perjantai, 18 lokakuun

Muun muassa Venäjän ja Valko-Venäjän masinoimaan maahantuloon halutaan löytää ratkaisuja

EU-maiden johtajat vaativat huippukokouksessaan Brysselissä kiireellisesti uutta lainsäädäntöä unionin alueelle saapuneiden siirtolaisten palautusten nopeuttamiseksi.

Huippukokouksen päätöstekstissä EU-maiden poliittiset johtajat toistivat näkemyksensä, jonka mukaan unionin ulkorajojen tehokas valvonta on varmistettava kaikin käytössä olevin keinoin. Toimien on kuitenkin oltava linjassa EU-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden kanssa.

Keskeisenä aiheena kokouksessa oli myös Venäjän ja Valko-Venäjän masinoima maahantulo. Puolan pääministeri Donald Tusk haluaa kieltää väliaikaisesti oikeuden turvapaikan hakemiseen Valko-Venäjältä tulevilta siirtolaisilta. Tusk vetosi muun muassa Suomen käännytyslakiin.

– Puolan ja muiden jäsenvaltioiden on pystyttävä suojelemaan unionia näiltä hybridihyökkäyksiltä. Sama koskee Suomea ja Baltian maita. Niiden on pystyttävä toteuttamaan väliaikaisia ja asianmukaisia toimenpiteitä, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Pääministeri Petteri Orpon mukaan unioni tarvitsee EU-tason lainsäädäntöä, jolla voidaan rajoittaa välineellistettyä maahanmuuttoa.

– EU tunnustaa, että jäsenmaiden toimet välineellistetyn maahantulon torjumiseksi ovat tarpeellisia, ja että poikkeukselliset tilanteet vaativat tarkoituksenmukaisia toimia. Suomen tavoite EU-tason toimista etenee, sanoi Orpo tiedotteessa.

Von der Leyen puhui kokouksen jälkeen myös keskusteluista, jotka koskivat mahdollisia palautuskeskuksia kolmansien maiden kanssa. Keskuksiin voitaisiin lähettää von der Leyenin mukaan henkilöitä, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa unionin alueelle ja jotka halutaan palauttaa kotimaihinsa. Palautuskeskusasiassa on kuitenkin yhä runsaasti avoimia kysymyksiä.

– Kuinka pitkään ihmiset voivat olla siellä? Miten toimitaan esimerkiksi tilanteessa, jos ihmisen palauttaminen ei ole mahdollista? pohti von der Leyen.

Jaa.
Exit mobile version