perjantai, 18 lokakuun

Tiedustelutietojen ja satelliittikuvien mukaan osa joukoista on jo lähtenyt matkaan Venäjälle.

Katriina Töyrylä,

Anu Kerttula

Etelä-Korea tiedustelupalvelun mukaan Pohjois-Korea on lähettänyt 12 000 sotilasta Venäjän tueksi sen Ukrainassa käymässä hyökkäyssodassa, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Sen mukaan sotilaat ovat jo lähteneet Pohjois-Koreasta. Mukana on Yonhapin mukaan myös erikoisjoukkoja. Tiedustelupalvelu on myös julkaissut satelliittikuvia, joista näkyy Venäjälle siirtyviä joukkoja.

Pohjoiskorealaisille sotilaille on annettu venäläinen univormu ja aseita sekä väärennetyt venäläiset henkilöllisyystodistukset.

Mediatietojen mukaan joukkoja on lähetetty sotilastukikohtiin Venäjän Kaukoitään ja näitä joukkoja tullaan eteläkorealaisten tiedustelutietojen mukaan lähettämään myös rintamalle Ukrainaan. Uutistoimistotietojen mukaan joukkoja koulutetaan Venäjällä ennen lähettämistä Ukrainaan.

Joukkojen lisäksi myös aseita

Joukkojen ohella Pohjois-Korea on myös toimittanut Venäjälle ammuksia, panssarintorjuntaraketteja sekä ballistisia ohjuksia.

Etelä-Korea kertoo käyttäneensä tekoälyä ja kasvojentunnistusta Venäjälle lähetettävien pohjoiskorealaissotilaiden tunnistamiseen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Pohjois-Korea lähettää joukkoja vieraaseen sotaan.

Pohjois-Korea on tukenut Venäjän laitonta hyökkäyssotaa Ukrainassa alusta saakka.

Etelä-Korean presidentinkanslia kertoi aiemmin, että presidentti Yoon Suk-Yeol johti aiemmin perjantaina hätäkokousta, jonka aiheena oli pohjoiskorealaisten joukkojen lähettäminen Ukrainaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version