lauantai, 12 lokakuun

Israelin armeija on haavoittanut Unifilin rauhanturvaajia sekä murjonut operaation asemia Etelä-Libanonissa. Kritiikkiä sataa niin Espanjasta, Britanniasta kuin Yhdysvalloistakin.

Veikko Eromäki,

Markus Heikkilä

Israelin asevoimien välikohtaukset YK:n Libanonin Unifil-rauhanturvajoukkojen kanssa herättävät rankkaa kritiikkiä länsiliittolaisissa.

Pisimmälle meni Espanjan sosialistipuoluetta edustava pääministeri Pedro Sanchez, joka kommentoi Israelin sotilaiden toimia perjantaina.

– Mielestäni kaiken sen valossa mitä Lähi-idässä tapahtuu, kansainvälisen yhteisön pitää lopettaa asevienti Israelin hallitukselle. Uskon että asia on kiireellinen ja vaadin tätä nyt ensimmäistä kertaa koko kansainväliseltä yhteisöltä, lopetetaan asevienti Netanjahun hallitukselle, Sanchez sanoi.

Sanchezin mukaan israelilaiset ovat toimineet ”täysin tuomittavasti, vihamielisesti” torstain ja perjantaina aikana.

Torstaina Israelin hyökkäysvaunun tulitus kaatoi tähystystornin Unifilin johtoesikunnassa Naqourassa, perjantaina Israelin asevoimien puskutraktori murjoi Unifilin asemien muureja Labbounehissa. Molempina päivinä kaksi Unifilin rauhanturvaajaa loukkaantui. Suomalaisia rauhanturvaajia ei ole loukkaantuneiden joukossa.

Sanchezin mukaan Lähi-idän ”väkivallan kierre” on katkaistava lopullisesti, ja että Libanonin, Gazan ja Länsirannan kohtalo on ratkaistava diplomaattisin keinoin.

Britannian pääministeri Keir Starmerin tiedottaja kertoi pääministerin olevan ”tyrmistynyt” Israelin toimista ja vaativan siviilien ja rauhanturvaajien suojelua.

– Kuten tiedätte, me vaadimme edelleen välitöntä tulitaukoa ja päätöstä kärsimykselle ja verenvuodatukselle. Tämä on meille hyvä muistutus siitä, että diplomaattisia pyrkimyksiämme on jatkettava, tiedottaja sanoi toimittajille.

Ranska syyttää Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranska on kutsunut Israelin suurlähettilään kuultavaksi tähystystornin ampumisesta. Ranskan ulkoministeriön mukaan Israelin laukaukset YK:n asemia kohtaan rikkovat kansainvälistä lakia. Ranska tuomitsee Israelin toiminnan YK:n rauhanturvajoukkoja vastaan ja vaatii Israelia lopettamaan tämän välittömästi.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoo viestipalvelu X:ssä kehottaneensa Israelia varmistamaan Unifil-joukkojen turvallisuuden Libanonissa.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version