torstai, 24 lokakuun

Poliitikot hakevat myös oppeja, joita voisi hyödyntää suomalaisessa vaalikampanjoinnissa.

Nelisenkymmentä suomalaista SDP:n jäsentä lähtee ensi viikolla Yhdysvaltoihin tukemaan Kamala Harrisin vaalikampanjaa.

Yksi heistä on vaasalainen kuntapolitiikko, entinen kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.). Hänen tietojensa mukaan vastaavaa matkaa ei ole Suomesta ennen tehty.

Suomalaiset demarit kiertävät Bostonissa ovelta ovelle ja yrittävät herättää nukkuvia äänestäjiä.

– Käymme luomassa uskoa niin sanotuille varmoille äänestäjille, ja epävarmoja koetamme houkutella äänestämään Harrisia, Tolppanen sanoo.

Epävarmojen joukossa on etenkin nuoria naisia, joista voisi Tolppasen mukaan tulla Harrisin kannattajia, sillä tämä puolustaa aborttioikeutta. Muita ovat afroamerikkalaiset ja arabiyhteisöt, joissa perinteisesti äänestään miestä.

– Ongelmana on, että monessa yhteisössä naiset eivät oikeastaan äänestä. Harrisin puolesta olisi tärkeää saada naiset uurnille. Silloin voisi tulla ääniä, joita muuten ei olisi tullut, Tolppanen arvioi.

Presidentinvaalien vaalipäivä on 5.11.

Yle seuraa kampanjointia ja vaalia monipuolisesti täällä.

Sodan ja rauhan presidentit

Maria Tolppanen toivoo Harrisin voittavan. Hän sanoo tämän olevan rauhan presidentti ja Donald Trumpin sodan.

Tolppanen ihmettelee lisäksi, miten rikostutkinnassa oleva henkilö saa olla presidenttiehdokkaana.

Jos Trump voittaakin vaalit, voisiko maiden suhteisiin vaikuttaa, että suomalaiset ovat olleet tekemässä vaalityötä Harrisille?

– En usko siihen. Meitä on kuitenkin siinä mittakaavassa mukana häviävän pieni kärpäsenpiste.

Suomesta puuttuu hurmio

Kyseessä on myös opintomatka, jolla haetaan näkemystä siihen, miten vaalit tehdään ”isossa maailmassa”.

Kansanedustajana 2011–2019 ollut Tolppanen sanoo vaalibudjettiensa olleen pieniä amerikkalaiseen mittakaavaan verrattuna.

– Kamala Harris kerää päivässä miljardin. Mistä rahat tulevat? Miten järjestetään kannatustilaisuudet niin, että rahaa jää myös vaalityöhön? Nämä ovat asioita, jotka ovat täysin pimennossa meille.

Tolppanen olettaa, että amerikkalaiset nauraisivat suomalaisten vaatimattomalle tavalle tehdä vaalitöitä. Hän kaipaakin suomalaiseen kampanjointiin lisää uskoa, jopa hurmiota.

– Hurmio kävi ehkä jollain tavalla täällä jytkyn jälkeen. Sen jälkeen toreilla alkoi näkyä enemmän puolueita.

Matka maksetaan osittain omakustanteisesti, mutta paikalliset puoluejärjestöt ovat tukeneet lähtijöitä. Tolppanen arvioi, että raha tulee kyllä oppina takaisin.

Lähtijät ovat pääasiassa tavallisia järjestöihin kuuluvia puolueaktiiveja, jotka tekevät vaalityötä myös Suomessa. Mukaan lähtee myös puoluetoimiston edustajia.

Juttua korjattu 24.10. kello 16.15: Jutussa mainittiin ensin, että vaalien ensimmäinen äänestys käydään 5.11. Vaaleissa on vain yksi kierros.

Jaa.
Exit mobile version