sunnuntai, 19 toukokuun

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt liittämään Ukrainan viime perjantaina Moskovassa tapahtuneeseen terrori-iskuun. Konserttihalliin tehdyssä iskussa kuoli ainakin 139 ihmistä.

Yle kokeili eilen tiistaina Venäjällä yleisimmin käytettyä Yandex-hakukonetta Moskovasta käsin.

Hakukenttään kirjoitettiin ”Теракт в Крокус Сити Холле”, eli ”terrori-isku konserttihalliin”.

Yandexin kännykän ruudulle nostamat hakutulokset antavat esimerkin siitä, mitä tavallinen venäläinen voi nähdä etsiessään tietoa terroriteosta.

Yandex-tulosten kärjessä väitteitä Ukrainan osuudesta

Kaikki Yandexin tarjoamat linkit johtivat venäläismedioiden sivuille. Venäläinen media ei voi toimia vapaasti. Valtiolliset mediakanavat ovat käytännössä Putinin hallinnon äänitorvia.

Viidestä ensimmäisestä Yandexin tarjoamasta hakutuloksesta kolmessa nousivat esiin väitteet siitä, että Ukrainalla olisi jotain tekemistä konserttisali-iskujen kanssa. Vain yhdessä näistä jutuista tekijöitä kuvattiin ääri-islamisteiksi.

Useiden asiantuntijoiden mukaan Venäjä haluaa liittää Ukrainan terrori-iskuun esimerkiksi lisätäkseen Venäjän hyökkäyssodan kannatusta Venäjällä. Ukraina on kiistänyt osuutensa iskuun, eikä Kreml ole tarjonnut väitteilleen puolueettomia todisteita.

Iskun tekijäksi ilmoittautui ääri-islamilaisen Isis-järjestön haara Isis-K.

Yandex on Venäjällä yleisimmin käytetty hakukone. Sillä tehdään eri lähteiden mukaan 60–65 prosenttia verkkohauista. Amerikkalaisen hakukonejätti Googlen osuus on runsaat 30 prosenttia.

Putinin lausunnot hakutulosten ykkösenä

Hakutulosten ykköseksi nousevan jutun otsikko on ”Putin: Terrori-iskun valmistelijat halusivat kylvää paniikkia, mutta kohtasivat yhtenäisen kansakunnan”.

Yandex toimii hieman eri tavoin kuin suomalaisten yleisimmin käyttämä Google. Yandex tarjoaa jokaisesta ehdottomastaan uutisesta muutaman rivin tiivistelmän, jonka alla on muutama linkki alkuperäisiin lähteisiin.

Jos avaa Putin-lyhennelmän alla olevan linkin, päätyy venäläiskanava RT:n sivuille, propagandan syvään päähän.

Jutussa Putin väittää, että Ukrainalla olisi osuus Moskovan iskuihin. Hän sanoo jutun mukaan, että ”USA yrittää vakuuttaa muulle maailmalle, että Ukrainan osallisuudesta Crocus-salin iskuun ei ole mitään merkkejä”.

Todellisuudessa Yhdysvallat varoitti Venäjän hallintoa islamistisen terrori-iskun vaarasta jo kaksi viikkoa ennen iskua. Venäjän hallinto torjui varoitukset.

Putin kutsuu jutussa Ukrainan hallintoa natsihallinnoksi ja väittää, että isku voi olla osa laajempaa Ukrainan operoimaa hyökkäystä.

EU kielsi RT:n näkymisen unionin alueella kaksi vuotta sitten kanavan levittämän propagandan ja disinformaation takia.

Väitteitä tekijöiden merkittävistä Ukraina-kontakteista

Yandexin toiseksi korkein hakutulos koskee päivittyvää tietoa uhrien määrästä. Tiivistelmässä ei mainita mahdollisia iskun tekijöitä.

Yhdessä tiivistelmän lähteenä käytetyssä jutussa sen sijaan sanotaan, että Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan iskun tekijöiden oli tarkoitus pyrkiä Ukrainaan. Lisäksi jutussa väitetään, että tekijöillä oli ”merkittäviä kontakteja Ukrainaan”.

Mitään näistä tiedoista ei ole vahvistettu luotettavista lähteistä.

Tällä videolla toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo, mitä terrori-iskusta toistaiseksi tiedetään:

Hakutulosten kärjessä myös Youtube-väännös

Neljännessä Yandex-hakutuloksessa väitteet Ukrainan syyllisyydestä esiintyvät heti otsikossa. Lähteenä on Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tammikuussa eronneen neuvonantajan Oleksi Arestovytšin Youtube-kanava.

Jutun otsikossa väitetään, että Arestovytš olisi muka ”lipsauttanut” Ukrainan olevan syyllinen Venäjän terrori-iskuun.

Jutussa viitataan yhteen kompastumiseen sanoissa vajaat kaksi tuntia kestävässä videohaastattelussa. Väitteen tueksi ei esitetä tarkkaa kohtaa haastattelussa eikä mitään muitakaan todisteita.

Venäjä on aiemminkin käyttänyt Arestovytšin Youtube-kanavaa propagandassaan.

Yhtä sanaa ei mainita

Viidestä ensimmäisestä hakutuloksesta kahdessa ei otettu kantaa siihen, kuka iskun takana voisi olla.

Ne käsittelevät kahdeksannen iskusta epäillyn miehen pidätystä tiistaina sekä aiemmin pidätettyjen miesten taustoja.

Yandex-haun listaamissa jutuissa kerrotaan esimerkiksi pidätettyjen perhetilanteista ja heidän naapureidensa mietteistä. Sen sijaan epäiltyjen mahdollisesta radikalisoitumisesta tai terrorismiyhteyksistä niissä ei mainita sanallakaan.

Sanaa ”Isis” ei mainita yhdessäkään hakutulosten kärjessä olevassa jutussa tai niiden lähdelinkeissä.

Yandex-haku tehtiin Moskovassa tiistaina päivällä 26.3. Haku tehtiin yksityisessä selausikkunassa, joka ei tallenna käyttäjän tietoja.

Jaa.
Exit mobile version