perjantai, 17 toukokuun

Keskusteluissa nousee esiin myös Itä-Suomen asema rajaseutuna. Komission puheenjohtajan ja pääministerin tiedotustilaisuus alkaa hieman ilmoitettua myöhemmin.

Itärajan ja Itä-Suomen tilanne ovat Euroopan unionin huomion kohteena tänään perjantaina, kun EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vierailee Suomen itärajalla Imatralla.

Von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) käyvät rajalla ja neuvottelevat Lappeenrannassa.

Orpo ja von der Leyen ovat tutustuneet Imatralla itärajan vartiointiin Rajavartiolaitoksen helikopterista, muun muassa aitaan, jota on rakennettu rajan tuntumaan.

EU-komission puheenjohtaja on halunnut tulla tutustumaan itärajan tilanteeseen, koska raja-alueiden turvallisuudesta huolehtiminen on unionimaiden huolena myös tulevina vuosina.

Suomi varautuu torjumaan Venäjän liikuttelemien turvapaikanhakijoiden tuloa uusien, vielä valmistelussa olevien lakien avulla. Samantyyppistä välineellistettyä maahantuloa on nähty Valko-Venäjän vastaisilla rajoilla Baltian maissa. Unioni on auttanut Suomea lähettämällä tueksi rajavartijoita muista EU-maista.

Rajalla käyminen on osa von der Leyenin tapaa herätellä Eurooppaa vastaamaan turvallisuusuhkiin. Von der Leyen on esimerkiksi tilannut presidentti Sauli Niinistöltä seuraavalle komissiolle raportin Euroopan maiden kokonaisturvallisuuden parantamisesta.

Von der Leyenin mukaan niin Ukrainan sodassa kuin Lähi-idässä vaikuttaa autoritääristen maiden ryhmä, johon hän lukee Venäjän, Iranin ja Pohjois-Korean. Viime aikojen konfliktit tulee käsittää osaksi tätä kokonaisuutta, von der Leyen sanoi keskiviikkona Brysselissä puolustus- ja turvallisuustapahtumassa.

EU:n itärajan seudut kärsivät Venäjän rajan sulkeuduttua

Lappeenrannan keskustelut eivät koske pelkästään rajaa vaan koko Itä-Suomea. Venäjän rajan sulkeutuminen on kaventanut Itä-Suomen elinkeinoelämää, kun kaupankäynti ja matkailu ovat käytännössä pysähdyksissä.

Suomessa on mietitty, miten Itä-Suomea voisi tukea, mutta hallitus ei toistaiseksi ole ryhtynyt tukemaan aluetta rahalla.

Von der Leyenin johtaman komission työ päättyy syksyllä, mutta uuden komission ohjelmaa valmistellaan jo. Suomi toivoo, että sen huolet rajasta ja Itä-Suomen elinvoimasta tulisivat huomatuiksi.

*Uutista päivitetään

Jaa.
Exit mobile version