maanantai, 7 lokakuun

Mielenosoituksia oli launtaina ainakin 11 paikkakunnalla Suomessa.

Lotta Sillanmäki,

Anna Horppu

Eri puolilla Suomea järjestettiin lauantaina iltapäivällä mielenosoituksia, joissa vaadittiin tulitaukoa ja kansanmurhan lopettamista Gazassa.

Suomen Palestiina-verkoston mukaan mielenosoituksia järjestettiin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Vaasassa ja Torniossa. Näiden kaupunkien lisäksi myös ainakin Porissa oli aiheeseen liittyvä mielenosoitus.

Helsingin poliisilaitokselta kerrottiin Ylelle lauantaina puoliltapäivin, että Kaivokadulla pidettävään mielenosoitukseen odotetaan noin viittäsataa ihmistä. Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrottiin aiemmin, että tapahtuman järjestäjän mukaan Turun mielenosoitukseen odotetaan paikalle 150 ihmistä.

Oulun ja Hämeenlinnan poliisilla ei vielä aiemmin lauantaina ollut tarkkaa arvioita osallistujien määrästä.

Maanantaina 7. lokakuuta tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israelin puolelle. Konflikti Israelin ja Palestiinan välillä kärjistyi Gazan sodaksi.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa Gazan kaistalla on kuollut jo lähes 41 800 ihmistä. Palestiinalaisten puolesta on osoitettu mieltä useita kertoja Gazan sodan aikana.

Yle kävi paikalla Tampereella Sorin aukiolla järjestetyssä mielenosoituksessa. Tapahtuman järjesti Tampere with Palestine -kollektiivi.

Mielenosoitukseen osallistui myös tamperelainen Suvi Autiosaari.

Autiosaari on osallistunut vuoden varrella useisiin vastaavanlaisiin mielenilmauksiin.

– Olen ollut näissä mukana koko vuoden ajan, kun näitä on kestänyt. Tällä hetkellä tilanne ei näytä olevan yhtään parempi. Voi sanoa, että tilanne on levinnyt myös lähialueille, kuten Libanoniin ja muualle, hän kuvailee konfliktin tämänhetkistä tilannetta.

Autiosaari toivoo, että Suomen päättäjät miettisivät linjaansa suhteessa Israeliin. Hänen mielestään Suomi on vaikutusvaltainen maa.

– Yksi tärkeä asia olisi asekauppojen lopettaminen Israelin kanssa ja pakotteiden lisääminen. Kansainvälisellä painostuksella voitaisiin tehdä todella paljon, hän sanoo.

Tamperelainen Kari Lehtinen kertoi saapuneensa paikalle osoittamaan mieltään, jotta sotatoimet saataisiin loppumaan. Hän huomauttaa, että sota Lähi-idässä saattaa laajentua.

– Toivon, että ihmiset alkaisivat miettiä, mitä täällä tapahtuu. Rauha on se, joka kannattaa, ei sota.

Juttua korjattu kello 17:08: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että tamperelainen Suvi Autiosaari olisi ollut mukana järjestämässä tapahtumaa. Tapahtuman järjesti Tampere with Palestine -kollektiivi, ja jutusta on poistettu lause, jonka mukaan Autiosaari olisi ollut mukana kollektiivissa.

Juttua päivitetty kello 17:36: korjattu aikamuodot menneeseen muotoon.

Jaa.
Exit mobile version