perjantai, 18 lokakuun

Avomeren aallokko on maallikolle kova kevyessäkin tuulessa.

Venettä kuljettava Veikka Gustafsson valmistautuu rantautumaan aaltojen piiskaamalle Kallbådanin majakkaluodolle.

Kallbådan sijaitsee Suomenlahdella yhdeksän kilometriä Kirkkonummen Porkkalanniemen kärjestä etelään.

Entinen vuorikiipeilijä ja nykyinen yrittäjä vislaa veneestään majakan viereisillä kallioilla lepääville hylkeille.

– Ne oppivat tunnistamaan veneen, että ai, tuo on se viheltäjä, ei ole mitään hätää. Ei tarvitse sukeltaa veteen heti, kun on saanut turkin kuivaksi.

Kallbådan lähivesineen on hylkeiden suojelualue, ja siellä liikkuminen on tiukasti säänneltyä.

Gustafsson on toiminut ”majakanvartijana” pian 25 vuotta. Hän on vuokrannut majakan valtiolta, pyörittää siellä matkailutoimintaa ja viettää siellä myös paljon aikaa itsekseen.

Hylkeidensuojelun nimissä luodolle saa tuoda korkeintaan 30 vierailijaryhmää vuodessa. Helikopterin käyttö on kielletty, joten matka mantereelta on taitettava veneellä.

Hylkeidensuojelun matkailutoiminnalle asettamia reunaehtoja Gustafsson ei täysin ymmärrä, vaikka luonnonystävä onkin.

– Sehän ei enää ole edes harvinainen eläin. Minä kuitenkin olen niiden vieraana, joten yhdessä tässä on eleltävä.

Haastava remontti

Gustafsson avaa majakan oven ja kyykistyy silittämään vihreää lattiaa. Epoksivalu on juuri kuivunut ja lattia on kuin uusi.

Majakalle on tehty valtion rahoittama, 2,5 vuotta kestänyt peruskorjaus, jonka viimeinen vaihe lattiavalu oli. Vuonna 1920 valmistunut Kallbådanin majakka on juuri valmistuneen remontin myötä kenties paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen säilyminen on valtion rahoittaman remontin ansiosta turvattu pitkälle tulevaisuuteen, kun rakennus ei enää vuoda mistään kohdasta.

Peruskorjauksessa uusittiin myös majakan ja majakkatornin betoniset julkisivupinnat, sokkeli, ikkunat, valokojun rakenteet sekä parvekelaatat.

Remontti maksoi 800 000 euroa ja eteni sääolojen sanelemaan tahtiin.

– Täällä on äärimmäisen ankarat olosuhteet. Ehkä jossain avaruudessa voi olla vielä vähän vaikeampia paikkoja, Gustafsson sanoo ja naurahtaa.

Hän istuu majakan toisessa kerroksessa sijaitsevassa keittiössä. Huoneen ikkunat ovat perimätiedon mukaan rysähtäneet takavuosina karmeineen sisään korkean aallon voimasta.

Tämän varalta ikkunoissa on ulkopuolella luukut, jotka voi sulkea ikkunoiden suojaksi ankarimmilla keleillä.

Gustafssonin vuokrasopimus Kallbådanin majakasta jatkuu kymmenen vuoden jaksoissa toistaiseksi.

– Olen äärimmäisen kiitollinen ja iloinen siitä, että tämä rakennus on nyt näin hyvässä kunnossa. Se kestää taas ainakin yhden sata vuotta eteenpäin.

Ympäröivä avomeri takaa yleensä oman rauhan

Majakkaluodon vieraat ovat useimmiten isojen yritysten tärkeitä asiakkaita, johtoryhmiä tai hallitusjäseniä.

Majakalle mahtuu kerrallaan noin kymmenen vierasta, ja siellä voi myös yöpyä. Vierailuiden hinnat lähtevät 3 500 eurosta ylöspäin.

– Kaikki riippuu vierailun sisällöstä. Toki hinta nousee, jos tilataan paikalle Michelin-kokki laittamaan ruokaa ja juodaan 150 euron viinipulloja.

Majakkaluodon puhelinverkko on huono. Moni ryhmä jättääkin luurinsa kokonaan sivuun vierailun ajaksi.

– Ehkä noin prosentti vieraista on ollut sitä mieltä, että täällä ei voi olla, kun on huono netti tai on nähnyt vaikka hämähäkin sisällä, Gustafsson kertoo ja nauraa.

Hän itse viihtyy majakassa paremmin kuin hyvin ja on viettänyt siellä lähes koko viimeisen kuukauden. Keittiön putkiradio, majakan huolto- ja kunnostustyöt sekä ympäröivä meri tarjoavat viihdettä enemmän kuin riittävästi.

– Meri on eräänlainen luonnon oma 24/7-netflix, se muuttuu koko ajan eri näköiseksi.

Hylkeiden valtakuntaan kutsumattomana vieraana saapunut Gustafsson on kokenut muutaman vastavierailun eläinten taholta. Hylkeet ovat möngertäneet pari kertaa syystä tai toisesta majakan kellariin.

Gustafsson on nähnyt luodolla myös rupikonnan ja saukon. Saukko ruokaili luodolla pari päivää ja jatkoi matkaansa. Sama joutsenpari on viihtynyt luodolla ainakin kymmenen vuotta, mutta niillä ei ole koskaan ollut poikasia.

Kerran luodolle ilmestyi viisi virolaista melojaa kajakeillaan. Heidät majakanvartija armahti Kallbådanin maihinnousukiellolta.

– Ajattelin, että vessaan heidät on päästettävä. Melontamatka Virosta tänne kestää kuitenkin noin viisi tuntia.

Jaa.
Exit mobile version