sunnuntai, 19 toukokuun

BARCELONA Ahdistus ja paniikki. Näin barcelonalaisen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mònica Marqués kuvaa hetkeä, kun hänen tyttärensä aloitti yläkouluun.

– Siinä vaiheessa vanhemmat ostavat lapsilleen usein älypuhelimen, mutta minua kauhistutti ajatus puhelimen käyttöön liittyvistä riskeistä.

Aluksi Marqués jutteli tyttärensä koulukavereiden vanhempien kanssa. Selvisi, että kaikki pelkäsivät samoja asioita: puhelimen käytön valvonnan vaikeutta ja haitallista verkkosisältöä.

– Lisäksi kaikki toivoivat voivansa lykätä älypuhelimen ostoa, mutta toisaalta ajattelivat lapsensa olevan ainoa, jolla sellaista ei ole.

Espanjan tilastokeskuksen mukaan noin puolet 11-vuotiaista ja 70 prosenttia 12-vuotiaista lapsista käyttää älypuhelinta.

Niin ikään noin 70 prosentilla 10–15-vuotiaista on oma puhelin. Suomessa jo lähes kaikilla yli 7-vuotiailla lapsilla on älypuhelin.

Marqués ja tuhannet espanjalaisvanhemmat ja opettajat alkoivat viime vuoden lopussa kerätä nimiä adressiin, jossa vaaditaan älypuhelimet koulussa kieltävää lakia.

Tammikuussa maan koulutusneuvosto hyväksyi yksimielisesti ehdotuksen, jossa älypuhelimet ovat kiellettyjä alakouluissa ja puhelimen käyttöä rajoitetaan yläkouluissa.

Myös Espanjan koulutusministeri kannatti sitä.

Kyseessä ei vielä ole laki, mutta suurin osa maan kouluista ottaa kiellon käyttöön viimeistään tulevana lukukautena.

Espanjassa koulutusta koskeva päätösvalta on pääosin itsehallintoalueilla. Siksi käytännöt voivat vaihdella eri alueilla ja koulukohtaisesti.

Käytännöt vaihtelevat koulukohtaisesti

Jo nyt espanjalaisilta alakoululaisilta on kielletty puhelimet suuressa osassa maata kokonaan. Koulutusneuvoston ehdotuksen mukaan yläkoululaiset saavat tulevaisuudessakin pitää puhelinta mukana, mutta sen pitää olla sammutettu poikkeustapauksia lukuun ottamatta.

Sellaiseksi voidaan laskea esimerkiksi opetustilanne, jossa puhelinta tarvitaan. Myös toisen asteen oppilaitoksissa puhelimen käyttöä pyritään rajoittamaan.

Monica Marquésin tytär, 13-vuotias Claudia Obiolls käy Barcelonassa valtionapua saavaa Sadako-yksityiskoulua.

Marquésin aloitteesta Sadako päätti kieltää puhelimet myös yläkoululaisilta jo ennen kouluneuvoston linjausta.

Oppilaiden puhelimet rasiaan

Koulun rehtori Jordi Musons esittelee koulun kansliassa laatikoita, joihin puhelimet kerätään koulupäivän ajaksi.

Aiemmin puhelinta ei saanut käyttää, mutta sitä sai pitää mukana.

– Huomasimme, että oppilaat käyttivät puhelinta salaa. Vessareissut lisääntyivät ja koulun pihalla nuoret tuijottivat puhelintaan eivätkä jutelleet toisilleen.

Kun älypuhelimet kerättiin pois koulupäivän ajaksi, lasten ja nuorten käytös muuttui.

– Oppilaat hakeutuvat jälleen toistensa seuraan. Leikki ja puheensorina ovat palanneet koulun pihalle.

Musons korostaa, ettei koulu vastusta teknologiaa.

Se oli yksi ensimmäisistä barcelonalaiskouluista, joka otti opetuksessa käyttöön tabletit.

Espanjan valtio tuki tablettien hankintaa pandemian aikana, mutta neljä vuotta myöhemmin osa kouluista suunnittelee palaavansa vanhoihin opetusmetodeihin.

Musonsin mukaan Sadako ei aio ainakaan toistaiseksi luopua tableteista. Nykyään kuitenkin vain yläkoululaiset saavat ottaa ne kotiin ja koulu valvoo tablettien käyttöä.

– Me näemme, millä sivustoilla oppilaat ovat käyneet. Myöskään sovelluksia ei saa ladata ilman koulun lupaa.

Espanjan hallitus on myös suunnitellut yhdessä kansalalaisjärjestöjen kanssa alaikäisten puhelimiin asennettavaa tunnistusjärjestelmää. Se estäisi lasten pääsyn haitallisiksi luokitelluille sivustoille.

Samanlaisia suunnitelmia on muun muassa Ranskassa, joka kielsi älypuhelimet kouluissa jo kuusi vuotta sitten.

Psykologi: Älylaitteet yhtä haitallisia kuin tupakka ja alkoholi

Barcelonan Sant Joan de Déu -lastensairaalan johtava psykologi Francisco Villar on tutkinut pitkään älylaitteiden vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.

Hän on erikoistunut alaikäisten itsemurhien ja itsemurhayritysten syiden tutkimiseen, joihin liittyy nykyään usein nettikiusaamista.

– Koulukiusaaminen on monille vanhemmille entistä näkymättömämpää. Lastasi voidaan kiusata puhelimen välityksellä samalla kun hän istuu kanssasi olohuoneessa.

Siksi puhelimien kieltäminen kouluissa ei hänen mukaansa riitä. Villar näkee pahoinvoinnin lisääntymisen joka päivä työssään.

– Itsemurhat, viiltely, keskittymis- ja syömishäiriöt, nettikiusaaminen sekä erityisesti tyttöihin kohdistuva seksuaalinen häirintä ovat lisääntyneet älypuhelimien myötä.

Villarin mukaan esimerkiksi ennen diagnoosia keskittymishäiriöstä lapselta pitäisi ottaa pois älylaite.

– Usein lapsen käytös muuttuu jo parin viikon älylaitekiellon jälkeen.

Villar toivoo, että lähitulevaisuudessa älylaitteet kielletään alaikäisiltä tupakan ja alkoholin tavoin.

– Meidän ei pitäisi sallia, että teknologiajätit tekevät rahaa lastemme mielenterveyden kustannukselta.

Lasten mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvaa

Niin Espanjassa kuin Suomessakin vanhemmat perustelevat älypuhelimen hankintaa usein turvallisuussyillä.

– Nykyisin on enemmän kysyntää lasten terapiapalveluilla kuin traumatologeilla. Lapset eivät enää loukkaa itseään fyysisesti, vaan hoidamme mielenterveysongelmia.

Villarin mukaan älylaite on nykymaailmassa yksi lasten suurimmista turvallisuusriskeistä.

Hän on Espanjassa suosittu luennoitsija ja kiertää myös puhumassa vanhempainyhdistyksille.

– Monet vanhemmat kuvittelevat, että lapsi jää ulkopuoliseksi ilman puhelinta. Todellisuudessa hän on suojassa ärsykkeiltä, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielenterveyteen ja esimerkiksi hänen näköönsä.

Villar tekee yhteistyötä silmälääkärien kanssa, jotka raportoivat lasten näkökyvyn heikkenemisestä älylaitteiden seurauksena.

Villar ei kuitenkaan syytä vanhempia.

– Vanhemmilla on tapana ajatella lastensa parasta. Heille on myyty ajatus, että se tarkoittaisi myös älylaitteita.

Vanha nokialainen älypuhelimen sijaan

Mònica Marqués tietää, että vanhempien on helpompi pitää kiinni älylaitekiellosta, jos lasten kavereillakaan ei sellaista ole.

Myös hänen Claudia-tyttärensä odotti saavansa älypuhelimen täytettyään 12 vuotta.

– Aluksi harmitti, että äitini kampanjoi älypuhelimien kieltämisen puolesta. Nyt kuitenkin ymmärrän, että se onkin ihan hyvä juttu. On kivempaa jutella kasvotusten kuin kännykällä.

Koulupäivän päätteeksi hän noutaa kanslian laatikosta vanhan nokialaisen, jolla voi ainoastaan soittaa ja lähettää tekstiviestejä.

Sellaisia on nykyään monilla kavereillakin.

Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö Suomessakin kieltää lapsilta ja nuorilta älypuhelimet?

Jaa.
Exit mobile version