sunnuntai, 19 toukokuun

Mikkelin energiayhtiö julkaisi tilinpäätöksensä tiistaina. Kansainvälinen sijoitusjätti osti vähemmistöosuuden yhtiöstä aiemmin tänä vuonna.

Etelä-Savon Energian omistama Pursialan voimalaitos tuottaa kaukolämpöä ja sähköä Mikkelissä. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Etelä-Savon Energia (ESE) teki viime vuonna hyvän tuloksen. Mikkeliläinen energiayhtiö julkaisi viime vuoden tilinpäätöksensä tiistaina.

Yhtiön mukaan hyvän tuloksen taustalla on edelleen aiempia vuosia korkeampi sähkön pörssihinta sekä sähkön tuotannon suuri säätökyky. Tällä tarkoitetaan sitä, että tuotantoa ylläpidettiin erityisesti silloin, kun pörssihinta oli korkealla.

ESE myy kaiken itse tuottamansa sekä osakkuusyhtiöiden kautta saamansa sähkön pörssiin. ESEn oma tuotanto toteutui merkittävästi korkeampaan hintaan verrattuna pörssisähkön keskihintaan. Yhtiön mukaan vuosien 2021–2022 hintatasosta on kuitenkin tultu alaspäin.

ESEn viime vuoden liikevaihto oli 68 miljoonaa euroa ja käyttökate 20,9 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi 11,6 miljoonaa euroa.

Sähkön säästäminen näyttää jatkuneen

Viime vuonna Pursialan voimalaitos tuotti sähköä 135 gigawattituntia, mikä oli 18 gigawattituntia vähemmän kuin vuonna 2022. Osakkuusvoimalaitosten tuotanto oli 90 gigawattituntia.

Kaukolämpöä yhtiö myi viime vuonna 374 gigawattituntia, mikä oli neljä gigawattituntia enemmän kuin vuonna 2022.

Pursialan voimalaitoksella otettiin huhtikuussa käyttöön sähkökattila, jolla tuotetaan puhdasta kaukolämpöä alhaisten sähkönhintojen aikana. Kaukolämpöä on aiemmin tuotettu puulla ja turpeella. Tämän odotetaan tuovan säästöä lämmön tuotantokustannuksiin, yhtiö kertoo.

ESE-Verkon sähkönsiirtomäärä viime vuonna oli 304 gigawattituntia, mikä oli noin kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Yhtiön mukaan syksyllä 2022 alkanut sähkön säästäminen alueella näyttäisi jatkuneen myös viime vuonna. ESE-Verkko on nyt laskennallisessa alituottotilanteessa, ja tulevien vuosien hinnoittelua tarkastellaan tämän vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Mikkelin kaupunki on myynyt 49 prosentin vähemmistöosuuden Etelä-Savon Energiasta brittiläiselle sijoitusyhtiö Aberdeenille. Kauppakirjat allekirjoitettiin maaliskuussa.

Mikkeli myi energiayhtiötään taseeseen kertyneen alijäämän takia. Ilman kauppaa Mikkeli oli vaarassa ajautua kriisikunnaksi. Mikkeli tulouttaa kaupassa yhteensä 190 miljoonaa euroa.

Jaa.
Exit mobile version