Jotkut huippu-urheilijat putoavat tyhjän päälle, kun urheilu-ura päättyy. Pikaluistelija Mika Poutalalle ei käynyt niin. Ensin hänestä tuli kysytty puhuja, sitten kristillisdemokraattien (KD) kansanedustaja ja seuraavaksi ministeri.
Monitaitoinen mies voisi pärjätä myös timpurina ja räppärinä. Hän on itseoppinut kirvesmies ja tehnyt myös rap-muusikkia.
Poutala, 41, oli ollut kansanedustajana vain puolitoista vuotta, kun puolue valitsi hänet marraskuun lopussa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeriksi. Hän tulee RKP:n Sandra Bergqvistin tilalle ensi keväänä, kuten hallitusneuvotteluissa ministeripaikoista sovittiin.
Tuliko sinusta ministeri pikaluistelun ansiosta?
– Ilman urheilu-uraa en olisi varmasti päässyt näin nopeasti ministeriksi, Poutala sanoo Ylen haastattelussa keltaisessa kabinetissa eduskunnassa.
Yhtä horjahdusta vaille olympiavoittaja
Vancouverin olympialaisissa 2010 Poutala johti 500 metriä ensimmäisen luistelun jälkeen.
Toisen kierroksen horjahdus vei olympiakullan ja muutkin mitalit.
Poutala itki pitkään pukukopissa ja murehti karannutta unelmaa vuoden verran. Murheen alhosta nousi kuitenkin uusi mies, jonka identiteetti ei perustunut enää liiaksi urheiluun.
Pyeongchangin olympialaisissa 2018 Poutala jäi pronssista kolme sadasosaa. Silloin hän toipui nopeasti ja oli pian valmis urheilu-uran jälkeiseen elämään.
Poutala sanoo, että nykyisin hänen identiteettinsä perustuu erityisesti kristilliseen uskoon, perheeseen ja auttamiseen.
Vuonna 2015 Poutala julkaisi kirjan Mitä menestyminen vaatii?
Videolla Poutala kertoo, että menestystä voi saavuttaa olosuhteista riippumatta:
Löylynheittäjä eduskunnassa
Poutala tunnettiin varsinkin nuorempana tempauksistaan, joilla hän huvitti ja ärsytti joukkuetovereitaan. Maajoukkueessa hänet nimettiin löylynheittäjäksi.
Eduskunnassa Poutala ei ole vetänyt pellen roolia. Istuntosalissa hän tuli kuitenkin heittäneeksi löylyä marraskuussa.
Poutala puhui sote-välikysymyskeskustelussa elämäntavoista. Se nosti vastalauseiden aallon istuntosalissa ja somessa.
Poutala sanoi, että hyvällä unella ja ravinnolla sekä riittävällä liikkumisella jokainen pystyy hieman parantamaan omaa tilannettaan ilmaiseksi.
Mika Poutala pyrkii pyöräilemään työmatkansa eduskuntaan pari kertaa viikossa.
Vasemmalta laidalta Poutalan ymmärrys yhteiskunnasta tuomittiin heikoksi, koska terveyshaasteet ja pienet tulot kulkevat yhtä jalkaa ja Poutalan edustama Petteri Orpon (kok.) hallitus työntää leikkauksillaan ihmisiä köyhyyteen.
Poutala kertoo nyt, että ymmärrystä ei puutu. Hän on yksinhuoltajan lapsi, joka söi punalaputettua ruokaa.
Poutala sanoo tarkoittaneensa ilmaisuudella sitä, että elämäntapojen kohennus ei maksa valtiolle mitään. Sekin ymmärrettiin väärin.
– Sain paljon palautetta, että mistä saa ilmaista ruokaa tai ilmaisen salikortin.
Poutala halusi sanoa, että moni meistä voi tehdä jotain sotemenojen hillitsemiseksi. Hän kertoo saaneensa myös paljon kiitosta, koska puhui yksilön vastuusta.
– Huuto johtui siitä, että oli väärinymmärrystä, tahallista väärinymmärrystä ja politiikkaa.
Tahallinen väärinymmärtäminen harmittaa Poutalaa politiikassa.
– Tavallaan ei haluta ratkaista asioita, ei haluta ymmärtää toista, vaan halutaan tehdä politiikkaa asioilla, joissa ei ole politiikkaa.
Urheilijana Poutala kertoi avoimesti uskostaan ja sanoi siitä olevan apua kilparadoilla. Mutta onko uskosta apua politiikassa?
Näin Poutala vastaa videolla:
KD:n pitäisi päästä eroon ”Raamattu-puolueen” leimasta
Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajaksi kesällä 2023 valittu Poutala haluaisi korjata puolueen julkisuuskuvaa.
Puolueen johtoon pyrkiessään hän linjasi, että vähemmän Raamatulla päähän lyömistä ja enemmän lähimmäisenrakkautta.
Nyt hän sanoo, että se oli enemmänkin oma elämänohje kuin KD:n politiikan arvostelua.
– Harvemminhan täällä asioita perustellaan Raamatulla.
Puolueen säännöissä todetaan, että ”toiminnan perustana on Raamatun ilmoitukseen ja kristillisiin arvoihin perustuva näkemys”.
Poutala harmittelee sitä, että KD on esillä usein enemmän moraalikysymyksissä kuin puolueen varsinaisen ohjelman merkeissä. Se johtuu Poutalan mukaan paljolti siitä, että media hakee KD:lta nimenomaan moraalikantoja.
– Meillä on tietynlainen brändi. Itse pyrkisin tuomaan esiin erilaisia asioita. Siihen ministerin pestikin on oiva mahdollisuus.
Poutala uskoo, että KD:lla olisi aineksia kasvaa selvästi suuremmaksi nykyisestä 4–5 prosentin ja viiden kansanedustajan puolueesta, jopa keskisuurten kastiin.
Aiotko pyrkiä puolueen puheenjohtajaksi?
– Ei ole ainakaan tällä hetkellä suunnitelmia. Saa nähdä sitten, miten tulevaisuudessa menee.
”En tue varauksettomasti Israelia”
Kristillisdemokraatit tunnetaan vankkumattomasta tuestaan Israelille.
Marraskuussa KD:n varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuori kuitenkin kertoi loikanneensa kokoomukseen, koska Israelin toimien varaukseton puolustaminen oli hänelle KD:ssa liikaa. Hiippavuoren mukaan Israel tekee kansanmurhaa Gazassa.
Poutalan ollessa puoluejohdossa Lähi-idän linjauksista ei ole juuri virinnyt keskustelua. Hän arvioi, että puolueessa lienee erilaisia näkemyksiä Lähi-idän tilanteesta.
Poutala sanoo tukevansa Israelin oikeutta olemassaoloon, mutta ei tue sen toimia varauksettomasti. Gazan siviiliväestön tilannetta hän ei pidä hyväksyttävänä.
Poutalan mielestä kristillisdemokraattien tuki Israelille ei perustu ensisijaisesti uskonnollisiin syihin.
Näin hän kuvaa videolla tukeaan Israelille:
Kristillisdemokraatit arvosteli syyskuussa Suomen tukea YK:n yleiskokouksen päätöslauselmalle, joka vaatii Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehityksen vuoden sisällä.
– En tunne asiaa niin hyvin, että osaisin ottaa tähän kantaa, Poutala sanoo.
”En jäänyt ilman mitalia Olympiakomitean vuoksi”
Suomi jäi viime kesän Pariisin olympialaisissa ilman mitalia ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa. Voisiko luisteluraketti nostaa Suomen taas menestykseen urheiluministerinä?
Poutala ei lupaa mitään. Ministerin tekemät uudistukset voivat vaikuttaa urheilumenestykseen vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Poutala hieman vieroksuu Olympiakomitean kovaa arvostelua, jota tuli taas Pariisin olympialaisten jälkeen. Poutala istui urheilijajäsenenä Olympiakomitean hallituksessa vuodesta 2020 marraskuuhun 2024 asti.
– Kun en saanut olympialaisista mitalia, niin ei minulle tullut kertaakaan mieleen, mitä Olympiakomitea olisi voinut tehdä paremmin. Loppupeleissä kaikki kääntyy siihen, miten urheilija on tehnyt hommansa, Poutala sanoo.
Muun muassa entinen huippukävelijä Valentin Kononen on arvostellut Olympiakomitean toimintaa. Kriitikoiden mukaan Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö tulisi lakkauttaa ja perustaa uusi asiantuntijaelin opetus- ja kultturiministeriön alaisuuteen.
Huippu-urheilun organisoinnista valmistuu lähiaikoina ministeri Sandra Bergqvistin johdolla tehty selvitys. Poutala ei ota organisointiin kantaa, koska asiasta päättää tällä tietoa nykyinen ministeri.
Masentuneille voitaisiin määrätä liikuntaa
Tuleva liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri puhuu mieluummin kansalaisten liikkumisen lisäämisestä kuin olympiamitaleista.
Ensiksi hän haluaa keskustella kansalaisten kanssa liikunnan haasteista.
– Aion järjestää sellaisia tilaisuuksia, vaikka senioreille aamupäiväkävelyitä tai perheille pulkkamäkiriehaa.
Hän on valmis pohtimaan kannustimia, joilla kansalaiset saataisiin liikkumaan enemmän. Esimerkiksi Poutalan kotikaupungissa Espoossa seniorit pääsevät ilmaiseksi uimahalleihin.
– Ongelma on, että meillä ei ole ihan hirveästi rahaa tällaisiin kannustimiin.
Poutalan mukaan liikunnan lisäämisen keinoja pitää miettiä erikseen monien ryhmien osalta. Hän on esittänyt muun muassa, että masentuneille voitaisiin määrätä liikuntaa. Poutalan mukaan se ei ole hänen keksintönsä, vaan liikunta auttaa ainakin lievän masennuksen hoidossa tutkimuksenkin perusteella.
Absolutisti Poutalalta on kysyttävä vielä Orpon hallituksen alkoholipolitiikasta. KD joutui nielemään hallitukseen tullessaan alkoholin myynnin vapauttamisen. Hallitus toi vahvat oluet ja miedot viinit ruokakauppoihin. Samalla laskettiin oluen verotusta.
Poutala korostaa, että alkoholin myynnin vapautus ei ole KD:n omallatunnolla, koska puolue äänesti sitä vastaan. Hän myös muistuttaa, että vastapainoksi väkevien juomien veroja nostettiin.
Poutala silti myöntää, ettei alkoholin saatavuuden lisääminen ole kansanterveydelle hyvä asia.
– Tämä on itselleni kipeä ja vaikea asia.