sunnuntai, 12 tammikuun

Erätarkastajat saivat vuodenvaihteen jälkeen aiempaa laajemmat valtuudet. Jatkossa metsästäjä ei voi kieltää reppunsa avaamista.

Metsähallituksen erävalvonnasta annetun lain muutokset tulivat voimaan vuoden alusta.

Metsähallituksen mukaan erätarkastajat ja muut valvontaviranomaiset voivat jatkossa tarkastaa metsästäjän saaliin, pyyntivälineet ja kuljetus- ja varastointitilat, joissa saalista säilytetään.

Toimivaltuuksien muutokset puhuttavat metsästäjiä. Metsähallituksen mukaan valvonta tehostui, kun erävalvonnasta annetun lain muutokset tulevat voimaan.

Aiemmin metsästäjä on saattanut esimerkiksi kieltäytyä avaamasta reppua. Jos tästä kieltäytyy jatkossa, niskoittelu erätarkastajaa vastaan tulee erikseen rangaistavaksi.

Lapin yliopiston oikeusinformatiikan lehtori Jarmo Kiuru arvostelee Metsähallitusta uuteen lakiin liittyvästä tiedottamisesta. Kiuru on itsekin innokas hirvenmetsästäjä ja on muun muassa kirjoittanut kirjan hirvenmetsästysoikeudesta.

– Metsähallitus on lähtenyt ajatuksesta, että he voivat summamutikassa käynnistää esitutkintatoimenpiteitä satunnaisiin ohikulkijoihin, eikä se ole lain mukaan mahdollista, kertoo Kiuru.

Metsästäjäliiton Lapin piirin toiminnanjohtajan Juha Haapamäen mukaan suomalaiset metsästäjät ovat lakia kunnioittavia.

– Toivottavasti tarkastusasiassa ei tehdä ylilyöntejä ja niitä ei tehdä syyttä suotta. Muuten se voi aiheuttaa närää metsästäjien keskuudessa.

Erävalvonta tarkastaa 10 000 ihmistä vuosittain

Metsähallituksen erävalvontapäällikkö Henri Pelkonen muistuttaa, että repun tarkastaminen tapahtuu syytä epäillä kynnyksellä. Näin tehdään, jos epäillään luvatonta pyyntiä, laittoman saaliin kätkemistä tai metsästysrikosta.

– Metsästyslain 89 pykälän mukaan valvontaviranomaisen tarkastusoikeus on laissa tarkoitetuilla viranomaisilla ja heitä ovat poliisi, tulli, rajavartiomiehet sekä Metsähallituksen erätarkastajat, toteaa Pelkonen.

Pelkonen kertoo, että Suomessa on 11 Metsähallituksen erätarkastajaa ja he ovat virkamiehiä.

– Lakiuudistus tuo valvontaviranomaisille lisää kyvykkyyttä paljastaa metsästysrikollisuutta aiempaa paremmin. Erätarkastajilla ei ole kuitenkaan esitutkinta toimivaltaa, mutta suppeassa menettelyssä yksinkertaiset sakkojutut voidaan hoitaa itsenäisesti. Meillä on nyt riittävä toimivalta lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi.

Vuosittain Metsähallituksen erävalvonta tarkastaa noin 10 000 luonnossa liikkujaa.

– 96 prosenttia tarkastuksista metsästyksen ja kalastuksen osalta ovat olleet rikkeettömiä, kertoo Pelkonen.

Jaa.
Exit mobile version