maanantai, 8 heinäkuun

Vaikka kauramaidon kulutus on kasvanut nopeasti viime vuodet, kaikkialla Suomessa näin ei ole. Ylen selvityksen mukaan vähiten kauramaitoa kulutetaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla.

Eteläpohjalaisten vastaus siihen, miksi kauramaidon kulutus on pienintä näissä kahdessa maakunnassa, oli selkeä:

– Täällä juodaan oikiaa maitua, toteaa Miko Ristimäki Seinäjoelta.

Yle kertoi keskiviikkona, että kauramaidon kulutuksessa on isoja alueellisia eroja. Eniten kauramaitoa ostetaan S- ja K-ryhmän kaupoista Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, vähiten Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Kainuussa.

Eteläpohjalaisia ei yllätä, että kulutus on vähäistä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Näissä maakunnissa on paljon maataloutta ja maidontuotantoa, sitä halutaan tukea.

Pohjalaiset mielletään usein perinteitä kunnioittaviksi. Ylen Seinäjoelta tavoittamien eteläpohjalaisten mielestä nimenomaan perinteet jarruttavatkin kauramaidon suosion kasvua maakunnassa.

– Täällä ei ehkä lähdetä ihan niin helposti trendikkäisiin juttuihin mukaan, arvioi Ilmajoelta kotoisin oleva Henna Päivärinta.

Vieressä seisova, myös Ilmajoelta lähtöisin oleva Arttu Alanen on sitä mieltä, että ruuantuottajamaakunnan ihmiset tahtovat tukea maa- ja maitotaloutta valinnoillaan.

– Täällä ollaan ehkä hieman kapeakatseisempia, eikä välttämättä osata ajatella, että voisi kokeilla jotain muutakin kuin perusmaitoa, pohtii Siiri Finnilä Seinäjoelta.

Hän lorauttaa omaan kahviinsa lehmänmaitoa.

Kahvin kanssa kauramaito maistuu

Kulutustutkija Sami Koponen sanoo, että kauramaitoa ostavat monenlaiset ihmiset, eivät pelkästään vegaanit. Todennäköisimpiä ostajia kauramaidolle ovat naiset, koulutetut ja nuoret.

Ylelle Seinäjoella vastanneiden vastauksista voisi päätellä, että kauramaitoa ostetaan lähinnä kahviin laitettavaksi.

– Pidän kahvissa enemmän kauramaidon mausta, toteaa kaustislainen Jaana Pekkarinen.

Muuten kuin kahvissa kauramaito ei kuitenkaan maistu.

– Itse laitan kahviin kauramaitoa, mutta muuten sitä ei tule käytettyä, sanoo myös ylistarolainen Saimi Korkiavuori.

Vastausten perusteella etelä- ja keskipohjalaiset ostavat kaurakermaa useammin kuin kauramaitoa. Kaurakermaa käytetään perinteisen ruoka- tai vispikerman korvikkeena.

Etelä-Pohjanmaalla kauramaidon ja -kerman kulutus on pienintä Alavudella, Kauhavalla ja Ähtärissä. Keski-Pohjanmaalla kulutus on pienintä Lestijärvellä, Kannuksessa ja Vetelissä.

Jaa.
Exit mobile version