Israelin puolustusministeri Israel Katz puolestaan sanoi perjantaina ohjeistaneensa maan asevoimia valmistautumaan pysymään asemissaan.
EU ilmoitti perjantaina, että se haluaa luoda keskusteluyhteyden Syyrian presidentin Bašar al-Assadin syrjäyttäneeseen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) -islamistijärjestöön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että EU olisi tunnustamassa uuden hallinnon.
– Haluamme luoda kontakteja, jotta voimme välittää viestejä odotuksistamme. Kontaktit tulevat olemaan virkamiestasolla, ja toivomme, että voisimme saada niitä aikaan pian, kertoi nimettömänä esiintynyt korkea-arvoinen virkamieslähde.
Israelin joukot pysyvät Golanilla
Israelin puolustusministeri Israel Katz puolestaan sanoi perjantaina ohjeistaneensa maan asevoimia valmistautumaan pysymään asemissaan Israelin ja Syyrian raja-alueen puskurivyöhykkeellä talven yli. Katzin mukaan Israelin läsnäolo strategisesti tärkeillä Golanin kukkuloilla on erittäin tärkeää turvallisuuden varmistamiseksi.
– Syyrian tilanteen takia läsnäolomme Hermon-vuoren huipulla on erittäin tärkeää. On tehtävä kaikki, jotta varmistamme armeijamme valmiudet pysyä paikan päällä huolimatta haastavista sääolosuhteista, sanoi Katz lausunnossaan.
Israel on kansainvälisen oikeuden vastaisesti miehittänyt Syyrian Golanin kukkuloita vuodesta 1967. Vuonna 1974 alueella sovittiin aselevosta ja sinne muodostettiin demilitarisoitu puskurivyöhyke. 1981 Israel liitti Golanin itseensä, mutta vain Yhdysvallat on tunnustanut Golanin osaksi Israelia.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kuvaillut joukkojen nykyistä läsnäoloa alueella väliaikaiseksi. Netanjahun mukaan Israel haluaa varmistaa rajansa turvallisuuden tilanteessa, jossa Syyriaan on muodostunut valtatyhjiö.
Yli miljoona paennut
Syyriassa 1,1 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan sen jälkeen, kun kapinalliset aloittivat hyökkäyksensä presidentti al-Assadin syrjäyttämiseksi, kertoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA. Järjestön mukaan pakenemaan joutuneet ovat enimmäkseen naisia ja lapsia.
Kapinalliset aloittivat hyökkäyksensä presidentin syrjäyttämiseksi runsaat kaksi viikkoa sitten.
Maassa oli jo ennen vallan vaihtumista miljoonia maan sisäisiä pakolaisia muun muassa pitkän sisällissodan vuoksi. Lisäksi miljoonat ovat paenneet maan ulkopuolelle.