Lokakuussa Elisan työntekijät saivat tiedon: jatkossa etätöitä ei tehdä entiseen malliin.
– Olemme viestineet henkilöstölle lokakuussa odotuksesta, että toimistotyössä työskenneltäisiin keskimäärin kolme päivää viikossa lähityössä, esimerkiksi Elisan tiloissa tai asiakkaan luona, Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho kertoo.
Yle kysyi suomalaisilta siirtymisestä etätyöstä läsnätyöhön. Avoimia vastauksia tuli yli 100. Useissa yrityksissä oli vastaajien mukaan otettu käyttöön etätyön rajoituksia.
Eräs Elisan työntekijä kirjoitti näin.
Yli 10 vuoden vapaan etätyön jälkeen (=saanut tehdä vapaasti, jos työtehtävän puolesta pystyy) johdon yksipuolinen linjaus keskimäärin kolmesta toimistopäivästä viikossa on tyrmistyttänyt ja ahdistaa valtaosaa yrityksen henkilöstöstä. Edes toimitiloja ei ole lähellekään tarpeeksi massiiviseen toimistollepaluuseen mutta se ei tunnu haittaavan mitenkään. Ilmeisesti sylikkäin pitää jatkossa työskennellä.
Elisan henkilöstöjohtaja Ranta-aho kertoo, että työntekijöiden ensireaktiot ovat olleet ymmärrettävästi varsin moninaisia, riippuen kunkin omasta nykykäytännöstä ja joustomahdollisuuksista.
Ranta-aho sanoo, että konttorille on palattu, koska pelkkä tiimin sisäinen vuorovaikutus ei riitä koko työyhteisön ja sen kulttuurin kehittymiseen. Uusilla työntekijöillä on ollut vaikeuksia tutustua laajemmin koko organisaatioon, vaikka oma tiimi olisikin tullut tutuksi. Siksi läsnäolon määrää työpaikoilla lisättiin.
Elisan johdolla on vielä tiukempi konttorikuri. He ovat neljä päivää viikossa läsnä.
Elisan henkilöasiakasyksikön neuvotteleva luottamusmies Jukka Mutanen toteaa, että linjausta osattiin odottaa, vaikka siitä ei käyty keskustelua ennakkoon työntekijöiden edustajien kanssa.
– Esimerkit kansainvälisesti ja kansallisesti ovat olleet sellaisia, että tämä täysin vapaa etätyömalli on kuljettu loppuun ja tilalle tulee hybridityö, jossa täysin 100 prosenttista etätyötä ei nähdä mahdolliseksi, hän sanoo.
– Meillä on paljon henkilöstöä, jolle tämä uusi linjaus ei tuo mitään muutosta arkeen, hän muistuttaa.
Kolme päivää toimistolla alkaa olla normi
Isossa osassa suomalaisia yrityksiä on tänä vuonna ja etenkin nyt syksyllä siirrytty etätöistä yhä enemmän toimistolle.
Kiinteistökonsulttiyhtiö JLL:n kyselyn mukaan tällä hetkellä 80 prosentilla suomalaisista organisaatioista on käytäntö, joka edellyttäisi vähintään kolmen päivän toimistoläsnäoloa viikossa.
Tätä taas työntekijät eivät tahdo.
Kyselyyn vastanneet isojen yritysten johtajat toivoivat työntekijöiden viettävän toimistolla keskimäärin 3,6 päivää viikossa. Työntekijöiden toive toimistopäiville oli 1,7 toimistopäivää viikossa.
– Suurin osa yrityspäättäjistä toivoisi toimistoläsnäolon lisääntyvän, kun taas henkilöstö peräänkuuluttaa joustavuutta. Etenkin Suomessa johdon ja työntekijöiden näkemykset ovat selvässä ristiriidassa keskenään, JLL:n johtaja Sofia Jakas sanoo.
Suomessa halutaan tehdä maailmanmittakaavassakin verrattain paljon etätöitä.
Purjeveneeltä etätöitä?
Vaasan yliopiston Executive Education -yhtiössä siirryttiin vastikään konttorille vähintään neljäksi päiväksi viikossa.
Toimitusjohtaja Harry Linnarinne sanoo, että päätös syntyi, kun etätyön säännöt alkoivat venyä liiankin joustaviksi.
– Etätyökäytännöt alkoivat lipsua, ja pahimmillaan työntekijät saattoivat ilmoittaa aamulla jäävänsä etätöihin, Linnarinne sanoo.
– Erityisen ongelmallisena on ollut se, ettei työlaissa ole selkeitä määrittelyjä etätyön tekemisestä, hän toteaa.
Siksi yrityksen piti laatia omat ohjeistukset, ja uudessa säännössä sallitaan yksi etätyöpäivä viikossa tai joustaen neljä kuukaudessa.
Erityisen vaikeiksi etätyön järjestelyt osoittautuivat, kun joissakin tapauksissa työtä yritettiin tehdä auton ratissa matkalla Lappiin.
– Sain jopa kysymyksen, voisiko tehdä etätyötä, kun purjehtii Tanskasta takaisin Suomeen, toimitusjohtaja toteaa.
Linnarinteen mukaan etätyössä tulevat vastaan turvallisuus- ja tietoturvariskit.
Työntekijöiden suhtautuminen etätyön rajoituksiin oli aluksi nihkeää, mutta tilanne on alkanut tasaantua. Toimitusjohtajan mukaan monilla työntekijöillä ei ole enää edes kiinnostusta hyödyntää etäpäiviä säännöllisesti. Poikkeuksia kuitenkin sallitaan, esimerkiksi koulujen lomien aikaan perheellisten työntekijöiden toiveet otetaan huomioon.