perjantai, 11 lokakuun

Kaksi perussuomalaista valtuutettua erotetaan luottamuspulan takia, esittää tilapäinen valiokunta Ähtärissä. Menettelystä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Kaksi perussuomalaista valtuutettua aiotaan erottaa tehtävistään luottamuspulan takia Ähtärissä. Taustalla on erikoinen kiista kahden yhtiön nimien rekisteröinnistä.

Asiaa ratkomaan perustettiin syyskuussa tilapäinen valiokunta, joka on tehnyt nyt esityksensä.

Valtuutettu Jarkko Salo (ps.) aiotaan erottaa tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajan tehtävästä ja valtuutettu Juha Nortunen (ps.) kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä.

Nortunen kertoi erottamisasiasta Ylelle torstaina sanoilla ”tuomio tuli”.

Käytännössä koko kaupunginhallitus pitää hajottaa ja valita uudelleen. Virallisesti muotoiltuna siis tilapäinen valiokunta esittää koko kaupunginhallituksen ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston erottamista.

Tilapäisen valiokunnan jäsen varavaltuutettu Harri Mutka (ps.) jätti eriävän mielipiteen torstai-illan kokouksessa.

Ähtärin kaupunginvaltuusto tekee päätöksen maanantaina 21.10.2024.

Valtuutettuja ei voi erottaa valtuutetun tehtävistä, sillä siinä he toimivat äänestäjien mandaatilla koko vaalikauden. Luottamustoimesta voi erottaa ainoastaan rikoksen perusteella, eikä tätä tapausta ole tutkittu rikoksena.

Kyse luottamuspulasta

Luottamuspulan taustalla oleva kiista syntyi viime talvena, kun Nortunen ja Salo rekisteröivät nimiinsä Ä-klubin ja Ä-liven.

Ne olivat vapaana olevia yritysnimiä, joita Ähtärin kaupungin osittain omistama yritys Ähtäri Events oli käyttänyt. Ähtärin kaupunki omistaa Eventsistä noin kolmanneksen.

Ä-klubi on nyt rekisteröity Nortusen omistaman Ähtärin Pelti -yhtiön aputoiminimeksi. Ä-klubi on aiemmin harjoittanut muun muassa yökerhotoimintaa Hotelli Mesikämmenessä, joka on Ähtärin kaupungin lähes kokonaan omistama yritys. Ä-live on nyt Salon nimissä.

Nortunen ja Salo kertoivat aiemmin syksyllä Ylelle huomanneensa Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta, ettei Events-yhtiö ollut rekisteröinyt Ä-klubi-nimeä. He rekisteröivät nimen itselleen omien sanojensa mukaan suojellakseen kaupunkia ja pitääkseen yhtiöt paikkakunnalla.

Kaupunginvaltuusto kuitenkin totesi, että miehet olivat käyttäneet luottamusasemaansa väärin.

Asiasta käytiin kovasanaista keskustelua, jossa jopa kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) intoutui käyttämään termiä ”mädät omenat” ja syytti Nortusta ja Saloa siitä, että omat ja yrityksen asiat olivat menneet sekaisin.

Hallinto-oikeus saa ratkoa

Nortusella ja Salolla on asiasta erilainen näkemys. Nortunen on tehnyt asiasta myös valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen.

Valitus koskee Ähtärin kaupunginvaltuuston syyskuun alun kokousta, jossa päätettiin tilapäisen valiokunnan perustamisesta valmistelemaan valtuutettujen erottamista.

Valituksessa vaaditaan valtuuston päätöksen kumoamista ja palauttamista käsittelyyn puutteellisen valmistelun vuoksi. Valituksessa vedotaan muun muassa siihen, etteivät valtuutetut voineet etukäteen varautua ja perehtyä asiaan, koska asia ei ollut esityslistalla ja listat olivat tulleet myöhässä. Asia käsiteltiin lisälistalta, joka jaettiin vasta kyseisten pykälien kohdalla.

Lisäksi asian käsittelyssä oli heidän mielestään monia muitakin epäkohtia. Yksi oli se, että kokouksessa oli ollut mukana jäävejä valtuutettuja, joilla on itsellään omistusta Ähtäri Events Oy:ssä sekä varavaltuutettu, jota ei merkitty pöytäkirjaan. Valtuusto teki valituksen mukaan päätöksen ”alimiehityksellä”.

Nortusen ja Salon mukaan käsittelyssä meneteltiin väärin, koska asiasta ei voitu käydä etukäteen keskustelua. Asioita ei käsitelty julkisesti, vaikka he sitä erikseen pyysivät. Asiakirjat määriteltiin salaisiksi.

– Kukaan ei tiedä, mitä oikeasti on tapahtunyt, toteaa Nortunen.

Miehet sanovat myös tarjonneensa Ä-klubia ja Ä-liveä Ähtäri Events Oy:lle ja Hotelli Mesikämmenelle veloituksetta.

Kärjekästä paikallispolitiikkaa

Ähtärin valtuusto päättää siis seuraavassa kokouksessa Salon ja Nortusen kohtalosta. Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajana toiminut valtuuston puheenjohtaja Kauko Kantola (kesk.) ei halua nyt avata kiistaa tarkemmin.

– Raportti on julkinen asiakirja, ja sen voi lukea Ähtärin kaupungin sivuilta, hän toteaa.

Tilapäinen valiokunta kokousti kaikkiaan viisi kertaa ja kävi läpi tapahtumia, teki selvityksiä ja kuuli osapuolia. Niiden perusteella se teki esityksen.

– Esityksen pitää perustua faktoihin, olla oikeudenmukainen ja selvitykset pitää tehdä huolella, Kantola luonnehtii.

Moni ennakoi, että valtuuston kokous maanantaina 21.10. saattaa olla ilmapiiriltään varsin kuuma.

– Eihän tämä mikään helppo ole, varmasti keskustelua syntyy. Paikallispolitiikkakin on muuttunut entistä kärjekkäämmäksi.

Ähtärin valtuustossa istuu 11 keskustan, 5 kokoomuksen, 5 SDP:n ja 4 perussuomalaisten valtuutettua sekä 1 kristillisdemokraattien ja 1 vasemmiston valtuutettu.

Jaa.
Exit mobile version