Kotitalousvähennykseen pian tulossa olevat leikkaukset ovat ajaneet osan siivouspalveluyrityksistä ahtaalle.
Emmi Siljamäki,
Marja Mäki-Kuhna
Monet siivouspalveluita tarjoavat yritykset kärvistelevät nyt epävarmuudessa.
Koti Puhtaaksi Oy on yksi kotisiivousta tarjoavista yrityksistä, jossa on jo nyt huomattu ensi vuoden alusta kotitalousvähennykseen tehtävien heikennysten vaikutukset.
Yrityksen toimitusjohtaja Reetta Alastalon mukaan asiakkaat pohtivat tällä hetkellä jopa siivouksesta luopumista ensi vuoden alussa voimaan astuvan leikkauksen seurauksena.
Osan kanssa on puolestaan päädytty harventamaan siivouskertoja ja siivottavaa neliömäärää.
– Olemme keskustelleet siitä, että onko asiakkailla ylipäätänsä mahdollisuutta jatkaa sopimusta. On myös pohdittu sitä, voidaanko esimerkiksi muuttaa siivouspakettia siten, että priorisoidaan tiettyjä huoneita ja vähennetään näin siellä käytettyjä tunteja.
Tulevien heikennysten aiheuttama epävarmuus alalla on heijastunut myös yrityksen työntekijöihin, joista osan kanssa on tulevien muutosten vuoksi solmittu vain vuoden loppuun asti kestäviä määräaikaisia sopimuksia. Yrityksellä on tällä hetkellä noin 370 työntekijää.
– Olemme joutuneet uusia työntekijöitä rekrytoidessa miettimään sitä, pystymmekö tarjoamaan vakituisia sopimuksia. Nyt esimerkiksi joulusesonkiin työntekijöiden kanssa on tehty määräaikaiset työsopimukset.
”Osa on joutunut laittamaan pillit pussiin”
Koti Puhtaaksi Oy ei ole ainut alalla vallitsevan epävarmuuden kanssa kamppailevista yrityksistä. Mikro- ja yksinyrittäjien puheenjohtaja Liisa Hanénin mukaan kuluva vuosi on ollut monille alan yrittäjille raskas.
Siivouspalveluita tarjoavia yrityksiä on kurittanut tulevan muutoksen ohella muun muassa syyskuussa nostettu arvonlisäverokanta ja kuluttajien heikko ostovoima.
Osa yrityksistä on päätynyt jopa lopettamaan toimintansa.
– Joskus vaan tuntuu, että hyvin vähän on tehtävissä. Meidän jäsenkunnassa on valitettavasti nyt nähtävissä, että monet yrittäjät laittavat pillit pussiin, Hanén kertoo.
Kotitalousvähennykseen tulevat muutokset astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Jatkossa kotitalousvähennyksen korvausprosentti ja sen verotuksessa huomioitava enimmäismäärä ovat nykyistä pienempiä. Myös omavastuuosuutta korotetaan nykyisestä 100 eurosta 150 euroon.
Huoli kotitalousvähennykseen tulevien heikennysten vaikutuksista sen käyttömääriin ei ole tuulesta temmattu. Viime vuonna kotitalousvähennystä hyödynsi jo yli puoli miljoonaa henkilöä ja sen suosio on ollut vuoden 2020 notkahduksen jälkeen melko tasaisessa kasvussa.
Viimeisin heikennys vähennykseen tehtiin vuonna 2020, ja samana vuonna myös sen käyttäjien määrä hupeni vauhdilla. Myös silloin kotitalousvähennyksen enimmäismäärää laskettiin ja työstä maksettavasta korvauksesta vähennettävää määrää pienennettiin.
Erityisen huolissaan Hanén on tulevan muutoksen vaikutuksista eläkeläisiin, jotka ovat ahkeria kotitalousvähennyksen hyödyntäjiä.
Veronmaksajain keskusliiton tuoreimman tilaston mukaan vuonna 2022 jo lähes 200 000 eläkeläistä hyödynsi vähennystä verotuksessa.
– Erityisen paljon tätä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön kotitalousvähennystä ovat käyttäneet ikäihmiset. Nyt on suuri pelko, että palveluiden käyttö vähenee, ja se on jo nyt nähtävissä, Hanén kertoo.
Sama suuntaus on huomattu myös Koti Puhtaaksi Oy:ssä. Yrityksen toimitusjohtaja Alastalo painottaa, että ikäihmisille kotisiivouspalveluiden ostaminen on myös muita kotitalouksia useammin välttämättömyys.
– Tämä vaikuttaa todella paljon ikäihmisiin, joilla ei ole enää lainan tuomaa korkohyötyä tai -haittaa. Heille tämä näkyy suoraan menetyksenä, joka on tietysti todella harmillista. Heille myös palveluiden käyttäminen on usein välttämättömyys, koska ei ole enää mahdollista siivota sitä omaa kotia.
Yrityksissä pelätään harmaan talouden lisääntymistä
Monet alalla toimivat yritykset pelkäävät myös muutoksen johtavan harmaan talouden lisääntymiseen. Koti Puhtaaksi Oy:n verkossa toteuttaman kyselyn mukaan hieman vajaa 90 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kokee kotitalousvähennyksen kannustavan palveluiden ostamiseen vastuullisilta toimijoilta.
Lähes puolet kyselyn reilusta tuhannesta vastaajasta kertoi kuitenkin olevansa valmiita ostamaan palveluita ”pimeästi” käteisellä, jos ei pystyisi hyödyntämään kotitalousvähennystä ostamiinsa palveluihin.
Alastalo vertaa skenaariota Norjassa alalla vallitsevaan tilanteeseen.
– Norjassa kotitalousvähennystä ei ole käytössä ja siellä noin 50–90 prosenttia palveluista ostetaan pimeästi. Silloin ne työolot ovat todella kurjat, koska niissä ei ole mitään kontrollia. Kotitalousvähennys ehdottomasti vahvistaa vastuullista kuluttamista.
Myös mikro- ja yksinyrittäjille tulleissa yhteydenotoissa huoli pimeistä markkinoista on ollut viime aikoina vahvasti läsnä.
– Yrittäjiltä tulee sellaista viestiä, että sitä pelätään. Kotitalousvähennyksen leikkaus kohdistuu kuitenkin niin rajusti kymmeniin tuhansiin yrityksiin. Jos ei voida nostaa hintoja, niin kyllä siellä on todellinen pelko, että harmaa talous tulee lisääntymään, Hanén kertoo.