Bergqvist.

KD:n ainoa ministeri on tällä hetkellä puheenjohtaja Sari Essayah, joka toimii maa- ja metsätalousministerinä.

Entinen huippu-urheilija nyt politiikassa

Poutala, 41, on entinen huippu-urheilija. Pikaluistelija kilpaili uransa aikana monissa olympiakisoissa.

Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka valittiin eduskuntaan 2023 Uudeltamaalta miltei 5 000 äänellä. Hän nousi puolueen varapuheenjohtajaksi viime vuonna.

Poutala uskoo edellytyksiinsä hoitaa tehtävää.

– Pitkä ura huippu-urheilussa, noin 16 vuotta. Sen jälkeen erilaisissa urheilun luottotehtävissä toimineena tuntee aika hyvin sen kentän. Myös nuorisoasiat ovat olleet lähellä sydäntä koko oman poliitiikan matkan aikana. Varmasti on myös paljon opeteltavaa, ja siksi on hienoa, että valinta tehdään hyvissä ajoin, että ehtii valmistautua, jos valintaa kohdistuu itseen.

Poutalan mukaan ministeri noudattaa hallitusohjelmaa.

Hän kannattaa itse kutsuntojen uudistamisesta siten, että kutsu tulisi koko ikäluokalle ja niihin tulisi laaja terveystarkastus.

– Haluaisin ajaa sitä, että sinne tulisi myös laajempi mielenterveystarkastus.

Poutala on helluntailainen

Poutala kertoi Seurakuntalainen-lehdessä vuonna 2020, että lukee Raamattua ja rukoilee päivittäin. Hän on helluntailainen.

Hallituksessa on syksyllä ollut ulkopoliittista turbulenssia. Kristillidemokraatit kimmastuivat Suomen päätöksestä äänestää YK:ssa sen puolesta, että Israelin on lopetettava palestiinalaisalueiden miehitys vuoden sisällä.

Poutala ei halua ennakoida hallitustyöskentelyä.

– Olen ymmärtänyt, että on aika normaalia, että hallituksessa on välillä myös sisäisiä haasteita. Niistä sitten keskustellaan ja sovitaan.

Uutista muokattu 26. lokakuuta 2024 kello 16.30: Täydennetty Poutalan haastattelulla ja henkilöhistorialla.

Jaa.
Exit mobile version