perjantai, 20 syyskuun

Miljoonaluokan yt-neuvotteluja on käynnissä useilla hyvinvointialueilla. Helsingin neuvotteluissa säästötavoite on 50 miljoonaa euroa.

Irtisanomisuhan alle joutuu yt-neuvottelujen seurauksena 168 Eloisan työntekijää. Kuvituskuva Mikkelin keskussairaalasta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa on saanut päätökseen historiansa neljännet yhteistoimintaneuvottelut. Irtisanomisuhan alle joutuu yt-neuvottelujen seurauksena 168 Eloisan työntekijää. Eloisalla on töissä noin 8 000 ihmistä.

Yt-neuvotteluilla saadaan 7,2 miljoonan euron säästöt. Yhteensä säästötavoitteet kahdelle seuraavalle vuodelle ovat 39 miljoonaa euroa.

Usealla hyvinvointialueella on parhaillaan käynnissä koko aluetta koskevat yt-neuvottelut. Muilla alueilla henkilöstömenojen säästötavoitteet ovat neljästä miljoonasta eurosta 50 miljoonaan euroon.

Vaikutukset henkilöstöön ja palveluihin ovat merkittäviä eri puolilla Eloisan aluetta. Säästöt kohdistuvat etenkin lähihoitajiin ja sairaanhoitajiin. Ikääntyneiden palveluista vähennetään 129 tehtävää ja terveyspalveluista 101.

Juvan ja Sulkavan vuodeosastot suljetaan. Lopulliset päätökset säästöistä tekee aluevaltuusto lokakuun alussa.

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä kertoo, mistä säästetään ja miksi:

Santeri Seppälä lupaa, että sote-palveluiden taso pysyy korkeana säästöistä huolimatta

Seppälä kritisoi rahoitusjärjestelmää

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän mukaan säästöt on tällä kertaa pakko kohdistaa suorittavaan työhön, koska kolmella aikaisemmalla yt-kierroksella säästöt on kohdistettu päällikkö- ja johtotasoon, eikä sieltä löydy enää säästettävää.

Neuvotteluja Seppälä kuvailee harvinaisen vaikeiksi.

– Säästötarve ei johdu hyvinvointialueesta, Seppälä toteaa painokkaasti.

Valtion rahoitus on laskenut koko hyvinvointialueiden olemassaolon ajan. Vuosi sitten tehdyt säästötoimet olivat silloisilla rahoituspäätöksillä riittävät.

Hyvinvointialueiden rahoitusmalli ei ole Seppälän mukaan oikeudenmukainen eikä toimiva.

– Kauhulla odottelen ensi viikolla julkaistavia ensi vuoden rahoituslaskelmia, että onko siellä taas tapahtunut meidän rahoituksen osalta osalta muutoksia, jotka taas voivat tähän kokonaisuuteen vaikuttaa.

Seppälä kuitenkin toteaa, että Eloisan tilanne on verrattain hyvä ja esimerkiksi hoitojonot ovat tällä hetkellä Suomen lyhyimmät.

Edellisten yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena esimerkiksi konsernipalvelujen toimialalta vähennettiin kaikkiaan 73 tehtävää. Tuolloin Eloisalta arvioitiin, että säästöistä koituu sille vakavaa mainehaittaa.

Alijäämä Elisalla on jäämässä tänä vuonna arvioitua pienemmäksi. Alijäämä on laskenut alkuperäisen talousarvion 49 miljoonasta eurosta 41 miljoonaan.

Eloisa on onnistunut ennusteiden perusteella myös säästämään ostopalveluista viime vuoteen verrattuna.

Näin kansa säästäisi

Eloisa tiedusteli elo-syyskuun vaihteessa keinoja, millä se voisi toteuttaa siltä vaadittavia miljoonasäästöjä. Vastauksia tuli 1 750.

Yli 100 vastaajaa ehdotti palvelupisteiden määrän vähentämistä ja niiden keskittämistä suurempiin yksiköihin. Etäpalvelujen, kuten videovastaanottojen ja etäkonsultaatioiden, lisäämistä ehdotettiin keinona vähentää fyysisten käyntien määrää.

Monissa vastauksissa esitettiin, että hallinnollisia tehtäviä voitaisiin vähentää ja esimiestasojen määrää karsia. Kehityskeskusteluja ja turhia kokouksia pidettiin ajanhukkana.

100 vastaajaa ehdotti, että hallinnollisia tehtäviä voisi automatisoida.

Yli 50 vastaajaa mainitsi erikoissairaanhoidon ostopalveluiden kalleuden ja ehdotti niiden vähentämistä. Noin 60 vastaajaa korosti kotihoidon roolia, ja he ehdottivat sen kehittämistä, jotta laitoshoidon tarvetta voidaan vähentää.

Jaa.
Exit mobile version